Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Fusiegolf onder ziekenhuislabs

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Steeds meer ziekenhuizen verzelfstandigen hun medische laboratoria en voegen ze samen. Reeds verzelfstandigde labs nemen andere laboratoria over. Het afgelopen halfjaar zijn al zeker zes fusies aangekondigd of afgerond.
Fusiegolf onder ziekenhuislabs

Dit is een gevolg van nieuwe regelgeving, zo menen deskundigen in het Financieele Dagblad.

Twente

Deze week werden de laboratoria van drie Twentse ziekenhuizen samengevoegd in één bedrijf: Medlon, met een geschatte jaaromzet van 30 miljoen euro. Het grootste laboratorium van Nederland, Lab Noord, met een omzet van 50 miljoen, wil samen met het Laboratorium voor Infectieziekten.

Kostenbesparing

De schaalvergroting kan aanzienlijke kostenbesparingen in de zorg opleveren, verwachten betrokkenen. De kosten voor de onderzoeken in de labs liggen jaarlijks naar schatting tussen de 1,2 en 1,5 miljard euro. Jaap Dijkman, bestuursvoorzitter van Medial, een verzelfstandigd laboratorium in Noord-Holland, denkt dat de kosten bij voldoende schaalgrootte met wel 30 procent kunnen worden teruggebracht. Daarbij denkt hij aan laboratoria met omzetten van rond de 100 miljoen, die losstaan van ziekenhuizen. “Nu heeft bijna ieder ziekenhuis een eigen lab. Door te concentreren is voordeel te behalen uit efficiënter gebruik van machines en specialistisch personeel.” Volgens Dijkman is de markt erg groot en is concurrentie over de grens ook mogelijk.

Vrije tarieven

Laboratoria kunnen nu nog bijna alle kosten declareren bij de zorgverzekeraar, waardoor een prikkel tot besparen ontbreekt. Vanaf 2013 worden de tarieven echter helemaal vrijgegeven of aan een maximum gebonden. Vanaf dat moment wordt het voor ziekenhuizen interessanter om het laboratoriumwerk, dat nu vaak onderdeel is van de eigen organisatie, extern in te kopen en zo kosten te besparen. Ook voor huisartsen, die nu vaak inkopen bij de ziekenhuislaboratoria, levert rondkijken dan mogelijk meer op. (FD)

Zorgvisie Magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Ziekenhuislab heeft keurmerk terugConvenant eenheid van taal voor medische laboratoria ondertekendLaboratoriafusie Tjongerschans en KCL

1 REACTIE

  1. Is er dan niets geleerd van de bacteriologische infectie ziekte in Duitsland en de onmogenlijkheid van ziekenhuizen om zelfstandig te onderzoeken en dat dit op afstand werd gedaan. Dit als gevolg van de fusiegolven en concentraties van labs in het verleden in Duitsland.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.