Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Verdachte pgb-fraude maakt doorstart praktijk

Verdachte Jos G. is bezig met een doorstart van zijn psychiatrische praktijk in Helmond. Om de frauderende psychiater uit het BIG-register te schrappen is een procedure van minimaal een jaar nodig.
Verdachte pgb-fraude maakt doorstart praktijk

Afgelopen maandag zijn de twee psychiaters Sinan G. en Jos G. voorlopig vrijgelaten. De mannen worden verdacht van miljoenenfraude met onder andere het persoonsgebonden budget (pgb), waarbij minstens 1600 'patiënten' zijn betrokken. De mannen zijn op vrije voeten gesteld omdat justitie denkt de zaak pas in 2012 inhoudelijk te kunnen behandelen. Sinan G. heeft zich volgens De Volkskrant uit de BIG-registers laten schappen als psychiater en psychotherapeut. De advocaat van Sinan G. zegt in de krant dat hij onschuldig is en dat patiënten hebben gedaan alsof ze ziek waren en dat hij dat niet doorhad. Jos G. heeft zich niet laten schrappen en maakt inmiddels een doorstart van zijn praktijk in Helmond.

Tuchtcollege

Volgens secretaris Lutgert van het Centrale Tuchtcollege kan Jos G. alleen door een tuchtcollege uit zijn beroep gezet worden als iemand een klacht indient. De klager kan een ‘rechtstreekse belanghebbende’ zijn, een opdrachtgever of de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Of er in dit geval een klacht is ingediend, kan de secretaris niet zeggen vanwege de privacywetgeving. “Zo’n procedure kan een flinke tijd in beslag nemen omdat de verdachte nog in hoger beroep kan gaan bij het centraal tuchtcollege. Bovendien bestaan er ondermeer wettelijke termijnen voor verweerschriften en dergelijke.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Mogelijk 1600 valse patiënten in fraudezaak pgb
Aanhoudingen grootscheepse pgb-fraude
Poll: Face-to-face-indicatie is de oplossing voor pgb-fraude

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Gerelateerde tags

7 reacties

 • no-profile-image

  olivia

  Wat ik zo hoor over mensen in mijn omgeving die hulp nodig hebben, of ze nou over een pgb of een cis beschikken, het blijft behelpen. Die paar mensen in de zorg die echt hun beste beentje voorzet, dat is echt niet de hoofdmoot. Maar ja, als de leiding het al gauw best vindt als ze maar hun mooie salaris mogen opstrijken, wat gebeurt er dan met de andere personeelsleden? Die verdienen in elk geval veel minder en hebben soms zeker in de thuiszorg amper tijd om het werk goed te doen, als ze dat zouden willen.
  De zorg is ziek, heeft hulp nodig. Als de zorgverlenersindustrie geheeld wordt, is ze vanzelf goedkoper. Dan wordt er namelijk voor het eerst uitgegaan van de (hele) mens en niet van de bedragen die het moet opleveren. Ik wens de zorg beterschap, als dat niet lukt laten we het dan alsjeblieft geen zorg meer noemen, want je krijgt er alleen zorgen van op dit moment. Zullen we het in dat geval maar LAST noemen? Veel sterkte met herstellen.

 • no-profile-image

  Yildirim

  Fijn dat hij zich heeft laten schrappen. Dan maar verder onder de naam van je vrouw die nog wel in de BIG register geregistreerd staat. Dan kunnen jullie nog meer mensen duperen.
  Hoop dat alle thuiszorgorganisatie's waar jullie mee samenwerken ook worden opgepakt.

 • no-profile-image

  Peter de Wit

  Hopenlijk krijgt de man geen contracten meer van de zorgverzekeraars en kan hij braaf gaan werken bij de RIAGG, daar is een tekort en knijpt het management hem per definitie af.

 • no-profile-image

  K. Rol

  Zo dun is dus de scheidslijn tussen behandeling en bedrog. Zet maar een levensgroot vraagteken achter deze professie.

 • no-profile-image

  jos g.

  ik heb geen spijt van hetgeen ik heb gedaan, en ga nog meer mensen en instanties een poot uitdraaien.
  Wat heerlijk als je geen geweten hebt.

 • no-profile-image

  tjark reininga

  misschien kunnen de gezamenlijke zorgverzekeraars hier hun regierol laten gelden en in Helmond en wijde omgeving duidelijk maken dat zij declaraties van deze psychiaters niet meer zullen vergoeden gezien de ervaring in het verleden.

 • no-profile-image

  Gavi

  And such is life. Dit soort types hebben de PGB op de schop geholpen, voor de mensen die die een PGB hard nodig hebben is de procedure van het Tuchtcollege een financieel onhaalbare weg.
  Indien bewezen kunnen de heren de gelden van de PGBfraude misschien terugbetalen aan diegenen die het echt nodig hebben?

Of registreer u om te kunnen reageren.