Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Permanente samenwerking Noorderboog en Isala

Ziekenhuisbevallingen zullen op termijn alleen in Zwolle bij de Isala klinieken plaatsvinden en niet meer in Meppel bij Zorgcombinatie Noorderboog. Dit is één van de aspecten van de verregaande samenwerking die Noorderboog en Isala gisteren zijn overeengekomen.
Permanente samenwerking Noorderboog en Isala

De samenwerking biedt voor Isala de kans zijn positie als topklinisch ziekenhuis verder te versterken en garandeert dat Zorgcombinatie Noorderboog in staat blijft basiszorg aan de inwoners in de regio te verlenen. In de komende maanden gaan de ziekenhuizen deze samenwerking uitwerken. De grootste verzekeraar in de beide verzorgingsregio’s, Zilveren Kruis Achmea, staat achter dit plan.

Bereikbaarheid

“Ons doel is om in deze regio de verloskundig/gynaecologische keten in zijn geheel overeind te houden”, zegt bestuurder Lidy Hartemink van Zorgcombinatie Noorderboog. “Hiervoor moeten de activiteiten in bepaalde individuele schakels, zoals bevallingen, geconcentreerd worden op één locatie.” De concentratie mag de bereikbaarheid van de zorg niet schaden, aldus Hartemink. “We gaan de ambulancedienstenstructuur op zo’n manier aanpassen dat de ambulance overal binnen ons gebied op tijd is binnen de wettelijke normen.”

Topklinisch

Hartemink en haar collegabestuurder Marjanne Sint van Isala spelen met de samenwerkingsstrategie in op het overheidsbeleid van concentratie van topklinische zorg. “Landelijke kwaliteitseisen aan de zorg worden steeds hoger, terwijl de beschikbare middelen schaarser worden. Artsen van beide ziekenhuizen bundelen hun krachten om zo de beste zorg voor patiënten in beide verzorgingsgebieden blijvend te garanderen. Dit deden zij overigens al veel langer maar nu vinden wij daar ook een bestuurlijke vorm voor.”

Samenwerking

In welke juridische vorm de samenwerking gegoten zal worden is nog niet bekend en ook moeten beide bestuurders nog met de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) praten. Hartemink: “We verwachten geen problemen van de NMa. Het is voor ons belangrijk dat de samenwerking permanent is.” Een volgende concentratie die voor de hand ligt is bijvoorbeeld die van de acute zorg. Dan zou Meppel de acute basiszorg kunnen doen en Isala acute topklinische zorg. “Hoe deze samenwerking zich verder uitbreidt hangt samen met hoe de zorg zich ontwikkeld en hoe het overheidsbeleid van de toekomst eruit ziet.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Regieraad: '51 ziekenhuizen is voldoende'
VUmc en Isala klinieken werken samen bij stamceltransplantaties
Lidy Hartemink naar bestuur Noorderboog

5 reacties

 • no-profile-image

  Jeannette

  Onbegrijpelijk dat aan de kwaliteit van zorg voorbij gegaan word. Dat geld is waar het eigenlijk alleen om draait. KIndersterfte??, daar ging het toch over. Ik vrees dat deze stap, om de verloskunde te centraliseren in Zwolle, meer babytjes kost

 • no-profile-image

  Grietje

  Samenwerking om goede en betaalbare zorg te leveren is te begrijpen , maar medewerkers juiste informatie geven is moeilijk voor bestuurders. Zij hebben recht op goed onderzoek vooraf met informatie op gevolgen voor de toekomst.

 • no-profile-image

  rob

  Waar is de stem van de patient in deze. Is het belang van Zwolle belangrijker dan de belangen van de patient

 • no-profile-image

  Harry Stam

  Toch jammer dat twee vrouwelijke bestuurders in Meppel en Zwolle, blijkbaar zo'n tunnelvisie hebben op verloskundige zorg. Wat je topklinisch opbouwd, breek je in de eerste lijn af. De uitkomst is negatief voor het behoud van gezondheid.

 • no-profile-image

  tjark reininga

  puntje van zorg: als Meppel zich concentreert op Zwolle en Hoogeveen op Assen en Emmen wordt de ruimte tussen die twee misschien wat groot.

Of registreer u om te kunnen reageren.