Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Medisch specialistische zorg kan 2 miljard doelmatiger

Door rigoureus in te zetten op betere kwaliteit van zorg, kan er in 2020 twee miljard euro worden bespaard op de medisch specialistische zorg. Dat stelt de projectgroep de Medisch Specialist 2015.
Medisch specialistische zorg kan 2 miljard doelmatiger

De projectgroep heeft in opdracht van de wetenschappelijke verenigingen en de Orde van Medisch Specialisten het visiedocument De Medisch Specialist 2015. Het pakket aan maatregelen zoals in het visiedocument wordt genoemd vormt de beste garantie voor een beheerste uitgavenontwikkeling van 2,5 procent per jaar, net zoals het nu geldende akkoord voor 2012-2015. Als het lukt om hiermee dit groeipercentage te handhaven, dan levert dit besparingen op die oplopen van ongeveer 400 miljoen euro in 2016 tot ruim 2 miljard euro in 2020.

Inzetten op kwaliteit

De rode draad in het rapport is inzetten op goede kwaliteitsinformatie. Die moet een katalysator vormen voor betere kwaliteit en meer doelmatigheid. Alle wetenschappelijke verenigingen van medisch specialisten krijgen twee jaar de tijd om passende klinische registraties te ontwikkelen. Sommige verenigingen, zoals heelkunde, cardiologie, en thoraxchirurgie zijn daar al ver mee. Die registraties moeten informatie geven hoe goed de medisch-inhoudelijke zorg is. Met minder complicaties en heropnames en een kortere ligduur wordt de zorg doelmatiger.

Regie bij medisch specialisten

Wel moet de regie voor het ontwikkelen van kwaliteitsindicatoren weer wel terug bij de medisch specialisten, stelt Carina Hilders, voorzitter van de projectgroep en voorzitter medische staf in het Rienier de Graaf Ziekenhuis in Delft. ‘Wij weten wat vakinhoudelijk het beste is voor patiënten. Het kan niet zo zijn dat zorgverzekeraars indicatoren aan artsen opleggen. Op mijn vakgebied gynaecologie heeft een verzekeraar als kwaliteitscriterium “of de vader een luier aan mag doen”. Is dit nu echt wat we willen weten voor goede kwaliteit van zorg? Vanzelfsprekend moet je ook de tevredenheid van patiënten mee nemen over behandelingen.’

Interview Carina Hilders

Het volledige interview met Carina Hilders verschijnt vrijdag voor abonnees van Zorgvisie in het Zorgvisie Weekoverzicht, waarin veel aandacht is voor achtergronden bij het nieuws. Ze gaat onder meer in op het terugbrengen van praktijkvariatie en een veel grotere rol van medisch specialisten in het bestuur van ziekenhuizen. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees meer:

Dilemma’s rond kwaliteit, cijfers en transparantie
Medisch specialisten maken forse winsten

9 reacties

 • no-profile-image

  judith

  Laten we de medisch specialisten eens vragen effectieve zorg te geven. Dat is een andere manier van kijken naar kwaliteitsverbetering. Er kan flink bezuinigd worden als we nu eens eindelijk met de "onzin-zorg" durven te stoppen.

 • no-profile-image

  harry

  dat buro-cratisch gekonkel lost ook niks op?
  Laat mensen hun eigen kunnen op een verantwoordelijke wijze inschatten, daar hebben registraties geen verbeteringen in aangebracht, is gebleken.?

 • no-profile-image

  Jacq

  Weer een registratie! Alsof dat de oplossing is van het geheel. Niet dat registraties niet nuttig zijn maar waarom wordt de registratie in huis niet verbeterd? Dan hebben we in ieder geval geen dubbele vastlegging.

 • no-profile-image

  Jan C

  Alweer betere kwaliteit. We moeten zo langzamerhand de beste kwaliteit van de wereld hebben. Alleen mijn vrouw heeft ondere andere vanwege de schandalig slechte kwaliteit in de zorg, afscheid genomen van het leven. Weer een handige commissie die in dure pakken, zonder enige bijdrage, de 300e kwaliteisverbetering lanceert, nu al gedurende 20 jaar. En zet de TV aan over de kwaliteit in de zorg en je wordt treurig tot op het bot. Trouwens van die 2 miljard is daar de rekening van deze commissie af?? Denk het niet. Droom maar door.

 • no-profile-image

  Marlies

  De afgelopen jaren hebben de wetenschappelijke verenigingen de belangrijkste rol gehad bij het opstellen van de Zichtbare Zorg indicatoren. In tegenstelling tot andere landen om ons heen heeft dat geleid tot procesindicatoren waar de patient de waarde niet van kan inschatten. De medisch specialisten hebben wel veel kennis, maar ze gebruiken die kennis om hun belangen te behartigen en niet die van de patient.

 • no-profile-image

  Mark

  een dergelijk plan is te omarmen als er in ieder geval 2 miljard voor dezelfde prestaties op het budget wordt gekort. Anders is er geen stok achter de deur om het te realiseren en blijft het een voornemen.

 • no-profile-image

  Michel

  Het is eigenlijk gewoon een reactie op de regie die zorgverzekeraars steeds meer nemen. Dat kan de Orde klaarblijkelijk niet hebben.

  Volgens Klink was er 9 miljard te besparen, volgens de Orde 2 miljard. Dan is er toch 7 miljard verdampt in een paar weken tijd.

 • no-profile-image

  Anoniem

  Interessante definitie van doelmatigheidswinst tot eur 2 mrd... 2,5 procent volumestijging per jaar tot 2020 en dat dan 2 mrd besparing noemen. Bijzonder onkritisch van de redactie om dit klakkeloos over te nemen.

 • no-profile-image

  criet

  Dan wil ik niet hierop ageren, dat dit niet waar is?
  Daar kon ik decennia geleden al constateren.
  Er moet eenmaal genetwerkt worden om alle specialisten qua aandacht en status aan hun trekken te laten komen!
  Geef degene, die amper rond kan komen eens een bonus, dan zie je deze groep, die geen overbodige zorg geeft, groeien?

Of registreer u om te kunnen reageren.