Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

‘Chirurg liet zich zwart betalen voor implantaten’

De inmiddels overleden plastisch chirurg Maas Geesteranus heeft tientallen jaren illegaal borstimplantaten ingebracht bij vrouwen die hem zwart betaalden voor dat klusje. Dat meldt De Telegraaf vandaag.
‘Chirurg liet zich zwart betalen voor implantaten’

De in het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch werkzame arts voerde de operaties buiten de boeken om uit. Hij kreeg daarvoor contant betaald. Bij een deel van die operaties gebruikte Maas Geesteranus de omstreden PIP-implantaten, zelfs ver voordat deze in 1999 officieel op de Nederlandse markt kwamen.

Signalen

Volgens De Telegraaf konden de vrouwen meestal binnen twee weken onder het mes bij de chirurg en kregen zij geen dossier of naconsult. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) laat weten dat er "meerdere signalen over Maas Geesteranus zijn binnengekomen die tot op heden niet te verifiëren zijn. Dat komt doordat veel signalen van internetfora komen waar meldingen anoniem zijn”, zegt een woordvoerder in de ochtendkrant.

Borstoperaties

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis laat de krant weten "zeer verbaasd te zijn te horen dat er zwart betaald zou zijn voor borstoperaties". (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter / Beeld © ANP Photo)

Lees meer:

Brussel wil veiliger hulpmiddelen na implantatenschandaal
Zorgverzekeraars vergoeden omstreden PIP-implantaten
Catharina Ziekenhuis vergoedt vervanging borstprothesen

5 reacties

 • no-profile-image

  Ziva

  Dat ze daar nu pas achter komen. Wij wisten dat al,toen de chirurg nog in dienst was van dit ziekenhuis.Zullen vast wel meer mensen geweten hebben in het ziekenhuis.

 • no-profile-image

  huubke

  wat denk je van het personeel, dat immers, dat het legaal aan het werken was,maar iemand heeft toch zwijggeld ontvangen?
  Anders was het nooit zolang onder de "pet" gebleven

 • no-profile-image

  adje rem

  GEFELICITEERD. Posthuum krijg je geen oscar, maar nog een zwartepiet. Echter de chirurg was zijn tijd ver vooruit. Dit is marktwerking. Minder administratie, frustratie ,en dus korting voor de patient !?
  Misschien konden deze vrouwen daarna hun omzet ook zwart verhogen ???Of ben ik nu een zwartdenker??

 • no-profile-image

  chris

  In die tijd was dat geen bijzonderheid om dergelijke ingrepen "zwart" te verrichten. In veel andere bedrijfstakken gebeurde dit ook. De economie draaide als nooit tevoren en oudere specialisten pakten nog een extraatje mee voor hun pensioen. Ooglid correcties e.d. werden op soortgelijke wijze afgerekend. Met het risico dat je geen verhaal kunt halen als het mis gaat, zoals nu blijkt.

 • no-profile-image

  Hans

  Ik snap het bericht wel, mooie sensatie, maar wat een ongenuanceerd bericht wederom in de media. Eerst maar eens met bewijs materiaal komen dan pas oordelen. Wat mij betreft zijn internetfora geen bewijs.

Of registreer u om te kunnen reageren.