Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties18

Antoinette Vietsch lanceert alternatief voor pgb

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Oud-CDA-parlementariër Antoinette Vietsch start een zorgorganisatie waarmee mensen die hun persoonsgebonden budget (pgb) kwijtraken toch zelf de regie over hun leven kunnen behouden.
Antoinette Vietsch lanceert alternatief voor pgb

Vietsch wordt directeur van de zorgorganisatie ‘Eigen Zaak voor Zorg’. Dat is een organisatie zonder verzorgend personeel. Eigen Zaak voor Zorg sluit contracten af met onderaannemers, zoals oud-pgb-houders. De cliënten, die een indicatie voor AWBZ-zorg hebben, zijn zelf verantwoordelijk voor de inkoop van zorg, net zoals zij dit al waren als budgethouders. De AWBZ-toelating stelt Eigen Zaak voor Zorg in staat contracten te sluiten met zorgkantoren en het budget door te geven aan de onderaannemers. De zorgorganisatie heeft geen winstoogmerk.

Pgb-houders verliezen budget

Veel pgb-houders raken hun pgb kwijt per 1 januari 2014. Staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten-Hyllner van VWS heeft het pgb grotendeels afgeschaft, omdat de regeling te duur was en omdat er te veel mee gefraudeerd werd. Alleen mensen met een AWBZ-indicatie voor verblijf komen nog in aanmerking voor een pgb. Anderen kunnen hun zorg alleen nog krijgen via zorg in natura.

Pgb geeft flexibiliteit

‘Reguliere zorgorganisaties missen echter de flexibiliteit om adequaat in te spelen op de zorgvraag’, verklaart Antoinette Vietsch, die namens het CDA van 2002 tot 2010 in de Tweede Kamer zat. ‘Voor veel budgethouders is er geen andere mogelijkheid dan het pgb om de regie over hun leven te behouden. Ze hebben op verschillende tijdstippen hulp nodig: bij het opstaan, naar bed gaan of als ze naar het toilet gaan. Deze mensen dreigen hun baan kwijt te raken als ze geen ondersteuning op maat krijgen, want zoiets ga je niet even aan een collega vragen. Ik begrijp wel dat de staatssecretaris paal en perk wil stellen aan de fraude met het pgb, maar op deze manier wordt het kind met het badwater weggegooid.’

Fraude voorkomen

Om fraude te voorkomen doet Eigen Zaak voor Zorg met alle onderaannemers een intake en een jaarlijkse evaluatie. Ze moeten voldoen aan de kwaliteitscriteria voor de thuiszorg. De onderaannemers zijn er wel zelf verantwoordelijk voor dat ze bekwaam personeel inhuren, aldus Vietsch.

Comité van aanbeveling Eigen Zaak voor Zorg

Vietsch doet het niet alleen. In het comité van aanbeveling zitten onder meer Mike Leers (oud-voorzitter raad van bestuur CZ), Jos Werner (oud-CDA senator) en Peter van Lieshout (oud-directeur-generaal VWS). Leers wordt voorzitter van de raad van toezicht. Eigen zaak voor zorg start op 1 januari 2013. Geïnteresseerden kunnen zich via de website www.ezvz.nl aanmelden.’ (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees meer:

Vergoedingsregeling pgb door de Tweede Kamer

Per Saldo richt inkoopcoöperatie op

18 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. waar haald deze dame haar salaris en hoeveel ontvangt zij.
    En dan het comitee,doen deze mensen het pro-deo?
    zou het niet zo moeten zijn dat je als gehandicapten gewoon de zorg zou moeten krijgen zoals je hem vraaggericht en op maat nodig hebt met daarbij regie in eigen handen?dit om ook nog tijd over te houden om te leven i.p.v te overleven en niet enkel bezig te zijn mensen aan het werk te houden en te kunnen participeren waar men in Den Haag de mond van vol heeft

  3. Volgens mij ben je ‘een dienst’ aan het doorverkopen. Soms (in kleinschalige vorm) vindt de fiscus dat oke omdat het dan gaat om een alternatief gezin (bv een woonvorm) maar op deze grootschalige manier zou het wel eens fiscaal belast kunnen en eigenlijk ook wel moeten worden. Spekt de staatskas weer en das hard nodig toch! Uitzendorganisaties moeten toch ook BTW betalen over geleverde diensten. Ik weet dat geindiceerde zorg in principe BTW is vrijgesteld, maar of dat dat hier ook geldt….? Wellicht wel voor Jan met de pet en hier weer niet. Het lijkt een goed idee maar het is gewoon weer een slimmerik die een gat in de markt lijkt te hebben ontdekt.

  4. Dat reguliere zorgorganisaties de flexibiliteit missen om adequaat in te spelen op de zorgvraag van PGB houders vind ik wel heel kort door de bocht. Ik werk al jaren bij een zorginstelling en regelmatig heb ik PGB houders onder mijn cliënten.Hulp bij het opstaan, naar bed gaan, naar het toilet gaan, niets nieuws dus. Snap niet waar het probleem zit.
    Als de bestaande zorginstellingen nu eens nog gerichter gaan kijken waar zij nog flexibeler kunnen werken komen wij toch ook een heel eind.Trouwens dat is toch een ontwikkeling die al enkele jaren geleden begonnen is, werken door aan te sluiten bij de behoeften van de cliënt. Waarom moet er nog een organisatie erbij komen?
    Eerlijk gezegd vind ik het niet zo heel bijzonder en nieuw.Wat ik ook lees is dat deze mevrouw het wel allemaal voor elkaar gekregen heeft en andere anonieme zorgverleners niet, geeft toch te denken.

  5. Zie net dat Chiel Bos (hoog in de boom bij Zorgverzekeraars Nederland) haar complimenteert. Hij lijkt haar ook te kennen… Dat geeft misschien antwoord op de vraag waarom haar initiatief wel voet aan de grond krijgt, en dat van hardwerkende, maar anonieme zorgverleners niet. Motto: eerst je machtspositie verkrijgen via de politiek om vervolgens een succesvolle start te kunnen maken. Geeft een nare bijsmaak…

  6. Een oud-parlementariër die de markt op gaat met iets waar zij zelf jaren invloed op heeft gehad. Zo kun je je eigen gat in de markt creëren. Misschien start Edith Schippers straks een praktijk voor voedingsadvies nadat ze alle diëtisten het brood uit de mond heeft gestoten.

  7. Het is prachtig te zien hoe enthousiast een persbericht is en hoe ernstig de praktijk tegenvalt. Zorgkantoren zijn echt niet happig op nieuwe aanbieders, hebben in 2011 het overgrote deel ervan afgewezen, en bovendien moet de organisatie aan heel erg veel eisen voldoen, zoals kwaliteitsbewaking en garantie van continuïteit van zorg, inspraak en protocollen. Het is een prachtig idee wat mevrouw heeft waar ze hopelijk wat mee voor elkaar gaat krijgen. Ik vermoed alleen dat mevrouw wel tegen heel veel muren aan gaat lopen. Want ze heeft nog geen contracteerruimte, anders had ze wel anders gesproken.

  8. rijp en groen door elkaar. Hoe verkrijgt mw een contract met zorgkantoren? Met alle zorgkantoren? AWBZ toelating heeft mijn bedrijf ook, Voldoe aan alle eisen en 5 jaar volop draaiend en succesvol, maar geen contract verkregen hoor. Deze mw dan wel?? Dat zou toch zeer bijzonder zijn.
    Winstoogmerk wellicht niet, Dat weerhoudt niet een bepaalde salarisstructuur van werknemers van de stichting, zie bestuurders tot 50 meest verdienden allemaal boven Balkenendenorm.

  9. Het lijkt een soort “tussenzorgkantoor”.Zij beloven kwaliteit te controleren van de geleverde zorg.Ik ben eigenlijk wel benieuwd naar het soort contract wat een zorgverlener dan krijgt.Is hij in dienst van ezvz? Wordt er bij ziekte voor vervanging gezorgd? En kan hij gemakkelijk ontslagen worden als de dienstverlening niet voldoet?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.