Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Rechter verwerpt NMa-boete thuiszorg

Het beroep dat Vivium Zorggroep, Thuiszorg Gooi en Vechtstreek, HilverZorg en Zorgbalans aantekenden tegen het boetebesluit van de NMa is gegrond verklaard. De bestuursrechter heeft in beroep geconstateerd dat de NMa niet heeft aangetoond dat er sprake was van een overtreding van de mededingingsregels.
Rechter verwerpt NMa-boete thuiszorg

Vivium Zorggroep en TGV (onderdeel van Vivium) zijn blij met deze uitspraak. Zij hebben altijd volgehouden dat er géén sprake was van een ongeoorloofde marktverdelingafspraak.

NMa boetes

In 2008 legde de NMa boetes op aan de vier zorgorganisaties. Volgens de NMa zou er sprake zijn van beperking van onderlinge concurrentie op het gebied van thuiszorg in de regio Gooi en Vechtstreek. De drie zorgaanbieders waren het daar niet mee eens en tekenden bezwaar aan. De onafhankelijke Bezwaarschriften Adviescommissie bepaalde, dat zonder nader economisch onderzoek de NMa niet de conclusie kon trekken dat partijen betrokken waren bij een overtreding. De NMa legde dit advies naast zich neer en handhaafde de boetes.

Boetebesluit

De vier zorgorganisaties vonden echter dat het boetebesluit op basis van het advies van de Bezwaarschriften Adviescommissie ingetrokken had moeten worden en stapten naar de bestuursrechter. Die heeft nu geoordeeld dat de NMa onvoldoende onderzoek heeft gedaan. De NMa heeft niet aangetoond dat de boetes terecht waren opgelegd. De NMa krijgt 12 weken tijd om verder onderzoek te doen en een nieuw besluit te nemen. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter / Beeld ANP Lex van Lieshout)

Lees meer:

Keijser wordt bestuurslid bij Vivium
NMa deelt megaboetes uit in thuiszorg
Thuiszorg in beroep tegen miljoenenboetes NMa

Gerelateerde tags

Eén reactie

  • no-profile-image

    adje rem

    Gelukkig is er geen concurrent voor deze boete-instelling die net zo betrouwbaar is als haar vorige voorzitter ?? .

Of registreer u om te kunnen reageren.