Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Algemene ziekenhuizen werken aan eigen zorgpolis

De vereniging van Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen werkt aan een nieuwe zorgpolis. Volgens de SAZ garandeert deze Beter Dichtbij polis patiënten 'zorg van hoge kwaliteit zonder dat ze daarvoor ver van huis moeten'. Dat maakte de SAZ vandaag bekend.
Algemene ziekenhuizen werken aan eigen zorgpolis

De vereniging benadrukt dat ze niet zelf gaat verzekeren, maar dat overlaat aan een bestaande verzekeraar waarmee de plannen verder worden uitgewerkt. Inmiddels heeft een tweede verzekeraar interesse getoond voor het initiatief. Binso Wymenga, voorzitter SAZ en tevens bestuursvoorzitter van ziekenhuis Rivierenland. Kan nog niet zeggen welke verzekeraar(s) de polis aan gaan bieden. 'De verzekeraar zal dit zelf op het juiste moment naar buiten brengen', aldus Wymenga.

Beter Dichtbij polis

Doel van de polis is het doorvoeren van een aantal kwaliteitsverbeteringen in de zorg die uiteindelijk ook kostenverlagingen met zich meebrengen. Zo wil de SAZ inzetten op intensievere samenwerkingen tussen zorgaanbieders in de regio, bijvoorbeeld huisartsen, ziekenhuizen en verzorgings- en verpleeghuizen. Tegelijkertijd wil de SAZ het gesprek aangaan met gemeentes, zorgverzekeraars, woningcorporaties en de politiek over herbezinning van de bekostiging. Directe voordelen voor de consument zijn er ook, volgens de SAZ. Zo maakt de Beter Dichtbij polis een extra gesprek mogelijk tussen patiënt en arts bij ingrijpende gebeurtenissen en krijgen oudere verzekerden een halfjaarlijkse controle van de medicijnen. Vooral bij patiënten met meer gezondheidsproblemen tegelijk leidt dit tot een betere kwaliteit van leven. Daarnaast worden zorgaanbieders gestimuleerd om moderne technologie, bijvoorbeeld zorg via internet, te gebruiken in behandeltrajecten.

Veelbelovend

De SAZ heeft adviesbureau BOOZ van onder andere oud-minister Ab Klink, een haalbaarheidsonderzoek laten uitvoeren. Het bureau vindt de polis veelbelovend. De patiëntenfederatie NPCF heeft de vereniging laten weten de doelstellingen van de nieuwe polis te ondersteunen. ‘Belangrijke voorwaarde is wel dat patiënten en verzekerden goed worden geïnformeerd over het aanbod van zorg en de kwaliteit’, aldus Wilna Wind van de NPCF.

Goedkoper

De SAZ verwacht dat de polis 5 tot 10 procent goedkoper kan zijn dan vergelijkbare polissen. 'Dat kan omdat de zorg voor een belangrijk deel wordt ingekocht bij de 40 ziekenhuizen die bij ons zijn aangesloten', verduidelijkt de vereniging. 'De polis kan bijdragen aan het behoud van regionale zorginstellingen die een belangrijke impuls vormen voor de regionale economie waarin zij opereren.'
(Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: ANP)

13 reacties

 • no-profile-image

  Rob

  Dit is de juiste reactie op de almacht van de verzekeraars die zowel hun verzekerden als zorgaanbieders vanuit hun monopolie dwingen om naar bepaalde zorgaanbieders tegaan of bij zorgaanbieders bepaalde aciviteiten af te stoten terwijl deze in het totale aanbod voor de verzekerden een totale behandeling garandeerd.Wel moet het zo zijn dat een verzekerde bij de nieuwe polis toch de keuze vrijheid moet behouden om zelf te kiezen. Anders is het oude wijn in nieuwe zakken.

 • no-profile-image

  Amiz

  Marktwerking moet geen kermis worden! Ik heb overigens niets tegen een markt of een kermis hoor! Maar ja , met een gegarandeerde nationale jaaromzet van 75 miljard kunnen er nog genoeg balletjes opgegooid worden

 • no-profile-image

  Ymke

  Domien, mee eens.
  Een tegenreactie is hard nodig. Het is jammer dat de overheid dit essentiele onderdeel van haar taak in handen heeft gelegd van de zorgverzekeraars. Het was te voorspellen dat het niet meer om de zorg en patienten (lees mensen) zou gaan, alleen maar om het geld.

 • no-profile-image

  Peter de Wit

  Je zal maar van pakweg Doetinchem naar Groningen moeten voor een staaroperatie omdat het goedkoper is voor de zorgverzekeraar. Dat betekent als ouder echtpaar 1 of 2 overnachtingen uit eigen zak betalen, leuk 'voor www.weekeindejeweg.nl'en dat soort sites maar niet voor je portemonee. Is een kennis overkomen.

 • no-profile-image

  Frans van der Reep

 • no-profile-image

  Frans van der Reep

  2
  de zorg en internet: deze stap is TOP en ligt helemaal in de sfeee van internet&nearonomics  http://www.dutchcowboys.nl/online/24798

  http://www.dutchcowboys.nl/online/24799


 • no-profile-image

  Domien

  Door de macht die verzekeraars zich de laatste jaren hebben toegeëigend is er in de zorg alleen maar meer werk gekomen wat niet direct bijdraagt aan de patiëntenzorg. Allemaal cijfermateriaal ter controle voor de verzekeraars. Ze beweren hiermee betere zorg aan hun clienten te kunnen aanbieden terwijl ze deze cijfers alleen maar gebruiken om zelf meer winst te kunnen maken. Als zij meer voor hun clienten willen beteken waarom moeten zij dan zoveel winst maken? Winst is in deze geld van clienten wat niet besteed wordt aan zorg. De actie van de SAZ is begrijpelijk eennerzijds beperking van macht van verzekeraars en daarmee wellicht lijfsbehoud, anderzijds de gedachte als zij winst kunnen maken waarom wij dan ook niet?

 • no-profile-image

  menno

  Een nieuw kartel. Als de ziekenhuizen (en de verzekeraars) zogeïnteresseerd zijn in de kwaliteit laten ze eindelijk eens komen met relevante objectieve kwaliteitsinformatie over de geboden/gecontracteerde zorg. En niet maanden na het afsluiten van de verzekering globaal aangeven wie er wel of niet gecontracteerd is en waarom wel of niet. De beoogde kostenbesparing moet komen van betere indicatiestelling en efficientere en effectievere zorg. Meer aanbieders betekent meer aanbod dat "gevuld moet worden". Kijk maar naar de priveklinieken, die creeren hun eigen zorgvraag al dan niet met "voorlichtingscampagnes".
  WE spenderen veel geld aan preventie van ziekte met een matig rendement maar niet aan preventie van complicaties en bijwerkingen van behandeling, waarvan de effecten veel groter kunnen zijn als de statistieken kloppen. Waarom niet omdat de zorgaanbieders geen direct belang bij hebben en de verzekeraars de macht niet hebben. Dus wat gebeurt er "if you can't beat them, yiu join them" en gaat op zoek naar een andere gezamenlijke "vijand".

 • no-profile-image

  Hans

  Tja, goed voor chronisch zeken, maar bij kankerbehandeling wil ik gewoon de beste en dat is meestal niet zo'n algemeen ziekenhuis. Hoe komt datin de polis?

 • no-profile-image

  Igors

  Dit is verticale integratie. Dat staan we toch niet toe in ons land? Komt de minister nu in actie?

 • no-profile-image

  huubke

  deze organisatie dacht nog even d'r zakken te vullen!
  maar de ziekenhuizen hebben, dit jarenlang ongestoord, dat de 1ste lijn niet gelukt is,kunnen blijven doen

 • no-profile-image

  Verzekerde

  Ben wel benieuwd wat er dan gebeurt als de Zorg Verderweg Beter is. Dan geen zorginkoop en dus kan de verzekerde bij betalen? Je moet met zo'n polis wel aardig wat verzekerden hebben wil je een heel ziekenhuis in de lucht kunnen houden.akrkmx

 • no-profile-image

  Bill

  Mooie actie! De verzekeraars op hun eigen terrein bestrijden.
  Gisteravond nog een bijeenkomst geweest over de toekomst van de zorg met oa de directeur van CZ west NL. Zijn visie is dat als iemand medisch specialistische zorg nodig heeft, (omdat het probleem te complex is voor de 1e lijn) dat de 1e lijn dan gefaald heeft en dit onnodige kosten zijn die zo veel mogelijk vermeden moeten zien te worden. Dat is lekker, als je dat als patient verzekerd bij CZ hoort. En ondertussen maar roepen dat ze alleen maar het beste willen en de beste zorg voor u inkopen.
  Laat me niet lachen

Of registreer u om te kunnen reageren.