Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Buurtzorg Nederland biedt psychiatrische zorg aan huis

Buurtzorg Nederland en MoleMann Mental Health zetten samen BuurtzorgT op. Cliënten van BuurtzorgT krijgen psychiatrische zorg, ondersteuning en begeleiding aan huis en in de wijk.
Buurtzorg Nederland biedt psychiatrische zorg aan huis

In het najaar starten de teams van BuurtzorgT op een aantal plekken in Nederland, aldus een persbericht over het nieuwe initiatief van zorgondernemer Jos de Blok. ‘BuurtzorgT werkt efficiënter en goedkoper, en past goed binnen de nieuwe lijn van het ministerie van VWS’, schrijft De Blok in het bericht.

Wijkgerichte ggz

In de wijkgerichte aanpak van BuurtzorgT zal het netwerk van de cliënt meer betrokken worden. Om voor continuïteit te zorgen, krijgt iedere cliënt van BuurtzorgT een vertrouwenspersoon die hem/haar volgt. Of de cliënt nu thuis, opgenomen in een kliniek of elders is, de vaste begeleider blijft betrokken. ‘Wijkgericht betekent doorgaans dat behandelaars vanuit een grote GGZ-organisatie naar de wijken toegaan’, aldus De Blok. ‘BuurtzorgT doet het anders. Kleine teams van vaste medewerkers werken in de wijk zelf, dichtbij de cliënten. De behandelaars zijn professionals met brede kennis van begeleiden en behandelen. Elk team heeft een vaste psychiater. De medewerkers zijn direct bereikbaar voor de cliënt en zijn dierbaren, maar ook voor de huisarts. Als die bijvoorbeeld om coaching vraagt bij specialistische zorg, dan biedt BuurtzorgT die.’

Bestuursakkoord GGZ

BuurtzorgT past volgens De Blok bij de huidige ontwikkelingen in de zorg. Vorige week presenteerde de minister van VWS een bestuursakkoord over de toekomst van de GGZ. Daarin staat dat meer mensen thuis moeten worden ondersteund en behandeld. Omdat er dan minder ‘bedden’ nodig zijn, gaan de kosten omlaag. ‘Dat laatste bereiken we ondermeer door teams zelf verantwoordelijk te laten zijn voor besluitvorming en uitvoering, we werken niet met managers. We maken gebruik van de mogelijkheden van nieuwe media: cliënten krijgen een eigen platform voor hun Elektronisch Patiënten Dossier en we zetten e-health in voor preventie en zelfhulp.’ (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Buurtzorg NL genomineerd voor Business Intelligence Award 2012
Buurtzorg boort nieuwe markt aan met pension
Buurtzorg exporteert concept naar Zweden
Kabinet wil herschikking taken voor buurtzorg

15 reacties

 • no-profile-image

  bezorgd

  Inmiddels hoor ik van een verwant dat bij hem buurtzorg aan de slag gaat een indicatie is aangevraagd voor het moeten helpen bij het douchen en medicijn verstrekken. In de tussentijd zal het huis worden schoongehouden. Daar was dan geen omkijken meer naar. Ik vroeg maar je gaat toch zelf onder de douche. Ja.. maar als ik zou uitglijden is er iemand in huis die in de tussentijd het huis doet. Hoefde dat niet via de Gemeente. Deze oude baas (83) fiets nog rustig 40 km per dag en heeft een groentetuin en een geit die hij verder zelf verzorgd...

 • no-profile-image

  Pim

  @Hein,
  Inderdaad mag dit niet als reguliere productie worden geschreven maar alleen als zijnde indirecte kosten. Een aparte post waardoor het direct inzichtelijk is welke client voor hoeveel aan extra werk verzet word.

  En ik kan u verzekeren dat de overhead bij Buurtzorg in verhouding echt aanzienlijk lager is.

 • no-profile-image

  hein

  @ Henk: en bellen tbv clienten wordt niet als productie gezien? Dat lijkt me stug.... Net als overigens bij alle andere instellingen.

 • no-profile-image

  Henk

  @hein. Die 42% gaat denk ik vooral ook zitten in reistijd, bellen met alle partijen en andere clientgerichte activiteiten die niet achter de voordeur plaatsvinden. Net als bij alle andere thuiszorgorganisaties.

 • no-profile-image

  hein

  @Pim: nee, die 42 % gaat naar overhead (o.a. ICT, scholing, en ja... ook management). Dit zijn de woorden van Buurtzorg zelf. En vernieuwend? Nee: er zijn vele (kleine) zorgondernemingen die allang zo werken.

 • no-profile-image

  hein

  @Pim: nee, die 42 % gaat naar overhead (o.a. ICT, scholing, en ja... ook management). Dit zijn de woorden van Buurtzorg zelf. En vernieuwend? Nee: er zijn vele (kleine) zorgondernemingen die allang zo werken.

 • no-profile-image

  huubke

  Dit kan nooit teveel kosten,
  het is meer een taak vulling van werklozen dan van profi's en daarbij wel met mensen die hun patienten een warm hart toedragen

 • no-profile-image

  Pim

  Benieuwen hoort natuurlijk vernieuwen te zijn.

 • no-profile-image

  Pim

  Hein, ik neem aan dat u refereert dat Buurtzorg slechts 58% van het beschikbare budget inzet en daardoor aanzienlijk goedkoper is dan de prijsvechter die 100% inzet?

  Verder heb ik mij direct aangemeld. Zo werken is echt de droom voor elke werker. Het zou echt veel eerder mogelijk moeten worden.

  @Greetje. Persoonlijke verzorging en verpleging is inderdaad al heel lang zo georganiseerd. De psychiatrische hulpverlening echter totaal niet. Deze is zo verkokerd en vastgeroest dat het echt heel bedroevend is. Blij dat dhr. Blok deze doelgroep ook gaat benieuwen. Wil er wat graag mijn steentje aan bijdragen.

 • no-profile-image

  Jo

  Klinkt goed. Kortere lijnen, beter overzicht, naar ik hoop meer ondersteuning naar de werker...Voor zowel client als alle hulpverleners een beter werkbare situatie.

 • no-profile-image

  hein

  Oude wijn in nieuwe zakken. En hoezo doelmatig? Met een productiviteit van 58% scoort buurtzorg al niet best. Gaat dat dan straks wel beter bij dit nieuwe product?

 • no-profile-image

  Greetje

  Inderdaad, thuisbegeleiding geeft al jaren, met zeer goede resultaten en voor de helft van de prijs die andere organisaties er voor krijgen.

 • no-profile-image

  Diana

  Wijkgerichte ggz! Hoezo uniek? Thuiszorg organisaties doen dit al sinds de jaren 50 met gespecialiseerde verzorging [de huidige thuisbegeleiding] maar goedkoper, maar zeker niet minder in kwaliteit.

 • no-profile-image

  hansjek

  en hoe krijg je overal in Nederland kleine wijkgerichte teams met een vaste psychiater er aan verbonden?? Waar halen we al die mensen vandaan??

 • no-profile-image

  W.F.Willems

  Wat gaat dit allemaal kosten? WMO financiering?

Of registreer u om te kunnen reageren.