Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Fleur Agema wil pauze voor marktwerking in de zorg

De PVV vindt dat de gang naar het marktwerkingsmodel rustiger moet worden aangepakt dan onder het kabinet Rutte het geval was. Dat zegt PVV-Kamerlid Fleur Agema in een interview met NU.nl. Tijdens de afgelopen kabinetsperiode steunde de PVV het zorgbeleid van de regering.
Fleur Agema wil pauze voor marktwerking in de zorg

‘Teruggaan naar het vorige systeem zoals de SP wil, het budgetmodel, betekent maandenlange wachtlijsten en geen enkele prikkel om te verbeteren en te innoveren’, aldus Agema op Nu.nl. ‘Tegelijkertijd is de vlucht naar voren van de VVD ook niet goed. Er zitten nog veel fouten in het marktwerkingsmodel.’

Geen visie

Agema bestrijdt in het interview de uitlatingen van ex-PVV’er Marcial Hernandez, die had gezegd dat ze geen visie heeft op de zorg. ‘De reden dat ik tot nu toe geen visie heb geschreven, is dat alle visies van partijen inmiddels achterhaald zijn’, aldus Agema. ‘Dat vind ik oneerlijk. Ik ga niet een verhaal over de zorg schrijven dat over een paar jaar niet meer actueel is.’

Beknibbelen

De PVV’er heeft met name oog voor mensen die niet meer zonder zorg kunnen: ‘Het grenspunt is de afhankelijkheid van zorg. Op die mensen die echt afhankelijk zijn, mogen we niets beknibbelen.’ (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

PVV-programma: Zorgbestuurder aansprakelijk bij wanbestuur

Schippers ziet weinig in zorgpas PVV

PVV wil UZI-pas voor patiënt

Kamer stemt in met toets zorgbestuurders PVV

6 REACTIES

  1. Marktwerking ondermijnt pijlers van een goede zorg
    Bericht aan Tweede Kamerleden 23 november 2010
    Geachte Kamerleden,
    Gelukkig zijn de meesten het er inmiddels over eens dat de zorg in Nederland niet ziek is, maar dat de kwaliteit internationaal gezien zelfs goed is en wel tegen een relatief lage prijs.
    Voordat men voorgenomen wijzigingen in de gezondheidszorg doorvoert, doet men er daarom verstandig aan te kijken of men de pijlers van deze goede zorg met de veranderingen niet ondermijnt.
    Essentiele factoren zijn het behoud van capabele en gedreven mensen, medisch verantwoorde prioritering bij de besteding van de schaarse middelen, mankracht, energie en tijd. Continuiteit zowel ten behoeve van de patientdossierkennis, patient-artsrelatie, als de werkrelatie met andere zorgverleners, intern en extern. En last but not least samenwerking, samenwerking, samenwerking. Daar waar het om mensenlevens gaat, moet samenwerking prevaleren boven concurrentie.
    Marktwerking en de daar aan gerelateerde voorgenomen wetswijzigingen in de WMG en maatregelen tegen het zorgveld maken
    het werken in de zorgsector onaantrekkelijk. Degene die een stevige positie heeft en die het budget beheert heeft de regie over de zorg, in casu dan niet zorg-professionals. Medisch verantwoorde prioritering zal dan niet meer van zelfsprekend zijn. Dit zal tot onnodig veel kosten leiden door foute prioritering en verspilling aan randactiviteiten zoals bijvoorbeeld lobby- en reclamekosten. Tijdelijke contracten ontnemen de medisch specialist de mogelijkheid met zijn team, afdeling en ziekenhuis te bouwen aan en te sturen naar een medisch verantwoord goed lopend zorgproces. De medisch specialist en zijn toekomstplannen worden geforceerd en onlogischerwijs losgekoppeld van zijn team, afdeling en ziekenhuis, medespecialisten, huisartsen in de omgeving en andere zorgverleners in de regio. De samenwerking tussen artsen met de genoemde groepen zal telkens weer in een verkenningsfase verkeren, in plaats van in een goed geoliede samenwerking. Patiënten zullen te maken krijgen met steeds andere medisch specialisten, die zich steeds opnieuw moeten inlezen in patientendossiers in steeds minder tijd. De wetten en regels van de marktwerking maken van samenwerking een risicofactor (NMa). Verder gaat ‘U vraagt wij draaien’, nu eenmaal niet samen met kostenbeheersing.
    Conclusie: Het middel van marktwerking zoals voorgesteld, is erger dan de kwaal. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.
    http://koesteronzezorg.blogspot.nl/

  2. Lees alle reacties
  3. Als leugenachtigheid en onduidelijkheid Olympische sporten waren, gaat mw. Agema voor goud.
    De PVV, inclusief mw. Agema, heeft het beleid van de VVD “gedoogd” (less actief ondersteund). Nu achterom kijken en de schuld voor de uitwerking van het marktgerichte denken bij de VVD leggen duidt op een begroevend gebrek aan zelfrefelctie en inzicht. Mw. Schippers napraten over de toename van wachtlijsten in de zorg onder de plannen van de SP is van een nog diepere droefenis, omdat ieder wel geïnformeerde Nederlander WEET dat de wachtlijsten in de zorg onder het demissionaire kabinet niet zijn afenomen. Wachtlijsten opknippen en indelen in specifieke onderdelen verandert echt helemaal niets aan de wachtijden van de gebruikers/patiënten.
    En geen visie? Ach, wanneer zien we eigenlijk wel eens iets wat zelfs in de verte enigszins lijkt op visie van de PVV? Dat lijkt een brug te ver voor de zittende kamerleden. Mw. Agema: u maakt uzelf niet geloofwaardiger met uw interview, wel geeft u een scherp inzicht in uw capaciteiten en kwaliteiten.

  4. Stoere Fleur kan zich dit permitteren in de wetenschap dat de Nederlandse burger tot nu toe zo’n beetje alles gelaten accepteert dat links en rechts uit de heup schiet. Ook de PVV maakt gebruik van de ingrediënten van het toverelixer voor generieke verschraling: innovatie, verbetering en kwaliteit. Fleur heeft gelijk, het land kan zonder haar visie.

  5. Geen visie omdat die over een paar jaar achterhaald kan zijn??? Zo kom je natuurlijk nooit ergens. Als we op zekerheid willen leiden in de zorg en politiek dan kan je beter een ander vak kiezen. Kom eens met een inspirerend vergezicht en tracht daar velen, niet alleen ouderen, maar alle partijen achter te krijgen. Leiderschap.

  6. Geen Nederlander accepteert Lange wachtlijsten, niet onder welke partij dan ook, dus Mw Agema: doe ff je best om met iets beters te komen dan mensen angst en doemscenario’s aan te praten.
    En als politicus: gaat de PVV een wet even laten pauzeren? Unicum in de staatsrechterlijke geschiedenis van NL.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.