Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Faillissement dreigt voor honderden apothekers’

Mark van Dorresteijn
Drie- tot vierhonderd apothekers lopen grote kans om de komende jaren in financiële problemen te komen, met uiteindelijk mogelijk sluiting tot gevolg. Dat stelt brancheorganisatie Napco vandaag in het Nederlands Dagblad.
‘Faillissement dreigt voor honderden apothekers’

Met name apothekers in dorpen en eigenaars van kleine vestigingen lopen kans op faillissement. Deze ondernemers krijgen minder geld binnen door bijvoorbeeld merkloze medicijnen. Ook lopen de personeelskosten op. Als oplossing noemt Napco-woordvoerder Sander Benraad dat vergoedingen voor medicijnen weer naar een realistisch niveau moeten gaan. Hij waarschuwt dat bij faillissementen de patiënten verder moeten reizen en dat medicijnverstrekking voor patiënten anders nog veel verder in het gedrang komt.

Verlies

De brancheverenigingen voor apothekers ASKA en BG Pharma stelden eerder al dat zo’n 30 tot 40 procent van de in totaal 1900 apotheken in Nederland verlies draait. Apothekers zouden veel medicijnen te laag hebben geprijsd.

Met de liberalisering van de apothekersmarkt kunnen apothekers de prijzen van medicijnen zelf vaststellen. De verwachting was dat het medicijngebruik zou stijgen in 2012. Apothekers hebben, aldus de brancheverenigingen, met die verwachting de prijzen van veel medicijnen relatief laag vastgesteld. ASKA en BG Pharma constateren dat vooral veel kleine apotheken daardoor te weinig omzet draaien en in de financiële problemen komen.

(Zorgvisie/ICT – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: ANP)

1 REACTIE

  1. De klok en de klepel. De apothekers gaan helemaal niet over de prijzen van de geneesmiddelen. Dat is de Rijksoverheid middels GVS en WGP en de verzekeraars middels alles wat onze Lieve Heer heeft verboden. Geert Mak kan schrijven wat hij wil, maar de verzekeraars profiteren er maar van.
    Never Cry Wolf. Eerst zien en dan geloven. Verzekeraars hebben als enigen de zorgplicht en sluiting van een apotheek is niet het einde van de zorg. De wetgever vindt nu 45 minuten reistijd redelijk voor het verkrijgen van acute zorg. Dat hebben verzekeraars goed in hun oren geknoopt.
    Er zullen zeker een 600 tot 1000 apotheken sluiten.
    Vergeet ook niet de gevolgen van overheveling dure geneesmiddelen naar de ziekenhuizen en de gedwongen winkelnering bij poli-apotheken.
    Marktwerking op zijn Nederlands.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.