Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Aantal euthanasiegevallen stijgt

Het afgelopen jaar zijn 3695 mensen overleden door euthanasie. Dat aantal is sinds 2010 gestegen met 18 procent, zo meldt de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE).
Aantal euthanasiegevallen stijgt

De cijfers over euthanasie komen uit het jaarverslag van de vijf regionale toetsingscommissies euthanasie dat dinsdag naar buiten kwam. De toename van euthanasie bij dementie (49 gevallen in 2011 ten opzichte van 25 het jaar ervoor) en bij psychiatrische ziekten (13 ten opzichte van 2 in 2010) is volgens de NVVE opvallend. De stijging zou volgens de NVVE wel eens te maken kunnen hebben met het feit dat de kennis van artsen en psychiaters over de reikwijdte van de euthanasiewet, steeds groter wordt. ‘Ook patiënten praten meer over hun wensen aan het einde van het leven met hun arts en naasten’, schrijft de NVVE. De stijging zal nog nader onderzocht worden door de toetsingscommissies.

Zorgvuldig

De NVVE stelt dat dit jaarverslag laat zien dat euthanasie uiterst zorgvuldig wordt toegepast. ‘Slechts vier gevallen zijn als medisch onzorgvuldig beoordeeld, 1 promille van het totaal aantal meldingen. Artsen zijn zeer zorgvuldig in het uitvoeren van euthanasie. Zij denken er als professional goed over na. De NVVE vraagt zich af of het na 10 jaar euthanasiewet niet tijd wordt om de toetsing af te schaffen.’ (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter / Beeld ANP Robin Utrecht)

Lees meer:

Verkiezingsuitslag breekt debat euthanasiewet openf
KNMG: Nieuwe richtlijn euthanasie
Forse stijging euthanasieverzoeken in Albert Schweitzer
Onderlinge voorwaarden belangrijk bij euthanasie

2 reacties

  • no-profile-image

    Heleen van der Leest

    Als de toetsing wordt afgeschaft zal het aantal medisch onzorgvuldige gevallen zeker stijgen.

  • no-profile-image

    huubke

    wat wil je met die belabberde zorg, dan wil je ff gauw er tussenuit knijpen

Of registreer u om te kunnen reageren.