Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

‘Massage tegen borstkanker is onzin’

Robuste Clinics biedt preventieve borstmassages om borstkanker te voorkomen. Wetenschappelijk bewijs ontbreekt volledig.
‘Massage tegen borstkanker is onzin’

De kliniek heeft vestigingen in Utrecht en Amsterdam. Initiatiefnemer Hanneke Sprengers is er desondanks mee begonnen.

Borstkanker

In een interview met het AD zegt zij: 'We geven massages aan vrouwen die klachten hebben: pijnlijke borsten, cysten, mastopathie en harde plekken die voortkomen uit verkalkingen in het weefsel.' Robuste Clinics zegt op de eigen website sterk te geloven in de kracht van "osteopathie": 'Wij zijn ervan overtuigd dat goed doorbloede borsten de kans op kwaadaardige gezwellen verminderen. In de best doorbloede organen, het hart en de dunne darm komt kanker zelden voor. Borsten doorbloeden moeilijk, een mogelijke verklaring waarom borstkanker vaak voorkomt.'

Naar de huisarts

Lukas Stalpers, radiotherapeut-oncoloog van het AMC en bestuurslid van de Vereniging tegen de Kwakzalverij vindt het onzinnig: 'Een vrouw met borstklachten moet niet naar Robuste, maar naar de huisarts.' (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

4 reacties

 • no-profile-image

  andere man

  Lijkt mij ook goed voor hysterie, zenuwpijnen en andere vage ongemakken, net zoals in 1900 toen dokters daarvoor massages in de schaamstreek deden totdat vrouwen zelf electrische apparaatjes die trilden zelf gingen hanteren, volgens een documentaire door een vrouw! op nostalgienet/geschiedenisnet.

 • no-profile-image

  man

  Nieuwe truc van charlatans, geen behandeling van borstkanker maar voorkomen.
  Of is mevrouw lesbisch. Trouwens ik wil het wel gratis komen doen, heb trouwens een diploma sportmassage, dit lijkt mij ook leuk.

 • no-profile-image

  criet

  dit is een lachertje gezien de richtlijnen, die er tegen allerlei indicaties zijn opgesteld?
  Zeker in de middeleeuwen?

 • no-profile-image

  jan

  Uit overtuiging geloof ik niets voordat is aangetoond dat iets werkt en geloof ik wel dat de bankrekening van mw goed gespekt wordt.

Of registreer u om te kunnen reageren.