Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Mediq wijt grote reorganisatie aan beleid verzekeraars

Mark van Dorresteijn
Mediq, internationaal leverancier van medische hulpmiddelen en geneesmiddelen, gaat herstructureren binnen het bedrijf. Dit moet in 2015 een jaarlijkse besparing opleveren van 19 miljoen euro. Hierbij verdwijnen 134 voltijd arbeidsplaatsen.
Mediq wijt grote reorganisatie aan beleid verzekeraars

Mediq wijt de herstructurering onder andere aan het vergoedingsbeleid door verzekeraars. De verzekeraars hebben er volgens de organisatie voor gezorgd dat de prijzen van geneesmiddelen gedaald zijn waardoor het klimaat voor apothekers en farmaceutische groothandels in Nederland gedaald is. ‘Deze omstandigheden leiden ertoe dat apotheken en groothandels zonder ingrijpende maatregelen niet langer op een financieel verantwoorde manier kunnen voortbestaan’, zegt bestuursvoorzitter Marc van Gelder van Mediq. ‘Door de aanhoudend slechte markt zien we ons gedwongen om opnieuw een reorganisatie door te voeren, terwijl we pas begin 2012 de vorige voltooiden. Dat is een zware slag voor onze medewerkers in de apotheken, de distributiecentra en het hoofdkantoor. De aanhoudend slechte marktontwikkelingen in ogenschouw nemend, moeten we nu wel maatregelen nemen, willen wij de zorgverlening aan de patiënt op peil kunnen houden en de continuïteit van onze apotheken kunnen garanderen.’

Hoofdkantoor Mediq

Bijna de helft van de voorziene personeelsreductie vindt plaats op het hoofdkantoor van Apotheken Nederland in Utrecht. Het betreft 62 arbeidsplaatsen. Het merendeel daarvan zal begin 2013 zijn beslag krijgen. Verder wordt het distributiecentrum in Staphorst begin 2013 gesloten en wordt de distributie gecentraliseerd in het distributiecentrum in Oss, met verlies van per saldo 15 arbeidsplaatsen.

Mediq apotheken

Bij circa de helft van de 225 apotheken zijn maatregelen nodig om een acceptabel financieel resultaat te waarborgen. De kern hiervan is dat Mediq apotheken regionaal meer gaan samenwerken, om de zorgverlening op een zo hoog mogelijk kwaliteitsniveau te kunnen houden. Dat kan zijn door het intensiveren van de samenwerking tussen diverse apotheken en het efficiënter inrichten van werkzaamheden, bijvoorbeeld door uitbreiding van het centraal verwerken van herhaalmedicatie. Zeven apotheken worden teruggebracht tot uitdeelpost. Hierdoor zullen in de loop van 2013 en 2014 per saldo 57 arbeidsplaatsen vervallen.

Financiële besparing

De reorganisatie zal leiden tot een besparing van 10 miljoen in 2013, van 18 miljoen in 2014 en met ingang van 2015 tot een jaarlijkse besparing van 19 miljoen.

De herstructureringskosten bedragen 18 miljoen. Mediq zal in de tweede helft van 2012 een voorziening van circa 12 miljoen boeken, en in 2013 de resterende 6 miljoen.

(Zorgvisie/ICT – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: ANP)

Lees ook:

Mediq gaat reorganiseren na slecht tweede kwartaal

Hans Janssen herbenoemd als CFO bij Mediq

Mediq neemt bedrijf in VS over

4 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. De verzekeraars danken Mediq voor deze transparantie en zijn al aan het rekenen geslagen om de premie te verlagen met deze besparing. Volgens de Zvw moeten zorgaanbieders doelmatig werken en moeten voordelen bewerkstelligt door efficiency slagen worden doorgegeven aan de verzekeraars en die worden geacht ze door te geven aan de verzekerden. Dat doorgeven aan verzekerden lukt nog niet zo erg; volgens de DNB hebben verzekeraaars sowieso al 3 miljard euro meer in kas dan de maximale hoeveelheid die nodig is voor opvangen van risicos die er niet zijn.
    Alleen al ONVZ heeft 220 miljoen teveel in kas. 400.000 verzekerden. Reken dat is om over alle verzekeraars en je komt uit op 9 miljard euro.
    Allemaal belastinggeld/premiegeld.
    En daar komt dan die 18 miljoen euro bij. Wellicht verhoogd met een taakstelling.
    Waar 18 miljoen te halen is zal ook wel meer te halen zijn.
    Maar een verlaging van de ziektekostenpremie zit er absoluut niet in. Minder stijging of wie weet komen er nog slechte tijden.
    Bij de JSF wordt er een 9 miljard euro verspilt in kader van creatie van werkgelegeheid. 1000 banen staan op het spel.
    Waarom gebruiken de zorgverleners dit argument ook niet?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.