Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

NZa tikt huisartsen op de vingers

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft twee samenwerkingsverbanden van huisartsen gewaarschuwd. De huisartsen weigerden expliciet hun patiënten door te verwijzen naar internetapotheek de Thuisapotheek.
NZa tikt huisartsen op de vingers

De NZa verplicht de Zorggroep Almere en de Huisartsenpraktijk Prinsenbeek om patiënten door te verwijzen naar de apotheek van hun keuze. Voor de NZa is bij dit besluit doorslaggevend dat de betreffende huisartsen een machtspositie hebben in de regio’s waarin zij werken. Hun patiënten kunnen daardoor niet bij een andere huisarts terecht die hen wel wil doorverwijzen. Deze patiënten hebben zodoende geen mogelijkheid om bij de Thuisapotheek medicijnen te bestellen, hoewel deze apotheek volgens de Inspectie voor de Gezondheidszorg verantwoorde zorg levert.

Melding

De NZa verplicht de praktijken om patiënten er expliciet op te wijzen dat zij medicijnen bij de apotheek van hun keuze kunnen krijgen. Die mededeling moet zichtbaar in de praktijk hangen, hij moet op de website van de huisartsen staan en op het formulier waarmee herhaalrecepten kunnen worden besteld. De huisartsen moeten het ook expliciet melden in het consult met de patiënt. Als een patiënt zijn medicijnen via een andere apotheek wil krijgen, moet de huisarts daar ook mee samenwerken. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

NZa: netwerk moet nieuwe apotheek toelaten
Apotheek Lagaay-Westblaak onder toezicht IGZ
NZa signaleert onterechte declaraties in thuiszorg

2 reacties

  • no-profile-image

    adje rem

    Is huisarts nog steeds een ""VRIJ BEROEP""??.

  • no-profile-image

    ANH Jansen

    En zo is populatie bekostiging of regio budgettering of regio regie voering onmogelijk gemaakt; terecht gezien de insteek van het systeemmodel.

Of registreer u om te kunnen reageren.