Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Ziekenhuisbestuurders verwachten hervorming

De meeste bestuurders van ziekenhuizen (71%) verwachten dat het nieuwe kabinet veranderingen zal aanbrengen ten aanzien van de marktwerking in de cure. Dit blijkt uit een onderzoek van adviesbureau BMC onder bestuurders van ziekenhuizen.
Ziekenhuisbestuurders verwachten hervorming

Van de 89 ziekenhuizen die aangeschreven zijn, hebben 24 ziekenhuizen de enquête van BMC ingevuld. De ondervraagde bestuurders denken dat het komende kabinet de kosten wil bewaken door de eerstelijns zorg te versterken. Tegelijkertijd verwachten 88 procent van de ziekenhuisbestuurders niet dat het hun eigen beleid zal veranderen. Zij denken dat binnen de huidige werkwijze verdere kostenbesparing en ‘zorg dichtbij’ mogelijk zijn.

medische missers

Om de kwaliteit en marktwerking te simuleren is voor 67 procent van de geënquêteerden het principe acceptabel dat herstelactiviteiten bij "medische missers" niet langer gedeclareerd worden. Daarnaast is 63 procent van de ondervraagden van menig dat de kwaliteit van de curatieve zorg niet meer mag afnemen. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Bekijk de enquête van BMC

Gerelateerde tags

3 reacties

 • no-profile-image

  Joyce

  Wat zijn de definities van 'hervormingen' en van 'medische missers'? Is een hersteloperatie altijd het gevolg van een niet-optimale medische handeling?
  Denk aan borstsparende operaties, vaak op verzoek van de patiënt, met een aangedaan snijvlak. Is dat een misser? Te voorkomen door en masse amputaties te gaan verrichten. Is dat beter kwaliteit van zorg?
  Helder formuleren en doordenken in plaats van zo maar iets roepen is in dezen zeer noodzakelijk

 • no-profile-image

  Tom

  Respons van 27 % . Een wetenschappelijk tijdschrift zou een dergelijk onderzoek nooit publiceren. Zegt totaal niets.

 • no-profile-image

  Rob

  Het is maar wat je onder hervorming verstaat. Als 88% geen wijzigingen verwacht te moeten doorvoeren, dan zou ik concluderen dat de bestuurders geen hervormingen verwachten.

Of registreer u om te kunnen reageren.