Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Top-10: Best gelezen blogs van 2013

Welke weblogs zijn in 2013 het meest gelezen door bezoekers van de website van Zorgvisie? Wat vonden onze lezers belangrijk? Hieronder de top-10 best gelezen weblogs.
Top-10: Best gelezen blogs van 2013

1. Zorg pot miljarden euro's te veel op

Zorginstellingen en zorgverzekeraars beschikken over 12 miljard euro meer eigen vermogen dan tien jaar geleden. Als dit 'dode kapitaal' in de economie wordt gepompt, kan de zorg Nederland uit de crisis helpen.

Door: Leo Vandermeulen, senior onderzoeker bij Kiwa Carity

Lees de weblog >>

 

2. Cijfers AWBZ-instellingen 2012 verhullen de neergang

AWBZ-instellingen staan voor hete vuren de komende jaren. De drastische inkrimping van de hoeveelheid zorg die instellingen binnen hun muren mogen leveren, gekoppeld aan grote onduidelijkheid over hoe dat omzetverlies kan worden goedgemaakt, zet de voorspelbaarheid van resultaten zwaar onder druk. Cijfers in de jaarverslagen over 2012 zullen nog minder dan in het verleden garantie bieden voor de toekomst.

Door: Chris van den Haak, partner BDO Branchegroep Zorg

Lees de weblog >>

 

3. Dubbele dip voor ouderenzorg

Instellingen in de ouderenzorg krijgen de komende tijd nogal wat op hun bordje. Ten eerste krijgen zij de geforceerde afbouw van de lage zorgzwaartepakketten (zzp's) voor hun kiezen, wat zich vertaalt in productieafspraken. Op de tweede plaats is daar de impact van de eigen bijdrage.

Door: Johan Paul, directeur Coresta Healthcare

Lees de weblog >>

 

4. Zorgaannemers gezocht

Een verdrietige vriend vertelt me over zijn vaders laatste levensjaar. Hoewel het afscheid goed was, zit er een kartelrandje aan de weg langs dokters die van elkaars bestaan niet weten en nog minder van elkaars conclusies. Het aantal onderzoeken dat dubbel wordt gedaan, is een schrijnend voorbeeld van verspilling in de zorg. En keer op keer moet zijn vader vertellen wat er met hem aan de hand is: zijn tumoren zijn 'wijd verspreid'. Eén arts bestaat het om op te merken: 'Maar verder bent u toch gezond?'

Door: Carla de Jong, schrijfster en organisatieadviseur Car

Lees de weblog >>

 

5. Mekka van Lean

Het Virginia Mason Medical Center oogt heel gewoon. Maar dat is het niet.

Door: Bart Kiers, redacteur Zorgvisie

Lees de weblog >>

 

6. Malieveld

O jee, de lente zou dit jaar wel eens heet kunnen worden. En anders de zomer wel, of toch de herfst.

Door: Carina van Aartsen, redacteur Zorgvisie

Lees de weblog >>

 

7. Slikken en stikken

De sfeertekeningen van de onderhandelingen tussen zorgverzekeraars en zorgaanbieders zijn afschrikwekkend: 'hete herfst', 'mes op de keel', 'oorlog' en een meldpunt voor klachten.

Door: Klaas Meersma, advocaat/partner Overheid en Onderneming AKD advocaten & notarissen

Lees de weblog >>

 

8. Sluit de deur voor e-health

Bij de start van e-health in de ggz, nog voor het jaar 2000, waren de verwachtingen hoog gespannen. E-health werd het nieuwe internetbankieren. Na enige tijd moesten de pioniers tot hun verbazing constateren dat de stormloop uitbleef.

Door: Renske Visscher, manager project e-health Altrecht

Lees de weblog >>

 

9. Rekening persoonlijke verzorging afgewenteld op premiebetaler

De aankondiging van staatssecretaris Martin van Rijn dat de persoonlijke verzorging niet overgeheveld wordt naar de Wmo maar naar de zorgverzekeringswet heeft tot vreugde bij de thuiszorginstellingen en de zorgverzekeraars geleid. De gemeenten zijn boos en teleurgesteld.

Door: Wim Groot & Henriette Maassen van den Brink, respectievelijk hoogleraar gezondheidseconomie aan de Universiteit Maastricht en hoogleraar economie aan de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit Maastricht

Lees de weblog >>

 

10. Collateral damage

De onderhandelingen tussen Achmea en het Slotervaartziekenhuis kwamen met het nodige publicitaire geweld piepend tot stilstand. Partijen werden het niet eens en sluiten voor 2013 geen overeenkomst. Wat is hier in juridisch opzicht aan de hand?

Door: Klaas Meersma, advocaat/partner Overheid en Onderneming AKD advocaten & notarissen

Lees de weblog >>

 

Lees ook:

De best gelezen weblogs van 2012

Of registreer u om te kunnen reageren.