Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Klink wil geen ‘weglek’ in kapitaallastenregime

Minister Klink stelt alles in het werk om te voorkomen dat zorggeld onder het nieuwe kapitaallastenregime uit de zorg weg lekt. In de brief “Met zorg ondernemen” kondigt Klink verschillende maatregelen aan om “weglek” tegen te gaan.

In de brief bevestigt Klink nog eens dat de zorg vanaf 1 januari 2009 te maken krijgt met integrale tarieven. Dit betekent dat instellingen vanaf die datum via een overgangfase van vier jaar in groeiende mate zelf verantwoordelijk worden voor investeringen in vastgoed.

Vermogen behouden

Kosten als rente en afschrijving moeten worden terugverdiend door het leveren van zorg. Dit betekent meer ondernemingsvrijheid voor zorginstellingen, maar Klink verbindt daar wel de voorwaarde aan dat opgebouwd vermogen voor de zorg behouden blijft. Klink wil hiertoe een expliciet anti-weglekbeding opstellen, waarbij zorginstellingen een verbod krijgen op het laten weglekken van vermogen, verkregen door verkoop van onroerend goed dat onder het beschermde regime van weleer al in bezit was van de instelling. Vertrekpunt voor dit behoud van waarde is de taxatiewaarde op het moment van inwerkingtreding van het nieuwe wettelijke regime. Deze marktwaarde moet iedere vijf jaar opnieuw vastgesteld worden.

Nieuw rechtspersoon

Daarnaast wil Klink haast maken met de ontwikkeling van een nieuwe rechtpersoon voor ziekenhuizen in de vorm van een maatschappelijke onderneming. De minister acht het risico reëel dat de vorming van een vennootschap kan leiden tot ongewenste effecten zoals snel winstbejag en het wegvloeien van kapitaal. De nieuwe rechtspersoon is bedoeld om ziekenhuizen de gelegenheid te geven om nieuw kapitaal aan te trekken, maar ook hier wil Klink beperkingen stellen aan de mate waarin winst kan worden uitgekeerd.

Onverantwoorde risico’s

Om de continuïteit van de zorg te waarborgen behoudt de minister zich het recht voor om een bewindvoerder aan te stellen bij instellingen die in de financiële problemen raken. Klink zoekt hierbij naar een ruime wettelijke basis. Instellingen die door de overgang naar het nieuwe kapitaallastenregime in de problemen komen, kunnen rekenen op financiële ondersteuning van VWS. Ze moeten daarbij wel bewijzen dat ze in het licht van de 2005 aangekondigde veranderingen geen onverantwoorde risico’s genomen hebben.

Vacuüm

Over de omvang van de middelen voor incidentele overgangsproblemen doet Klink geen mededelingen. De kapitaallastenbrief maakt evenmin duidelijk hoe het overgangsjaar 2008 eruit gaat zien. Klink stelt duidelijk dat het oude bouwregime inclusief vangnet per 1 januari 2008 verdwijnt, maar het nieuwe regime gaat echter pas op 1 januari 2009 in, zodat er sprake is van een juridisch vacuüm. (ZorgVisie – Philip van de Poel)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.