Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VVD: ‘Thuiszorg voert vuile oorlog tegen gemeenten’

Thuiszorgaanbieders voeren in de media een vuile oorlog tegen gemeenten. Ze geven met opzet een verkeerde voorstelling van de werkelijkheid om hun eigen falen te maskeren. Die beschuldiging uitte VVD-kamerlid Anouchka van Miltenburg tijdens een WMO-overleg in de Tweede Kamer. Staatssecretaris Bussemaker deelt die analyse.

Thuiszorgaanbieders zijn zelf verantwoordelijk voor de ontslagen in de thuiszorg. Ze zijn bezig met een kille sanering. Ze vormen zich om van werkgevers tot uitzendbureau’s van zzp’ers zonder in overleg te treden met gemeenten om ontslagen te voorkomen. Hun werkelijke motief is behoud van omzet en salarissen van managers. De vrouwen in de uitvoering zijn de dupe van dit slechte werkgeverschap, stelde Van Miltenburg.

Bussemaker steunt analyse

Staatssecretaris Bussemaker steunde de felle aanval van het VVD-Kamerlid. Ook zij vindt dat thuiszorgaanbieders ten onrechte de noodklok luiden. Expliciet verwees ze naar de ingezonden brief in de Volkskrant van de thuiszorgdirecteuren Gerard Tanke (Amsterdam) en Hisgens (Rotterdam).

Humanitas

Op medelijden van Bussemaker hoeven ze niet te rekenen. “Thuiszorg Amsterdam heeft nog niets te klagen, want die moet pas per 1 januari aanbesteden. En Thuiszorg Rotterdam heeft zijn werk gewoon niet goed gedaan en dan verlies je. Nu wil de organisatie honderden mensen ontslaan. Toch is er nog de financiële ruimte om de eigen directeur een riant salaris te betalen. Heel vervelend voor de betrokken medewerkers, maar Rotterdammers krijgen nu thuishulpen van Humanitas over de vloer, een organisatie die erg goed staat aangeschreven.”

Bussemaker: ontslagen zijn geen ramp

Bussemaker vindt de ontslagen in de thuiszorg zo’n ramp nog niet. Mits de ontslagen medewerkers maar direct een baan krijgen aangeboden. De vraag is of dat zo is. Bas van der Vlies (SGP) heeft de indruk dat er al uitstroom is. Hij stelt vast dat minder dan de helft van de gemeenten actief zoekt naar oplossingen voor de arbeidsmarktproblematiek. Ook SP, PVV, GL en PvdA maken zich zorgen over de ontslagen in de thuiszorg.

Verwarring over cijfers

Veel verwarring is er over het juiste aantal ontslagen. Werkgeversorganisatie ActiZ spreekt van 12.000 mogelijke ontslagen, de vakbond CNV zelfs van 40.000. Volgens Bussemaker zijn er echter bij het Centrum Werk en Inkomen niet meer dan zo’n 800 ontslagen gemeld en zo’n 5000 aangekondigd. Na 15 oktober moet hierover meer duidelijkheid komen. Dan loopt de termijn af voor de subsidieregeling van 20 miljoen euro waar de thuiszorg een beroep op kan doen. Het ziet ernaar uit dat er volgend jaar weer zo’n regeling komt om de arbeidsmarktproblemen op te vangen. Volgens enkele Kamerleden zou het om 40 miljoen euro gaan. Bussemaker wilde dat niet bevestigen en zei dat het kabinet binnenkort met een standpunt komt.

Sociaal aanbesteden in WMO

Bussemaker verwacht dat het met de ontslagen in de thuiszorg wel mee zal vallen. Ze heeft goede hoop dat gemeenten gebruik gaan maken van de handreiking over sociaal aanbesteden die VWS heeft laten maken door onderzoeksbureau Significant en in het bestek meer rekening zullen houden met de arbeidsmarktgevolgen en de kwaliteit van de hulp. Daarnaast is er het meldpunt voor ontslagen, komt er een mobiliteitscentrum voor ontslagen personeel en is er geld om werknemers om te scholen.

Vliegende VWS-brigade

Voor gemeenten die het allemaal boven het hoofd groeit, komt een ‘vliegende VWS-brigade’ helpen de problemen op te lossen. Gemeenten die niet genoeg werk maken om de arbeidsmarktproblemen op te lossen, worden hard aangepakt, beloofde Bussemaker. Die krijgen geen geld uit de subsidieregeling. Ze denkt er zelfs over om met de VNG een zwarte lijst te maken. Naming and shaming moet de zwarte schapen op het goede pad helpen. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.