Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

d’Ancona: ‘Architectuur zorggebouwen kan veel beter’

De Rijksbouwmeester moet een grotere rol krijgen in het bewaken van de architectonische kwaliteit van zorginstellingen. Dat vindt Hedy d’Ancona, voormalig politica en tot voor kort lid van het College bouw zorginstellingen. Het bouwcollege raakt bevoegdheden kwijt en wordt omgevormd tot een kenniscentrum. Via de inspectie zal het de kwaliteit van gebouwen blijven toetsen, vooral achteraf. Maar dat gaat over functionaliteit. Het oordeel ‘te lelijk’ zullen de inspecteurs niet geven.”

Strak keurslijf

d’Ancona heeft dit maandag 27 november in Den Bosch gezegd op het congres ‘Vormgeving van zorginstellingen’. Volgens haar valt er het nodige te verbeteren aan de esthetische en architectonische kwaliteit van gebouwen in de zorg. “In heel Nederland staat geen enkel zorggebouw waarvan je kunt zeggen: daar staat een culturele uiting waaraan ik iets kan ontlenen, een kunstwerk”, zo haalt ze voormalig Rijksbouwmeester Wytze Patijn aan. “Dat valt deels te wijten aan de complexiteit van de opgave door het strakke keurslijf van regels en de ingewikkelde technologie – met name als het gaat om ziekenhuizen – en aan de vaak krappe budgetten. Dat beperkt de creativiteit. Of is de utilitaire uitstraling van dit soort gebouwen juist een gevolg van een bepaalde mentaliteit?”

Cursus opdrachtgeverschap

Mede omdat bouwen in de zorg zo ingewikkeld is, blijft de kring van bouwers te beperkt, constateert d’Ancona. “Nu het regime wat flexibeler wordt, komen er wellicht meer mogelijkheden. En los van de nadruk op efficiency en de nuttigheidsfactor zien we gelukkig de laatste jaren al wat meer experimenten.” Als goed voorbeeld noemt ze de nieuwbouw van het Universitair Medisch Centrum Groningen, mede ontworpen door de eerder genoemde Wytze Patijn. Ook wijst ze op de creatieve oogst uit de vier prijsvragen die het bouwcollege voor de diverse sectoren in de zorg heeft gehouden en waarvan zij juryvoorzitter was.

Healing environment

“Maar de architecten krijgen al te vaak de schuld”, voegt ze er meteen aan toe. “De opdrachtgevers zijn de eigenlijke regisseurs van hoe Nederland er uit ziet. Toekomstige bouwheren zouden eigenlijk een cursus opdrachtgeverschap moeten volgen.”

d’Ancona daagt raden van toezicht en directies van zorginstellingen dan ook uit om meer visie en lef te tonen. “Haal creativiteit van buiten in huis. Zet jongeren in adviesraden. Huur een architect met ambities in en stel hem of haar vooral de juiste vragen.” Ze stelt in één adem dat daarbij ook het interieur en de kunst aan bod moeten komen en wijst bovendien op de toenemende inzichten op het gebied van ‘healing environment’. “Privacy, lucht, licht, ruimte, uitzicht, geluid en kleur, het speelt allemaal een rol in de beleving en het welzijn.”

(Walter van Hulst)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.