Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bovenberg: ‘Vier miljard bezuinigen is te veel’

MAARSSEN - ZorgVisie organiseert op 3 november een verkiezingsdebat over de zorg. Hieraan voorafgaand vraagt ZorgVisie politici, deskundigen en mensen uit de zorg wat er in het regeerakkoord van het nieuwe kabinet moet staan. Deze keer Lans Bovenberg, hoogleraar economie en CDA-lid.

Marktwerking

“Het nieuwe kabinet moet voortbouwen op wat door dit kabinet in de steigers is gezet. Het moet de marktwerking in de zorg verder uitbouwen en stimuleren door vrije prijsonderhandelingen binnen de ziekenhuiszorg uit te breiden, door zorginstellingen de verantwoordelijkheid te geven voor hun vastgoed en door de drempels voor nieuwe toetreders te verlagen.”

AWBZ

“Ook in het eerste compartiment, de AWBZ-zorg, moeten meer marktprikkels komen. Bijvoorbeeld door zorgaanbieders meer risicodragend te maken. Verder kan een aantal delen van de AWBZ overgeheveld worden naar de gemeenten. Huisvestingskosten kunnen er ook uit. Mensen moeten zoveel mogelijk zelf hun woonkosten betalen, waarbij lagere inkomens een beroep kunnen doen op fiscale woonkortingen en de WMO. Dat betekent meer keuzevrijheid en het stimuleert de vorming van woonzorgcombinaties. Het is echter nog te vroeg om de AWBZ geheel op te heffen.”

Bezuinigingen

“Een nieuw kabinet kan bezuinigen door zorginstellingen zelf verantwoordelijk te maken voor hun huisvestingslasten en door de efficiency in de zorg te vergroten. Maar met name het scheiden van wonen en zorg in de AWBZ leidt op den duur tot een enorme bezuiniging. Vier miljard bezuinigen in de komende kabinetsperiode is echter te veel. De in het CDA-verkiezingsprogramma voorgestelde maatregelen leveren ten hoogste twee tot drie miljard op. Als je meer bezuinigt dan gaat dat ten koste van de kwaliteit van de zorg.”

Zorgsparen

“Op termijn zullen de ouderen een groter deel van de eigen zorgkosten moeten opbrengen. Anders gaan deze kosten te veel drukken op de jongeren. Dat heeft niet alleen met de vergrijzing te maken, maar ook met de babyboomers die hogere eisen stellen aan de kwaliteit van de zorg. Om dit mogelijk te maken, moeten mensen zelf meer vermogen opbouwen. Dat gebeurt niet als mensen de hypotheek op hun huis niet aflossen. Daarom moet, op de lange termijn, de aftrek op de hypotheekrente geleidelijk worden beperkt.”

Pensioen

“Er dreigt niet alleen een financieel probleem. Ook de arbeidsmarkt wordt steeds krapper. Daarom moet de pensioenleeftijd meebewegen met de levensverwachting, zodat we over twintig jaar nog voldoende handen aan het bed hebben. Anders wordt de druk op de arbeidsmarkt te groot waardoor de lonen stijgen en dan smelten de pensioenen weg als sneeuw voor de zon.”

Lange termijn

“Bij veel van deze maatregelen gaat het over de lange termijn die een kabinetsperiode overstijgen. Maar het volgend kabinet zal ze in gang moet zetten. Het gaat om gevoelige kwesties en daarom is het des te belangrijker dat het kabinet klare wijn schenkt. En de maatregelen moeten breed gedragen worden zodat mensen erop kunnen vertrouwen dat een volgend kabinet de maatregelen niet terugdraait.” (ZorgVisie – Mario Gibbels)

Voor meer informatie over het verkiezingsdebat klik hier.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.