Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

De Beer: ‘Nieuw kabinet moet met visie op ggz komen’

MAARSSEN - ZorgVisie organiseert op 3 november een verkiezingsdebat over de zorg. Vooraf vragen we politici en mensen uit de zorg wat er in het regeerakkoord van het nieuwe kabinet moet staan. Deze week Jos de Beer, directeur van brancheorganisatie GGZ Nederland.

Visie

“Ik heb besloten om niet meteen over geld te beginnen. Bovenaan mijn lijstje van zaken die thuishoren in het regeerakkoord staat daarom een visie op de ggz. De laatste visie die het ministerie van VWS heeft uitgebracht op de ggz dateert van 2002, Zorg voor Velen. Dat was nog onder minister Borst. Maar gezien de ontwikkelingen in de ggz – zoals de verspreiding van de sector over drie verschillende compartimenten, de WMO, de AWBZ en de basisverzekering – zou het goed zijn als een nieuw kabinet met een eigen visie komt op de toekomst van de ggz.”

Budgettering

“De vraag naar ggz groeit hard, zo’n vijf à zeven procent per jaar. Er moet daarom ruimte zijn voor gerechtvaardigde groei. En de daarbij behorende middelen moeten natuurlijk beschikbaar gesteld worden. Dat die groei niet ongebreideld kan zijn, is begrijpelijk. Vervolgens is de vraag waar je de grens legt.

Grens

Voordat je die vraag beantwoordt, moet je eerst nagaan waarom de ggz zo hard groeit. Worden we geestelijk steeds zieker? Heeft het te maken met de vergrijzing of wordt de toegang tot de ggz steeds laagdrempeliger? Daarnaast moeten we onszelf de vraag stellen hoeveel we als samenleving bereid zijn te betalen voor de ggz. Waar trek je de grens?”

Schop

“Er gaat de komende kabinetsperiode het nodige op de schop in de ggz: de overheveling van de curatieve ggz naar de basisverzekering, de forensische psychiatrie gaat naar het ministerie van Justitie, de openbare ggz gaat naar de Wet maatschappelijke ondersteuning. En dan heb ik het nog niet gehad over de invoering van een nieuw bekostigingsysteem op basis van diagnose-behandelingcombinaties en de zorgzwaartebekostiging. Wat dat betreft heeft Zorgverzekeraars Nederland gelijk als ze het nieuwe kabinet vragen om het even rustig aan te doen met het invoeren van nieuwe wijzigingen in het zorgstelsel.”

Marktwerking

“Bij het begrip marktwerking geldt: zoveel hoofden, zoveel zinnen. Maar heb je het over vrije prijsonderhandelingen, contracteervrijheid, meer concurrentie, dan is dat een ontwikkeling die onherroepelijk plaatsvindt. Als ggz-sector komen we uit een zeer beschermde omgeving. Die bescherming valt nu weg. En ik vind dat geen ongewenste ontwikkeling. In die beschermde omgeving werd de ggz altijd als een black box gezien: je stopt er elk jaar meer geld in maar het is onduidelijk wat er uit komt. Los van de vraag of dat waar is, wordt de ggz met meer marktwerking en dbc’s transparanter.”

Laagdrempelig

“GGZ Nederland heeft in een brief nog een aantal punten onder de aandacht gebracht van de politieke partijen. Zo vragen we meer aandacht voor de jeugdzorg, preventie, de zorg voor illegalen en bemoeizorg. Ik vind dat we er daarnaast voor moeten waken dat niet al onze aandacht uitgaat naar de curatieve ggz maar dat we ook oog blijven houden voor de mensen die langdurig op de ggz zijn aangewezen. Daar moeten we als brancheorganisatie ook zelf op letten.” (ZorgVisie – Mario Gibbels)

Voor meer informatie over verkiezingsdebat klik hier.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.