Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gemengde zorgbedrijven zijn het rijkst

Een bekend beeld: financieel onderzoeker Pieter Lakeman is op oorlogspad. Afgelopen vrijdag 5 januari presenteerde Netwerk zijn onderzoek naar twaalf grote aanbieders in de gehandicaptenzorg. De meeste verontrustende conclusie: veel geld gaat niet naar de zorg maar naar de vette spaarrekeningen van instellingen.

Gehandicaptenzorg: dubbele groeicijfers in 2005

Het is zeker waar dat instellingen voor gehandicaptenzorg de afgelopen jaren goed hebben geboerd. In ZorgVisie magazine 10/2006 kon ik bijvoorbeeld over 2005 melden: “Batengroei in dubbele cijfers schrijven, is slechts voor weinig aanbieders in de Top-100 weggelegd. Opmerkelijk is dat vooral aanbieders van – grotendeels of exclusief – gehandicaptenzorg daarin slagen door fusies en autonome productiegroei.”

Spectaculaire groeicijfers

“De ASVZ Groep boekt een spectaculaire groei van 108 miljoen oftewel 34,6 procent. Dat komt vooral door de aansluiting van Reinaerde. Resultaat: ASVZ Groep schiet Academisch Ziekenhuis Maastricht voorbij naar nummer 10. De 16,1 procent groei van De Open Ankh (in de Top-100 aangeduid als gemengd) is vooral te danken aan de toetreding van De Compaan. Verder haalt alleen de gemengde Zorggroep Noorderbreedte double digits (10,4 procent). Minder explosieve doch gestage groei ook bij andere aanbieders van gehandicaptenzorg: Amarant, Vizier, De Bruggen, Gemiva-SVG Groep, Pluryn Werkenrode, Sint Anna en SiZaDorp Groep.”

Twee onopgehelderde kwesties

Maar de rijkste zorgaanbieders ? Die vind je niet in de gehandicaptenzorg, maar in de geestelijke gezondheidszorg en bij de ziekenhuizen, zoals is gebleken bij de publicatie van de Top-100 van grootste zorgaanbieders in ZorgVisie magazine (10/2006). Met begeleidende tekst: “Marktkracht hangt samen met het eigen vermogen: zorgaanbieders die de gevaren van de markt willen trotseren, hebben reserves nodig. Gezamenlijk hebben de Top-100 instellingen een eigen vermogen opgebouwd van 10,1 procent van de totale baten, ofwel 2,0 miljard euro. Pantein zit evenals vorig jaar het beste in de slappe was met 23,7 procent eigen vermogen. Dat is nog altijd verklaarbaar uit het omvangrijke vastgoedbezit van de woningcorporatie die deel uitmaakt van het concern. Het gemengde bedrijf wordt op de hielen gezeten door ggz-instelling Reinier van Arkel met een eigen vermogen van 23,2 procent. De gemengde bedrijven Carint en MTZ Groep slagen er daarna het beste in om eigen vermogen te vormen.”

Twee onopgehelderde kwesties

Lakeman en Netwerk laten twee zaken onopgehelderd. Kunnen zij aantonen dat cliënten als gevolg van de groei van het eigen vermogen van zorgaanbieders noodzakelijke zorg is onthouden? En waarom gaan zij voorbij aan zorginstellingen die (nog) rijker zijn?

Door: Ruud Koolen

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.