Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Miljoenen euro’s verdampen in thuiszorg

Het is voorwaar geen kattepis wat zorgverzekeraar Achmea beweert op grond van regionaal onderzoek en landelijk rekenwerk. Instellingen in de thuiszorg zouden jaarlijks 66 tot 100 miljoen euro achterover drukken.
Miljoenen euro’s verdampen in thuiszorg

Over ingewikkelde constructies in de thuiszorg berichtten we in ZorgVisie magazine van september. “Soms is er een warboel aan doorcontracteringen via complexe constructies, met aan het eind van de keten zzp’ers (zelfstandigen zonder personeel, red.)”, benadrukt de NZa-woordvoerster. “Je moet dan denken aan een zorgkantoor dat een contract heeft met een zorgaanbieder, die aanbieder heeft een contract met een onderaannemer, en die besteedt de zorg op zijn beurt weer uit aan nog een andere onderaannemer.” Lees het artikel Ondoorzichtige constructies en lage prijzen.

De NZa vindt de onderzichtigheid van constructies een probleem omdat AWBZ-geld, dat is bedoeld voor zorg, kan ‘weglekken’ in de vorm van winst. Onderaannemers werken tegen lagere tarieven dan de uitbestedende partij met het zorgkantoor is overeengekomen. Er lijkt bij elke stap in de doorcontractering sprake van marge ofwel winst.

Nu is winst maken essentieel voor een onderneming. De normaalste zaak van de wereld in de vrije markt. Maar zo niet in de AWBZ, die wordt betaald met premiegeld. Daar stuiten we op de vraag wanneer creatief ondernemerschap overgaat in fraude.

De Nederlandse Zorgautoriteit zoekt het uit. Antwoord op de vraag of er economische delicten in het spel zijn moet komen van de FIOD-ECD . Tegen Kerst zullen we het weten.

Door: Ruud Koolen

Vooropgesteld dat je gemeenschapsgeld zeer transparant moet uitgeven. Goed toezicht voorkomt een hoop ellende. Maar typisch iets voor de verzekeraar. Een verzekeraar stelt zichzelf het ultieme doel: beton verzekeren, onder water tegen brand. En ondernemerschap wordt hier weer niet beloond. Thuiszorgorganisaties staan onder grote druk. Jarenlang drie slagen in de rondte gewerkt en dan met de aanbesteding i.h.k.v. de WMO zien dat er aan een of andere zorgcowboy wordt gegund. Als thuiszorgorganisaties dit niet mogen? Waarom geen onderzoek naar de vastgoedportefeuilles van de gehandicaptenzorg. Ook gekocht van gemeenschapsgeld en nu eigendom van??? Verkopen t.b.v. zorgproducten? Zou ook een optie kunnen zijn. Wij leven in een landje waar de centrale overheid ons verplicht om maatschappelijk te ondernemen. Doen we dat, en ook nog op een efficiente manier, dan worden we in de tarieven gekort. Dan zoek je dus de grenzen van de kaders op en ga je investeren……in gebouwen ja. Ik ga de boel in de verkoop doen. Vraag aan de APAX en/of Nordic Capitalgroep of ze interesse hebben. Geen geregel meer. Inkoop/verkoop op basis van creativiteit en niet op basis van regeltjes. Gaat het niet goed? Kan ik alleen mezelf de schuld geven. Scheelt een hoop vergaderen.

jacques.wagtmans@meebn.bl zondag 22 oktober 2006

Ik ken zoveel mensen die in de thuiszorg actief zijn en zij hebben allen één ding gemeen. Hard werken voor een te laag loon. Zelf werkzaam in een ziekenhuis met een goed loon en goede arbeidsvoorwaarden kan ik niet begrijpen dat er geen betere controle is op de uitbuiterij in de thuiszorg door hoge bobo’s. Wij praten hier wel over gemeenschapsgeld.

schande maandag 16 oktober 2006

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.