Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Oppotten

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Zorgorganisaties zijn flink aan het sparen. Het eigen vermogen neemt al jaren toe. Het gemiddelde eigen vermogen steeg in 2005 gemiddeld met 21,9 procent, bleek in september vorig jaar uit de top-100 van PriceWaterhouseCoopers.

Meer marktwerking, meer risico’s

Zorgorganisaties doen dat, omdat ze reageren op veranderende omstandigheden. Minister Hoogervorst heeft de afgelopen jaren een duidelijk beleid gevoerd: meer marktwerking. Meer marktwerking betekent grotere financiële risico’s voor zorginstellingen. Om die op te vangen heb je een financiële buffer nodig. AWBZ-organisaties kunnen niet anders dan daarvoor AWBZ-geld gebruiken, want ze hoeven er niet op te rekenen dat Hoogervorst hen helpt bij het opbouwen van eigen vermogens.

Hoeveel eigen vermogen is nodig?

De vraag is hoeveel eigen vermogen zorgorganisaties nodig hebben. Accountantskantoren en het Waarborgfonds voor de Zorgsector vinden 12 procent onvoldoende om de risico’s van marktwerking op te vangen. Maar financieel onderzoeker Pieter Lakeman – hij hield in opdracht van Netwerk de jaarverslagen van acht gehandicaptenzorginstellingen tegen het licht – vindt dat gehandicaptenzorginstellingen te veel geld oppotten. Het eigen vermogen van de instellingen is tussen 2001 en 2005 met gemiddeld veertig procent gestegen. Van de totale omzet zit nu 12,1 procent in de spaarpot. Is dat nodig? Verschraalt de patiëntenzorg omdat instellingen geld sparen dat eigenlijk is bestemd voor cliënten? En wat te denken van gemengde zorgconcerns die het in de AWBZ opgebouwde vermogen gebruiken om de verliezen in de WMO af te dekken?

Lat ligt te hoog

PvdA-Kamerlid Eelke van der Veen vindt dat het Waarborgfonds de lat te hoog legt. In de gehandicaptenzorg is immers geen sprake van een echte markt. De risico’s van instellingen zijn vrij beperkt. Een percentage boven de tien procent is onnodig hoog. Want geld dat onttrokken wordt aan de zorg, kan niet worden besteed aan patiëntenzorg.

Politiek aan zet

Gehandicaptenzorgorganisaties vinden de kritische reacties onredelijk. De overheid stelt de regels van het spel vast. Het is aan de politiek om te beslissen of marktwerking de gewenste richting is. Of je kiest voor marktwerking en accepteert dat zorginstellingen eigen vermogen opbouwen. Of je vindt dat onwenselijk en stopt met de marktwerking.

Bart Kiers, redacteur ZorgVisie

Door: Bart Kiers

Reageer op deze bijdrage

goed stukkie bart, precies ook mijn visie. Alles goed verder? Aart

aart verschuur maandag 15 januari 2007

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.