Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

ZorgVisie magazine, februari 2006

jaargang 36

het einde van de AWBZ De hoogtijdagen van de AWBZ zijn voorbij Met de overheveling van AWBZ-functies naar de WMO en de Zorgverzekeringswet wordt ook op de ministeries gepleit voor afschaffing van de uit 1968 stammende volksverzekering.
ZorgVisie magazine, februari 2006

verzekeraars en zorgaanbieders
De eerste dbc-onderhandelingen

Zorgaanbieders en zorgverzekeraars hebben de eerste ervaringen opgedaan met dbc-onderhandelingen. Lindsey Knop onderzocht hoe dit proces is verlopen. Het onderhandelingsspel wordt gespeeld, maar vooralsnog met de nodige eenzijdigheden.


interview Jan Schnerr
Experimenteren met de ziekenhuis-BV

Minister Hoogervorst zou al in 2006 een of meer ziekenhuizen ruimere mogelijkheiden moeten geven voor marktwerking, vindt vertrekkend voorzitter Jan Schnerr van SAZ, het samenwerkingsverband van kleine en middelgrote ziekenhuizen. Zijn Hofpoort Ziekenhuis tekent alvast in.


marktwerking
Toezicht op de markt

Hoe moet de Nederlandse Zorgautoriteit de marktwerking beteugelen: terughoudend of volgas erop af? Experts over de beste strategie.


marketing
Vergeet de klant niet

Zorgaanbieders zijn druk bezig de drempel naar marktwerking te nemen. Wie verder vooruit kijkt, ontwikkelt nu alvast een eigen strategie voor klantgerichtheid om zich daarmee te onderscheiden van de concurrent.


Waarde creëren en waarden eren
Marktwerking en waardecreatie gaan hand in hand

De waarden lijken er wat bekaaid af te komen. De Top Class 2005 van Erasmus CMDZ roept op de zorg te zien als bron van waarde en waarden.


politiek
De moeizame combinatie van politiek en zorg

Niet alles in de zorg is rechtstreeks politiek te regelen, stelt Andrée van Es, voorzitter van GGZ-Nederland. Dat laten de discussies over topsalarissen in de zorg, de tbs, de forensische psychiatrie en de daklozen met psychische stoornissen wel zien. Hoe dan wel?


kwesties
Gratis kopje koffie


het goede voorbeeld
Transmuraal centrum


onvoltooid verleden tijd
Thuiszorgnederland.nl


toolkit
Nieuw gereedschap: bouwkosten


boeken
Recensie: Ik heb Alzheimer


nazorg
Hans Broertjes vertrekt naar de snelle cure

Administrator

Of registreer u om te kunnen reageren.