Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wachten

Wachten op zorg geeft patiënten veel stress en ergernis. Onlangs ontstond deining over de voorrangsbehandeling van crimineel Willem Holleeder. Hij kreeg binnen een dag nadat hij in de rechtszaal onwel werd, nieuwe hartkleppen. En dat terwijl gemiddelde, brave burgers maanden moeten wachten op zo’n operatie.

Wachtlijsten zijn een emotioneel onderwerp. De nieuwste wachtlijstrapportage over de langdurige zorg van het College voor Zorgverzekeringen is dan ook wederom goed

voor discussie. De wachtlijst voor verpleegen verzorgingshuizen en thuiszorg is volgens het CVZ in de afgelopen twee jaar met 65 procent gegroeid. Ruim een derde van de 111.000 wachtenden krijgt wel een deel van de zorg die volgens het Centrum Indicatiestelling Zorg nodig is. Tot zover de rapportage van het CVZ. Zorgverzekeraars Nederland heeft een heel andere kijk op de zaak. Volgens directeur care Jan Coolen loopt de wachtlijst achter, doordat instellingen te laat melden dat ze voor een cliënt zorgen. Bovendien telt het CVZ ten onrechte de wachtenden mee die al een deel van de benodigde zorg ontvangen, vindt ZN. Zo dreigen de wachtlijsten in de mist te verdwijnen.

Volgens het CVZ zijn de cijfers

inderdaad niet exact, maar geven ze wel degelijk een trend weer. De vraag is natuurlijk of dat de trend is van een jaar of van een half jaar geleden. Maar het is aannemelijk dat de wachtlijst groeit. Het landelijke AWBZbudget sukkelt immers steeds achter de feiten aan. Zorgaanbieders krijgen geld op basis van het aantal cliënten in oktober van het voorgaande jaar, terwijl de zorgvraag gestaag stijgt. VWS heeft vorig jaar geld aan de AWBZ toegevoegd. Zolang de cijfers “niet exact” zijn, is het onduidelijk hoeveel soelaas dat heeft geboden. De brancheorganisaties ActiZ en BTN voorspellen in elk geval dat zorgaanbieders dit jaar opnieuw te weinig geld hebben om alle zorgvragers te helpen. Waarmee de wachtlijstdiscussie een nieuwe ronde in kan gaan.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.