Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Diana Monissen over dure geneesmiddelen

Als een ziekenhuis bepaalde vormen van behandeling niet kan of wil bieden dan moet het de verwijzer en de patiënt daarover onmiddelijk informeren. De verzekeraar voldoet aan haar zorgplicht door contracten af te sluiten die de patiënt de gewenste zorg bieden. Voor behandeling met het dure geneesmiddel Lucentis heeft Agis aanvullende contracten met zbc’s gesloten.

In het novembernummer 2007 van Zorgvisie Magazine uitte mevrouw Sint, bestuursvoorzitter van de Isala klinieken, in een interview over haar eerste half aar in Zwolle haar ongenoegen over het onrecht van de Regeling dure geneesmiddelen. Het ging om de ongelijke positie van ziekenhuizen ten opzichte van zelfstandige behandelcentra (zbc’s), waarbij zij de casus van de behandeling met Lucentis aanhaalde. In dit interview stelde mevrouw Sint dat een ziekenhuis twintig procent moet bijleggen op de medicijnkosten als een patiënt wordt behandeld met een duur geneesmiddel. Zij vraagt zich af wat particuliere klinieken in dit geval zouden doen.

Discussie sleept zich voort

Het betreft hier een al lang bestaande en voortgaande discussie tussen de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen en de Nederlandse Zorgautoriteit over de omvang van de budgettaire dekking van de kosten van dure geneesmiddelen. In de discussie over de functionele budgettering wil ik hier niet treden. ZBC’s zijn niet aan budgetsystematiek gehouden. Ik stel dan ook met mevrouw Sint vast dat de financiering van ZBC’s essentieel afwijkt van die van ziekenhuizen. Dit is bij wet- en regelgeving vastgesteld.

De vraag is echter niet óf ZBC’s contracten zouden afsluiten als zij daar twintig procent op zouden moeten toeleggen. De vraag is waar patiënten naar toe zouden moeten als ziekenhuizen geïndiceerde behandelingen rantsoeneren of de keuze hebben gemaakt deze niet te bieden.

Uitgangspunt van de zorgverzekeraar is dat de patiënt de best beschikbare zorg krijgt. Als zorgverzekeraar en vertegenwoordiger van de patiënt vinden wij het net als mevrouw Sint absoluut onethisch om tegen een verzekerde / patiënt te zeggen dat deze een geregistreerd medicijn tegen zijn of haar klachten niet kan krijgen terwijl de aanspraak daarop binnen de Basisverzekering is gegarandeerd. Zeker als dit belangrijke consequenties voor zijn/ haar gezondheidstoestand op kortere of langere termijn kan hebben.

Verzekeraar heeft zorgplicht

Als een ziekenhuis bepaalde vormen van behandeling niet kan of wil bieden dan dient zij de verwijzer en de patiënt daar dan ook zo spoedig mogelijk over te informeren, zodat deze een geïnformeerde keuze kan maken. Voor de zorgverzekeraar is het vervolgens zaak om invulling te geven aan haar zorgplicht en zodanige contracten af te sluiten dat de patiënt de zorg ook krijgt. Bij Lucentis heeft Agis aanvullende contracten met zbc’s gesloten om aan haar zorgplicht te kunnen voldoen.

Want zeker daar waar uitstel van behandeling tot onherstelbare gezondheidsschade kan leiden, bieden zbc’s in sommige gevallen de mogelijkheid om, met garanties voor de kwaliteit, de aanspraak van de verzekerde te garanderen als deze elders onder druk komt te staan. Het is echter gelukkig zeker niet zo dat de behandeling met Lucentis alleen in zbc’s wordt geboden.

Dit alles neemt niet weg dat het goed zou zijn als de eerder genoemde discussie over dure geneesmiddelen nu voor eens en voor altijd opgelost zou worden. In het belang van de patiënt. En dat is waar het ons uiteindelijk allemaal om gaat.

Drs. D.M.J.J. Monissen

Raad van Bestuur

Agis Zorgverzekeringen

Reageren?

Stuur uw reactie ondervermelding van naam en functie naar reactie.zorgvisie@reedbusiness.nl

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.