Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bestuurders geleid door persoonlijke motieven

Persoonlijke drijfveren en eigenbelang spelen een essentiële rol bij het gedrag van bestuurders in samenwerkingsverbanden, zo blijkt uit promotieonderzoek van Edwin Kaats en Wilfrid Opheij.

Ze hebben onderzoek gedaan naar de betekenis van bestuurders in allianties en netwerken. Op 25 april promoveren ze gezamenlijk aan de universiteit van Tilburg.

Beweegredenen bestuurders

Kaats en Opheij concluderen dat bestuurders hun energie vooral richten op ‘leuke dingen doen met leuke mensen’. Ze kiezen voor initiatieven die er voor hen persoonlijk toe doen, met mensen met wie het klikt. De beweegredenen van bestuurders in samenwerkingsverbanden zijn voor slechts circa vijftien procent gebaseerd op rationele argumentaties. In het openbaar zullen ze hun verhaal echter in bedrijfskundige en rationele termen verwoorden.

Samenwerkingsproces

Opheij en Kaats zagen dat succesvol samenwerken niet vanzelfsprekend is. Gebruik van ervaringen, bedrijfskundige inzichten en modellen leidt niet tot succesvolle allianties en netwerken. Er gebeuren in een samenwerkingsproces iedere keer weer dingen die niet vanuit de kennis en theorieën te verklaren zijn. Reden voor het tweetal om de rol van de bestuurder in samenwerkingsverbanden wetenschappelijk te onderzoeken.

Opheij en Kaats zijn beiden adviseur bij Twynstra Gudde. In 2005 schreven zij, samen met Philip van Klaveren, het boek Organiseren tussen Organisaties, waarvan inmiddels de derde druk is verschenen.

Lees ook:

Bestuurders moeten leren simultaan schaken

Salaris zorgbestuurders stijgt opnieuw

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.