Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Creatief met ketens

Patiënten en hun vertegenwoordigers willen het, de overheid stimuleert het en verzekeraars investeren erin, zelfs als ze er in eerste instantie alleen op verliezen.

Waar gaat dit eigenlijk over? Over ketenzorg. Want wat is er mooier dan een compleet pakket zorg, volledig afgestemd op de patiënt en dwars door alle echelons heen? Waarbij zorgverleners uit verschillende disciplines gebroederlijk samenwerken in plaats van elkaars competenties te betwisten. Ketenzorg is aantrekkelijk omdat het de patiënt eindelijk centraal lijkt te stellen. En omdat het door een efficiënter gebruik van mensen en middelen tot kostenbesparing kan leiden. De afgelopen jaren zag het ene na het andere project het licht. Het wemelt inmiddels van de ketenzorgprojecten. Officiële instanties zijn de tel kwijt.

Toch blijken de ketenzorgprojecten in de praktijk lang niet allemaal succesvol te zijn. Het begin is niet het moeilijkst. Meestal lukt het een groep enthousiaste zorgverleners nog wel een mooi gestandaardiseerd zorgplan uit te denken voor een specifieke patiëntengroep. Maar zodra het over de kosten gaat, beginnen de problemen. Want: wie krijgt wat? Vaak is niet duidelijk of investeringen in geld, tijd of middelen wel worden terugverdiend. Ook de verschillende financieringsstromen in eerste, tweede en derde lijn vormen een sta in de weg. Want valt het nieuwe zorgproduct onder de awbz, de zorgverzekeringswet of de wmo? Een ander struikelblok zijn de huidige diagnose- behandelingcombinaties, want die zijn niet berekend op transmurale zorginitiatieven. Ze fungeren zo als financieel keurslijf waar het mooie ketenzorgproject in moet passen.

Nu zijn er creatieve zorgprofessionals die bijvoorbeeld de diagnose wat oprekken en zo voldoende inkomsten genereren. En vindingrijke ketenregisseurs die met posten heen en weer schuiven om hun projecten in de lucht te houden. Maar er zijn ook projecten die ineenstorten zodra de subsidies ophouden, tot frustratie van de deelnemers. Transmurale dbc’s bieden binnenkort wellicht uitkomst. Als in 2009 de proef met ketendbc’s voor diabetes afloopt, beslist minister Ab Klink over uitbreiding van transmurale dbc’s. Tot het zover is, blijft ketenzorg vooral een zaak van creatief boekhouden.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.