Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Zorgvisie magazine, juni 2008

Zorgorganisaties kiezen een uitvaartbedrijf om hun mortuarium te beheren. Daarbij ontstaan situaties waarin nabestaanden zich niet meer vrij voelen in de keuze welk bedrijf het afscheid van hun doden regelt.
Zorgvisie magazine, juni 2008

Cover: JeRoen Murré

‘Het Rijk grijpt wel heel snel in’
SP-wethouder Hans-Martin Don van Eindhoven maakt deel uit van de VNG-delegatie die met staatssecretaris Bussemaker onderhandelt over de Wmo. Hij betreurt het dat de overheid zo kort na de invoering van de Wmo de regels wijzigt. “Geef gemeenten nou eens de ruimte om het zelf te doen.” ingrijpen

Omslagartikel
Concurrentieslag in het mortuarium

Sinds de ziekenhuizen en zorgcentra het mortuariumbeheer hebben uitbesteed, vechten de uitvaartbedrijven om de opdrachten. Fatsoensnormen worden daarbij dikwijls overschreden. De uitvaartbranche wijst naar de directies van de zorginstellingen: die zijn verantwoordelijk. Lees het artikel 'concurrentieslag in het mortuarium' >>

Planetree in opmars
Zorg met extra’s

Het Amerikaanse Planetree-concept, met de plataan als beeldmerk, vindt ook in vijf Nederlandse ziekenhuizen ingang. Kwaliteitsinstituut CBO omarmt het als methode om “de patiënt echt centraal” te stellen.

Confronterende sterftecijfers
Bedenkingen bij de HSMR

De Hospital Standardized Mortality Rate is onderhevig aan kritiek. Voorstanders zien het als benchmark voor sterftecijfers, tegenstanders waarschuwen voor de beperkingen van HSMR als maat voor de kwaliteit van zorg.

Casemanagement
Wegwijzer naar betere dementiezorg

De patiëntenbeweging juicht de komst van de casemanager toe. Wetenschappers zijn er nog niet van overtuigd dat de zorg voor dementerenden er beter van wordt.

Opinie
Op zoek naar optimale CQ-index

De vragenlijsten van de CQ-index kunnen een waardevol instrument zijn, maar in de gehandicaptenzorg zijn persoonlijke gesprekken onontbeerlijk.

Opinie
Meer macht aan de cliënt

Consumenten moeten zelf hun zorg gaan regelen. Dat zal zorgaanbieders dwingen op kwaliteit te concurreren.

Personele unie
Werken voor dezelfde doelgroep

Zorgorganisaties bekrachtigen hun verbintenis met corporaties in een personele unie. Deze vorm van bestuurlijke fusie biedt de mogelijkheid om zorg en vastgoed in één pakket aan te bieden.

Kwesties Toezicht inspectie op particuliere instellingen nihil
Uit de tijd Fixatie van cliënten is niet nodig
TeRecht Omring versus gemeente Hoorn
Toolkit Column Marlies Ott over omgaan met conflicten

Boeken Bladeren met Hans van den Bosch
Nazorg Waar is... Gaston Sporre
Servicewijzer
Agenda en Colofon

Bij dit nummer: de >special financiën over ketenzorg. Alles over succesvolle projecten, maar ook over de frustrerende financieringsstromen en transmurale dbc’s. Verder over de inkoopvoordelen die te behalen zijn met strategische samenwerking. Lees de samenvatting van het proefschrift Horizontale Inkoopsamenwerking van Fredo Schotanus. www.zorgvisie.nl/financien

Abonneren

Zorgvisie magazine een keer uitproberen?
Vraag een gratis proefnummer aan >>

Administrator

Of registreer u om te kunnen reageren.