Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Toezichthouder heeft hoog afbraakrisico

Een commissariaat in de zorg is niet meer wat het geweest is. Van een comfortabel erebaantje is het veranderd in een functie met een hoog afbreukrisico. Neem de deconfiture van zorgorganisatie Philadelphia.
Toezichthouder heeft hoog afbraakrisico

Minister Hirsch Ballin van Justitie zat volgens een bericht in de Volkskrant van 1995 tot 2005 in de raad van toezicht. De huidige voorzitter is zijn CDA-partijgenoot Elco Brinkman. Het zal de twee zwaar te moede zijn geweest bij de vernietigende conclusie van het College sanering zorginstellingen (CSZ) vorige maand: het toezicht bij Philadelphia heeft gefaald. De commissarissen lieten het bestuur ongehinderd zijn gang gaan met ongedekte vastgoeddeals, horeca-avonturen en ondoordachte groeistrategieën.

Maar het is wel erg gemakkelijk om de toezichthouder de schuld te geven, vindt Loek Hermans, president-commissaris van Meavita Nederland. In NRC Handelsblad zegt hij dat de raad van toezicht “hard ingegrepen” heeft zodra het misging bij Meavita. Maar de veranderingen in de thuiszorg – zoals de verschuiving binnen de huishoudelijke hulp naar de goedkoopste soort – gaan te snel. “De politieke besluitvorming is niet goed geweest”, aldus Hermans. “Ze gaat voorbij aan wat je in zo’n kort tijdsbestek kan realiseren.”

Daar heeft Hermans wel een punt: veel thuiszorgorganisaties staan er slecht voor. Toch lijkt ook Meavita te zijn geplaagd door “bestuurlijke obesitas”, een term die het CSZ de Philadelphia-top toevoegt. In een organisatie die meer dan dertig rechtspersonen omvat, raakt het bestuur al snel het overzicht kwijt. Laat staan de raad van toezicht. “De focus was op: groter, groter, groter”, zei een Meavita-manager onlangs tegen Zorgvisie.

Een rapport van de Algemene Rekenkamer stemt niet optimistisch over het toezicht. Hij meldt dat in jaarverslagen van zorgorganisaties nauwelijks zichtbaar is hoe de raad van toezicht functioneert. Slechts 17 procent omschrijft de visie van waaruit hij de zorgbestuurder beoordeelt, 11 procent meldt zijn oordeel over het functioneren van het bestuur. Je mag hopen dat in dit geval de werkelijkheid er florissanter uitziet dan wat op papier staat. Het zou weer eens wat anders zijn. (Zorgvisie – Krista Kroon)

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Met verbazing lees ik de berichten in Zorgvisie en constateer veel klaagzang en denken in problemen in plaats van oplossingen. De terminologie “bestuurlijke obesitas” is zo’n typisch voorbeeld wat nu één voor één wordt gekopieerd in allerlei artikelen. Wees trots op je werk en neem je verantwoordelijkheden. Zo niet, zoek je geluk ergens anders. Je werk is nog steeds een keuze.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.