Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

De zorgbestuurder zit klem

Je kunt als ondernemend zorgbestuurder geen kant meer op. Vroeger was het ook niet best, maar nu viert de onzekerheid hoogtij. Terwijl het toch zo hoopgevend begon met de introductie van marktwerking in de zorg. Eindelijk verlost van de lumpsum, op naar het grote geld! Maar de mooie plannen van minister Hoogervorst zijn door zijn opvolger Klink omgezet in voorzichtiger beleid.
De zorgbestuurder zit klem

Het vrije prijssegment gaat slechts in stapjes omhoog, terwijl hup, in één keer naar zeventig procent veel meer zoden aan de dijk zou zetten. Iedereen wil het, maar de politiek ligt dwars. Gevoed door onderbuikgevoelens en de publieke opinie, die marktwerking de schuld geven van de problemen bij Meavita, Philadelphia of de IJsselmeerziekenhuizen.
Het huidige politieke klimaat maakt minister Klink huiverig om zijn brief over winstuitkering nu naar de Kamer te sturen. Voorlopig heb je als zorgbestuurder geïnteresseerde private investeerders dus weinig te bieden. Ondertussen probeer je geld te besparen door je bedrijfsprocessen doelmatiger in te richten. Dikke kans dat VWS dat beloont met een efficiencykorting. Inmiddels zijn ook je grond en gebouwen niet meer veilig voor de grijpgrage vingers van de overheid. Hoewel de vastgoedklem vorig jaar op last van de Raad van State werd afgeschaft, blijkt deze toch niet helemaal naar de prullenbak te zijn verdwenen. Klink zint op aanpassingen in de wet om meer invloed te krijgen op vastgoedtransacties van zorg­instellingen. Want: al het geld moet behouden blijven voor de zorg. Zelfs het laten wegzakken van vastgoed in onder de stichting hangende bv’s dreigt straks verleden tijd te zijn. Weg appeltje voor de dorst. Wie dacht zijn mooie nieuwe zorggebouwen terug te kunnen verdienen met productieverhoging in het vrije prijssegment, komt ook van een koude kermis thuis. Klink heeft vorig jaar al gedreigd met een prijsbeheersingsinstrument voor het geval de kosten van de vrije dbc’s de pan uit rijzen. Met de NMa-uitspraak die de Zeeuwse ziekenhuizen verplicht zich aan het landelijk gemiddelde te houden, kan de eerste stap wel eens zijn gezet. (Zorgvisie - Carina van Aartsen)

Eén reactie

 • no-profile-image

  Uiteraard, dit is precies het doel geweest van het begin af aan al.
  Ziekenhuizen lekker budgeteren, specialisten met plafonds laten werken en vervolgens houden zorgverzekeraars hiermee prachtig de wachtlijsten in de hand en daarmee ook volledig de kosten in de zorg.
  Ziekenhuizen zijn geen ondernemers, het zijn speelballen van de zorgverzekeraar geworden.
  Zodra het budget weg valt, zullen ziekenhuizen en vrij gevestigd medisch specialisten dat doen wat nodig is voor de zorg: efficient werken, hoge producties en geen wachtlijsten meer in een kwalitatief niveau. Op dit moment gaat veel voor een dubbeltje op de eerste rang, zorg budgeteren, B-segment steeds goedkoper (gaat dus niet om kwaliteit, maar om veel inkoop voor laag prijsje).

  En dan zijn er nog steeds mensen die denken dat de zorg gaat werken met specialisten in loondienst? Dan kun je lachen: 09.00 - 16.00 uur, veel ziekteverzuim, geen must, veel vergaderen, veel onderwijs en geen producties.

Of registreer u om te kunnen reageren.