Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Eigen epd, Erasmus MC

Vier jaar geleden besloot het Erasmus MC om zelf een epd te bouwen. Inmiddels is men daarvan teruggekomen, vertelt Jan Hazelzet, kinderarts-intensivist en Chief Medical Information Officer.

Waarom een eigen epd?

“Toen we vier jaar geleden rondkeken op de markt, konden we niets vinden dat aan onze eisen voldeed. We gebruiken iSOFT als ziekenhuisinformatiesysteem (ZIS). Dat is echter een soort kijkdoos waar je wel gegevens mee kunt bekijken maar waarmee je als arts niet echt een dossier kunt bijhouden. Daarom hebben we besloten om bovenop het ZIS van iSOFT een eigen epd te bouwen.”

Hoe ver zijn jullie?

“We zijn begonnen met de meest enthousiaste specialismen: KNO en plastische chirurgie. Inmiddels werkt zo’n veertig procent van het ziekenhuis met ELpado, zoals we ons epd noemen, en de planning is dat in 2012 alle afdelingen ermee werken.”

En hoe bevalt het?

“We zijn vier jaar geleden heel enthousiast begonnen maar de laatste tijd zijn we toch tot de conclusie gekomen dat we een andere weg moeten inslaan. Bij de ontwikkeling van ELpado zijn we te veel uitgegaan van de wensen van de dokters en te weinig van de wensen van de ziekenhuisorganisatie en de patiënt. Met als gevolg dat epd’s voor de verschillende specialismen zijn ontwikkeld die los van elkaar staan. Daarom hebben we nu besloten dat er één basisdossier moet komen waarin circa tachtig procent van alle patiëntgegevens is opgenomen en dat door alle specialismen gebruikt wordt. Voor de overige twintig procent van de gegevens kunnen dan aanvullingen op het basisdossier ontwikkeld worden.

Inmiddels zijn we ook tot de conclusie gekomen dat het huidige informatiesysteem, met iSOFT en ELpado, een derdegeneratie-epd, niet toekomstbestendig is. We zijn daarom een interne discussie gestart over de vraag welke weg we het beste kunnen inslaan. Daar zijn vier opties uitgekomen: zo snel mogelijk een nieuw epd aanschaffen, kiezen voor een ‘best of breed’-benadering, zelf een epd ontwikkelen op basis van open source of eerst het huidige basis-epd invoeren met daarbovenop workflow-support- en order-managementmodules, om vervolgens langzaam over te stappen op een commercieel epd. Eind dit jaar hakken we de knoop door.” (Mario Gibbels)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.