Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Niet chic

De warmste voorstanders van marktwerking in de gezondheidszorg vind je bij ziekenhuizen. Geen wonder: hun omzet is dankzij de marktwerking vorig jaar met 7,4 procent gestegen. Als het gaat om de arbeidsmarkt, zijn ziekenhuisbestuurders echter wars van vrije prijsvorming en concurrentie.
Niet chic

Het bevalt ze niks dat verpleegkundigen gaan werken als zzp’er of gedetacheerde. De verontwaardiging was ook groot toen het Slotervaartziekenhuis begin dit jaar OK-personeel van aanpalende ziekenhuizen benaderde. “Niet chic”, riep de NVZ.

Ziekenhuizen in Noord-Brabant, Zeeland en Limburg hebben er iets op bedacht. Zij hebben afgesproken dat ze geen sollicitanten aannemen uit elkaars ziekenhuis en detacheringsbureaus weren. De ziekenhuizen gaan meer mensen opleiden. Opgeleide medewerkers mogen twee jaar niet vertrekken, anders moeten ze scholingskosten terugbetalen. De anesthesiemedewerkers pikken de beperkingen niet en stappen naar de Nederlandse Mededingingsautoriteit.

Geen gek idee: de afspraken lijken strijdig met Europese principes van mededinging en vrij verkeer van werknemers. De ziekenhuizen staan des te zwakker aangezien ze het personeelstekort zelf hebben veroorzaakt. Dat blijkt uit een rapport van de Stichting Economisch Onderzoek over verpleegkundigen die zich laten inhuren als zzp’er of gedetacheerde. SEO constateert dat dit fenomeen zich beperkt tot gespecialiseerde verpleegkundigen, zoals ic en OK-assistenten. Dat zijn juist de groepen waarvan ziekenhuizen tussen 2002 en 2006 veel minder zijn gaan scholen.

De onderzoekers schrijven dat toe aan de marktwerking. Daardoor willen ziekenhuisbestuurders kosten besparen, terwijl tegelijkertijd zbc’s ontstaan die niet opleiden, maar wel personeel aantrekken. Dat vermindert in de hele sector de animo om mensen op te leiden. Als reactie beknotten dezelfde werkgevers nu de vrijheid van hun personeel. Daar maken ze zichzelf niet aantrekkelijker mee. Ze kunnen beter investeren in een duurzame oplossing: meer opleiden. Een gezamenlijk opleidingsfonds, zoals het SEO bepleit, kan daarbij de lasten eerlijker verdelen. (Zorgvisie – Krista Kroon)

4 REACTIES

  1. Als we iets verder de toekomst in kijken zal er veel meer moeten worden opgeleid. Het is onbegrijpelijk dat de ziekenhuizen dat tussen 2002 en 2006 niet al hebben gedaan. Op OK’s kan geen productie worden gedraaid door tekort aan operatie assistenten. Terwijl HAVO scholieren wel geïnteresseerd zijn in de opleiding. In de toekomst zal er harder aan jongeren worden getrokken door andere sectoren. Nu is dus weer het moment om meer te gaan opleiden. Met liefde maken we campagnes om gediplomeerden te werven. Maar met veel meer plezier maken we campagnes waar de hele sector beter van wordt!!

  2. Lees alle reacties
  3. Marktwerking of niet, het tekort aan gekwalificeerd personeel kan alleen door de ziekenhuizen zelf opgelost worden omdat ze het ook veroorzaakt hebben. Wat verbazingwekkend is dat “men” nog steeds niet begrijpt dat hoe meer regels je instelt hoe slechter het wordt. Een gereguleerde marktwerking kan juist de zere plekken aanwijzen zonder dat er meteen een probleem ontstaat. En laten we wel wezen; wat voor een interum ziekenhuis directeur geldt, geldt ook voor een OK verpleegkundige.
    Misschien iets minder “managen” in de zorg en iets meer verzorgen?

  4. Verpleegkundigen moeten zelf weten of ze als zzp’er of als gedetacheerde willen werken. Kennelijk is er een markt voor. In het bedrijfsleven is het zeer gebruikelijk dat door het bedrijf gefinancierde studiekosten c.q. opleidingskosten gedeeltelijk door de werknemer moet worden terugbetaald bij vertrek binnen een aantal jaren. Dat wordt gewoon in de arbeidsovereenkomst opgenomen. Besparen op de opleiding van personeel in ziekenhuizen heeft m.i. niets te maken met efficiëntie, maar met ordianire bezuiniging en heeft niets te maken met marktwerking. Daarom is het goed dat er gereguleerde marktwerking is toegestaan, zodat ziekenhuizen moeten blijven investeren in de kwaliteit van dienstverlening en dus ook in de kwaliteit van verpleegkundigen etc. Kortom: ik zie het probleem niet en de anesthesiemedewerkers waarover in het artikel wordt gesproken kunnen beter met beide benen op de grond gaan staan. Iedereen is vervangbaar, desnoods worden ze uit het buitenland gehaald, maar deze medewerkers moeten maar gaan wennen aan marktconforme arbeidsvoorwaarden, zoals in het bedrijfsleven betamelijk wordt geacht.

  5. Misschien dat men dit toch moet gaan aanvechten, omdat anders de zorg onbetaalbaar gaat worden voor Jan Mondaal….en kan alleen de bovenklasse goede zorg ontvangen, Doe via de zorgverzekeraars een gezamelijke oproep, zij geven namelijk ziekenhuizen het geld en hebben er ook belang bij dat de zorg betaalbaar blijft!!! De volgende stap is anders dat men dit Europees laat verbieden aangezien zij boven de NMA staan en deze organisatie bekijkt alleen maar op korte termijn of de prijzen voor de burger laag blijven en zij volgens mijn zienswijze een instelling die NIET voor de burgers opkomt maar alleen in schaalvergroting(en) denkt en als goed voorbeeld kan men nu ook al zien dat BOEREN een lagere vergoeding ontvangen als de kostprijs omdat men zich net zoals het bovenstaande voorbeeld zich NIET sterker mochten maken wegens ALGEMEEN BELANG. Neem het mee als lid van de Basisgroep Sociale Zekerheid van het CDA, die de kamerleden gevraagd en ongevraagd advies mogen geven…Maar helaas is men WEER op reces DUS duurt het weer even te lang voordat men hopelijk stappen onderneemt om verdere Marktwerking ongedaan te gaan maken.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.