Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Zorgvisie magazine, juni 2010

Met gezondheidszorg proberen partijen stemmen te winnen bij de Tweede-Kamerverkiezingen. Zorgvisie legt de partijprogramma's naast elkaar. In De Zijlen beschermen ze hun gehandicapte cliënten met inventieve maatregelen die de cliënt 'zo min mogelijk op de huid zitten'. Verder onder meer interviews met verzekeraar Wim van der Meeren van CZ en ggz-bestuurder Roel Verheul van De Viersprong. In de Focus opleidingen drie artikelen over een goede voorbereiding op een zorgcarrière.
Zorgvisie magazine, juni 2010

Cover: JeRoen Murré

Interview bestuurder CZ
Vol goede moed de toekomst tegemoet

Bestuursvoorzitter Wim van der Meeren van verzekeraar CZ ontvouwt de plannen voor de komende jaren. “We moeten ons specifieker bemoeien met de kwaliteit van de zorg, ons harder uiten en onsympathieker worden.”

Partijprogramma’s naast elkaar
Politiek serveert marktwerking af

De gezondheidszorg staat tijdens de campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen van 9 juni volop in de schijnwerpers. Zorgvisie bekeek de programma’s van de grootste partijen.

Brede heroverwegingen
Voorstellen beperkt bruikbaar

De bezuinigingsplannen van de heroverwegingscommissies zijn volgens hoogleraren Wim Groot en Henriëtte Maassen van den Brink niet haalbaar. ‘Ze leveren geen geld op, maar schuiven de lasten af op de patiënt.’

Weg met de Zweedse band
Er zijn alternatieven

Bij gehandicaptenzorginstelling De Zijlen is het uitgangspunt dat de beperkende maatregel bij de cliënt zo min mogelijk op de huid moet zitten. Daarom zijn de Zweedse banden de deur uitgedaan.

EC komt met 11 initiatieven
De agenda van Brussel

Het werkprogramma van de Europese Commissie voor 2010 is klaar. Tijd voor de koepel-, branche- en zorgorganisaties om aan de slag te gaan met hun strategische Europese agenda.

Interview ggz-bestuurder Roel Verheul
Op zoek naar duurzame resultaten

De bestuurder van De Viersprong wil de AWBZ-gefinancierde zorg vervangen door curatieve behandelingen die wél werken. ‘Patiënten worden alleen intramuraal opgenomen, zodat ze de maatschappij niet meer tot last zijn.’

TOC, Lean en Six Sigma
Het nut van logistieke methodieken

Therese Borghuis en Miranda Paree breken een lans voor de drie bekende methodieken. Uit ervaring weten ze hoe zorgorganisaties er het meeste profijt uit kunnen halen.

Focus opleidingen
Drie artikelen over een goede voorbereiding op een zorgcarrière. De maatschappelijke stage helpt middelbare scholieren voor te sorteren op een loopbaan in de zorg. Competentiegericht opleiden maakt van medisch specialisten vaardige diplomaten. En met de exclusieve leergang ‘Succesvol besturen van ziekenhuizen’ komen aspirant-bestuurders beslagen ten ijs.

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Berber Bast

chef redactie Zorgvisie
Bekijk profiel

Of registreer u om te kunnen reageren.