Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Appel voor de dorst

Van alle kanten wordt een aanslag gepleegd op uw spaarpotten. Langzaam, of eigenlijk steeds sneller, worden de geesten rijp gemaakt om uw vermogen aan te spreken. De hoogte van de pensioenuitkering is verre van zeker geworden. En de zorg wordt te veel en te duur met het explosief stijgende aantal ouderen. Er moeten oplossingen komen!
Appel voor de dorst

SCP-directeur Paul Schnabel deed vorige week een duit in het zakje met zijn idee om de waarde van het eigen huis op latere leeftijd in te zetten om de eigen zorg te financieren. Niks een leuk centje voor de kinderen als erfenis. Nee, het opgebouwde vermogen zelf opsouperen om de gewenste en benodigde zorg in te kopen. Op zich geen nieuwe gedachte, maar wellicht landt het nu. De samenleving is er ‘rijp’ voor. Iedereen ziet de zorgkosten de pan uit rijzen en het aantal ouderen toenemen.

Opgesoupeerd

In 2005 is er een onderzoek gepubliceerd: Appel voor de dorst?, aanwending van vermogen van ouderen uit de woningmarkt, door Marietta Haffner van de TU Delft. Haar conclusie was dat mensen het vermogen in de eigen woning beschouwen als appeltje voor de dorst en het liever niet gebruiken om de ‘oudedag’ te financieren. Een terechte vraag die de onderzoekster stelt, is hoe lang het duurt voordat het vermogen is opgesoupeerd. Het te besteden vermogen moet wel gecorrigeerd worden met allerlei variabelen. Zoals de koopprijsstijging of –daling, de huurprijs van een nieuwe woning en de rente over het vrijvallende bedrag. De uitkomst van deze berekeningen: een eigen vermogen van 175.000 euro kan bij een maandelijks benodigd bedrag van 1500 euro (huur) al in het elfde jaar op zijn. Voor één persoon. Wie een huurhuisje voor 500 euro per maand vindt, kan 29 tot 35 jaar zorg kopen.

Meergeneratie-gezin

Het is van tweeën een: of je zorgt dat je niet te lang leeft en niet veel zorg nodig hebt. Of je ruilt je mooie, ruime huis in voor een klein ‘arbeidershuisje’ in een goedkope buurt en zorgt dat je daar nog lang zelfstandig wonen en zorg kunt combineren. Misschien is het meergeneratie-gezin – ouderen wonen aan bij hun kinderen – een betere optie? De tijd is er rijp voor. (Zorgvisie - Carolien Stam)

Carolien Stam

Gerelateerde tags

15 reacties

 • no-profile-image

  Bgpw

  Hmmmm dan toch straks maar naar Angola? Oh nee! we krijgen de(Sch)gulden wellicht terug!
  Wie staat er nu eens werkelijk op en roept...

 • no-profile-image

  Bernard

  Ja - je moet in deze tijd toch economisch denken en zoveel mogelijk voor jezelf zorgen? Daar likt rechts Nederland zijn vingers toch bij af!

 • no-profile-image

  Bas

  @ Bernard. En als hij de hints van zijn familie niet begrijpt dan hoeven jullie het toch niet bij hints te laten...

 • no-profile-image

  Bernard

  Ik vind dat opa euthanasie moet plegen. De hele erfenis gaat er doorheen en hij geniet toch niet meer van het leven met al die zorg die hij nu nodig heeft.

 • no-profile-image

  Anja

  Hoor ik net op de radio een trendwatcher de uitspraak doen dat een koophuis "uit" is en een huurwoning "in"....
  Zo snel kan het gaan ;-)

 • no-profile-image

  Ab

  En allemaal naar de gesubsidieerde universiteit en andere opleidingen en daarna een jaartje een reis om de wereld maken zoals voor de "niet boomende generatie" gewoon is maar voor de booming generatie om financiële redenen niet kon! Daarna gaan wij wel in een door de woningeigenaren gesubsidieerde huurwoning zitten.
  Voor de zorg betalen en betaalden wij al vele jaren hoge premie, ook voor de kinderen die nu nog gratis zijn meeverzekerd!

 • no-profile-image

  Rob van den Berg

  Wie is deze mevrouw? Huizenbezitters verteer de pot zosnel mogelijk. leef en maak alles op. En natuurlijk huren.

 • no-profile-image

  John

  Wat jammer dat we vroeger een huis hebben gekocht, en daar jarenlang aan hebben afgelost. We hadden dat geld beter kunnen opmaken aan vakanties, luxe spullen enzovoorts. Misschien is het nog niet te laat om nu ons huis te verkopen en nu beginnen met potverteren, zodat we net als mensen die "gewoon" huren dadelijk de gewone zorg krijgen die iedereen krijgt als je geen eigen huis hebt.

 • no-profile-image

  Anja

  Misschien is de tijd rijp om onze Nederlandse spaarzaamheid aan de kant te zetten en lekker alles te verbrassen. Waarom zuinig zijn als iemand anders daarna lekker jou geld uit gaat geven om je dezelfde zorg te kunnen bieden die een ander krijgt zonder daarvoor gespaard te hebben?

 • no-profile-image

  Henk

  Mensen beschouwen het vermogen in de eigen woning dus als appeltje voor de dorst en willen het liever niet gebruiken om de ‘oudedag’ te financieren. Is dat "appeltje voor de dorst" niet gerealiseerd dankzij de samenleving (hypotheekaftrek, booming huizenmarkt waarvan de niet boomende generatie helaas niet meeprofiteert)? En nou ook nog eens profiteren van gratis zorg voor de rest van je leven terwijl je over een kapitaal van 175.000,- beschikt? Nee, want dat is immers is een "appeltje voor de dorst"....
  Wat een non-discussie overigens. Alsof de zorgkosten zitten in de woonruimte. Dat is alleen nog aan de orde als je naar het verzorgingshuis "moet", en praktisch feit is dat je daar inmiddels echt niet meer 11 jaar verblijft.
  Let ook op het denigrerende "huurhuisje van 500 euro"; goed passend bij het gedachtengoed van de columniste.

 • no-profile-image

  Jos

  Wie kijkt naar de inefficiente en verspillende werkwijze binnen alle kleine koninkrijkjes die samen 'de gezondheidszorg' vormen zal de stijgende zorgkosten nooit meer klakkeloos aan 'de ouderen' toeschrijven.

 • no-profile-image

  Jos

  Wie kijkt naar het toch wel naar fraude riekende declaratiebeleid in de zorg, zal de exploderende kosten van gezondheidszorg niet langer aan 'ouderen' toeschrijven.

 • no-profile-image

  Jos

  Wie kijkt naar het groeiend aantal 'managers' in de zorg en de daarbij behorende salarissen houdt al snel op de stijgende zorgkosten aan ouderen toe te schrijven.

 • no-profile-image

  jos

  Wie om zich heen kijkt naar het eet-, drink- en leefpatroon van jongeren vraagt zich automatisch af in hoeverre stijgende zorgkosten door ouderen worden veroorzaakt.

 • no-profile-image

  Youp

  Wie is u?

Of registreer u om te kunnen reageren.