Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Aan de praat

Beleid, management en politiek zijn de aandachtsgebieden van Eric Bassant. Voor Zorgvisie becommentarieert hij trends en thema's.
De nieuwe minister heeft haar eerste honderd dagen niet gebruikt om het land in te gaan, maar ze heeft een beleidsplan geschreven dat een antwoord geeft op een aantal grote problemen. Ze wil de zorg “weer aan de praat krijgen”.
Aan de praat

Wat opvalt, is het pragmatisme en de voortvarende aanpak à la Hans Hoogervorst. Geen eindeloos gewik en geweeg, maar een concreet actieplan dat in deze kabinetsperiode zo ver mogelijk moet zijn doorgevoerd. Als doorgewinterde politica weet Edith Schippers dat ze geen tijd moet verspillen.

Nieuwe werkmethodes

Haar voorganger had een jaar nodig om te begrijpen hoe de hazen lopen en dat is kostbare tijd als een regeerperiode maar vier jaar duurt. Schippers ziet veel mogelijkheden om zaken, zoals zij zegt, “handiger en slimmer” aan te pakken. Nieuwe werkmethodes, al dan niet ondersteund door technologie, moeten sneller beschikbaar komen. Nieuwe toetreders mogen sneller starten en er moet meer zorg naar de eerste lijn. Informatie over de kwaliteit van de zorg moet duidelijk zijn zodat patiënten, en ook verzekeraars, beter kunnen kiezen. Verder worden de zorgverzekeraars tijdens deze kabinetsperiode meer risicodragend gemaakt, maar er komt wel een nieuw ventiel om financiële overschrijdingen in te dammen.

Niet zo concreet

De nieuwe staatssecretaris, Marlies Veldhuijzen van Zanten-Hyllner, heeft niet zo’n concreet verhaal. In de brief met beleidsdoelstellingen geeft ze aan dat ze minder regeldruk wil voor zorginstellingen. Maar ze gaat wel verder met de Beginselenwet zorginstellingen waarvan ActiZ zegt dat 95 procent van wat daarin wordt opgelegd al bij wet is geregeld. Verder heeft de positie van kwetsbare jongeren haar “bijzondere aandacht”, wat dat ook moge betekenen, en “maken cliënten en zorgverleners samen de zorg”. De gemeente omschrijft ze als “poortwachter voor de ondersteuning die mensen nodig hebben om te participeren in de maatschappij.” Een verhullende benaming voor een nieuwe bureaucratische laag die veel gaat kosten, een leercurve moet doorlopen voordat genoeg expertise in huis is en te weinig geld meekrijgt om zijn werk goed te doen. (Zorgvisie – Eric Bassant)

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. ANIMO heeft de minister gevraagd om meer concrete maatregelen met betrekking tot innovaties in de zorg. ANIMO baseert zich hierbij op de brief van de Minister (zie hieronder)
    Brief ‘Zorg die werkt’: beleidsdoelstellingen van de minister van VWS
    url: https://docs.google.com/viewer?a=v&pid=explorer&chrome=true&srcid=0B-jwLiO6Ura2YTJkNDJlNTktYjQxYi00Njg4LWEzZDctOGMxNDY1YzU4Y2Vh&hl=en&authkey=CKWqrNAE

    In deze tekst wordt veelvuldig bevestigd dat innovaties in de zorg (om verschillende redenen) belangrijk zijn. De voorgestelde maatregelen (meer kapitaal beschikbaar, wet-en regelgeving op één punt beschikbaar, eenduidige procedures) zijn in feite positief geformuleerde oorzaken van het probleem, en geven niet aan op welke wijze deze gerealiseerd zullen worden. Het is bijvoorbeeld niet duidelijk wat onder ‘eenduidige procedures’ wordt verstaan, en hoe deze eenduidige procedure gerealiseerd zullen worden.
    Mischien heb jij het over een actieplan dat concreter is dan deze beleidsdoelstellingen?
    ANIMO zorgt voor de juiste, de beste en tijdige zorg voor haar individuele klanten. Ga voor meer informatie over ANIMO naar http://www.animo1.nl.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.