Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vernimmen: ‘De dbc’s gaan de deadline van mei 2012 zeker halen’

Mark van Dorresteijn
De definitieve overstap naar het systeem van de diagnose-behandelingcombinaties (dbc’s) in de geestelijke gezondheidszorg is bijna rond. Toch hoor je hier en daar nog kritiek op de nieuwe bekostigingssystematiek. Hoe denkt de genomineerde Roxanne Vernimmen, bestuurder van ggz-instelling Altrecht, over de haalbaarheid en noodzakelijkheid van de dbc?
Vernimmen: ‘De dbc’s gaan de deadline van mei 2012 zeker halen’

Interview met kandidaat Zorgmanager van het Jaar 2011: Roxanne Vernimmen, bestuursvoorzitter Altrecht

Dbc’s zijn helemaal niet noodzakelijk voor de ggz. Althans, dat zeggen sommige criticasters. Hoe denkt u daarover?

“De dbc’s zijn zeker noodzakelijk. Als je kijkt naar hoeveel het dbc-tijdperk de ggz heeft opgeleverd, wordt dat heel duidelijk. In de AWBZ-tijd was het totaal niet helder waaraan budget werd besteed en wat het effect was van behandelingen. Dit inzicht hebben we dankzij de dbc’s nu gelukkig wel. We kunnen nu praten over kosten per cliënt en per doelgroep. Bovendien is de mogelijkheid om op basis van heldere gegevens over kosten te onderhandelen met zorgverzekeraars een grote plus. Door kwaliteitsinstrumenten aan dbc’s te koppelen kunnen we de effecten van behandelingen nu haarfijn laten zien.”

Wat dat betreft heeft de ggz het AWBZtijdperk definitief achter zich gelaten?

“Ons standpunt is dat wij willen opereren onder de Zorgverzekeringswet en in de Wmo. Mijn organisatie Altrecht richt zich op herstel en genezing. Anders dan in de AWBZ waar mensen met bijvoorbeeld dementie of verstandelijke beperkingen nooit meer helemaal terug kunnen keren in de samenleving, kan dat in de ggz wel. Er bestaat maar een klein percentage cliënten dat niet compleet geneest. De zorg voor deze groep lijkt op de zorg voor bijvoorbeeld mensen met diabetes of reuma. De klachten gaan niet helemaal over maar we kunnen mensen wel helpen om te functioneren. Dat valt zonder meer onder de zorgverzekeringswet.”

De meest gehoorde kritiek is dat de dbc’s nuance onmogelijk maken omdat er een klein aantal hoofd-dbc’s is in plaats van een heleboel specifieke dbc’s. Zit hier wat in?

“Ik ben voorstander van een klein aantal hoofd-dbc’s. Dat houdt het systeem overzichtelijk. Ook bij de hoofd-dbc’s is het namelijk goed mogelijk nuance aan te brengen. Bij complexe behandelingen kun je via de directe en indirecte tijd heel veel extra informatie kwijt als behandelaar. In combinatie met effectmetingen en klantenervaringen kunnen hoofd-dbc’s een heel genuanceerd beeld geven.”

Dan zijn er nog twijfels over de invoeringsdatum in 2012. Gaan we die halen?

“Wat ons betreft wel. Er zijn hier en daar nog wat vraagtekens op te lossen maar dat moet zeker lukken voor mei 2011. Zo wordt een aantal zorgonderdelen nog onvoldoende meegenomen in de dbc’s. Voorbeelden hiervan zijn de crisisfunctie, de doelgroep van de openbare ggz en de topklinische zorg. Deze elementen zullen nog meegenomen moeten worden in de dbc-productstructuur, waardoor de dbc’s nog beter gaan aansluiten op de zorgpraktijk. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Zorgmanager van het Jaar

Op 7 april vindt het congres Zorgmanager van het Jaar plaats in Breukelen. De Zorgmanager van het Jaar ontvangt daar de ING Excellence Trofee. Naast Roxanne Vernimmen zijn Greet Prins en Johan Veerman genomineerd. Zij zijn respectievelijk bestuursvoorzitter van gehandicaptenzorginstelling Stichting Philadelphia Zorg in Nunspeet en en bestuursvoorzitter van ggz-instelling Altrecht in Den Dolder.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.