Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Populariteit buurtzorgpension neemt toe

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Buurtzorgpensions bieden ziekenhuizen de mogelijkheid om verkeerdebedpatiënten sneller te ontslaan. De zorg wordt betaald uit AWBZ-middelen.
Populariteit buurtzorgpension neemt toe

Gasten betalen een eigen bijdrage van 15 euro per dag. Ziekenhuizen houden hun eigen verdiensten vaag.

Máxima Medisch Centrum

Máxima Medisch Centrum heeft een intentieverklaring getekend om ook een buurtzorgpension in huis te halen. Een woordvoerder benadrukt dat het daadwerkelijke contract nog niet is ondertekend. In Eindhoven heeft het ziekenhuis een locatie voor planbare en laagcomplexe zorg. Buurtzorg gaat daar een etage huren met twintig plaatsen. Inhoudelijk heeft het MMC daar weinig mee van doen, zegt de woordvoerder: ‘De zorg wordt door buurtzorgmedewerkers uitgevoerd. We verrekenen samen een huurprijs en daar komen waarschijnlijk facilitaire zaken bij als licht, water, stroom en schoonmaak.’

Besparing

Naar schatting liggen er continu zes patiënten in het MMC op een verkeerd bed. Een groot deel daarvan komt in aanmerking voor het buurtzorgpension.

Of het ziekenhuis hier inderdaad 350 euro mee gaat besparen, wil de woordvoerder niet zeggen. Maar dat het voor niemand aantrekkelijk is om in een verkeerd bed te liggen, staat buiten kijf. ‘Mensen bezetten een bed en een bed is capaciteit. Dit legt druk op de financiën en op het personeel.’ Buurtzorgpension Eindhoven gaat een functie vervullen voor alle vier de ziekenhuizen in de regio Eindhoven. De zorg in buurtzorgpensions valt niet onder MMC en maakt dus ook geen deel uit van de productieafspraken met zorgverzekeraars.

300 euro

Charles Versluijs, een van de initiatiefnemers van de Buurtzorgpensions en directeur van de Victoriakliniek in Zierikzee, maakt een rekensommetje: ‘Stel iemand ondergaat een totale heupoperatie. De dbc vergoedt vijf dagen opname en vijf dagen fysiotherapie. Soms duurt een opname echter langer omdat iemand wel is uitbehandeld maar nog niet naar huis kan en dus eigenlijk in een verkeerd bed ligt. Een opnamedag in DOT kost 350 euro. Voor een verkeerd bed krijgt een ziekenhuis maar 50 euro vergoed van de verzekeraar. Dat stimuleert het ziekenhuis tot snelle overplaatsing.’ Versluijs schat in dat er in alle ziekenhuizen tussen de drie- en vierduizend verkeerde beddendagen per jaar zijn.

Thuiszorg

Buurtzorgpensions springen in het gat tussen ziekenhuis en thuis. Verpleeghuizen liggen doorgaans vol en hebben al wachtlijsten. Het probleem wordt alleen maar nijpender, geeft Versluijs aan, naarmate het aantal ziekenhuizen afneemt. De initiatiefnemers willen met hun buurtzorgpensions een buffer creëren. ‘De thuiszorgindicatie wordt per uur betaald door het CIZ. Thuiszorg krijg je maar drie uur per dag, in een buurtzorgpension is er 24 uur per dag, zeven dagen er week hulp.’

Admiraal de Ruyter Ziekenhuis

Het buurtzorgpension is een initiatief van twee geboren Zeeuwen: ondernemer en directeur van Roompot vakantieparken Henk van Koeveringe en buurtzorgdirecteur Jos de Blok. Zij kwamen elkaar ruim een half jaar geleden tegen. Het Zeeuwse Admiraal de Ruyter Ziekenhuis was in de problemen. Van Koeveringe kocht het pand in Zierikzee, het ziekenhuis least een deel daarvan nu terug. Van Koeveringe: ‘Er stond een etage leeg. ’ Sinds de opening begin september liggen de 35 bedden in het pension vrijwel altijd vol, vertelt Van Koeveringe.

Eigen bijdrage

Buurtzorgpensions zijn niet voor de beter bemiddelden, omdat het verblijf grotendeels wordt betaald, legt Van Koeveringe uit: ‘Je komt hier of vanwege verkeerde/bed problematiek, dan betaalt zorgverzekeraar. Of vanuit de thuiszorg, dan wordt het via de AWBZ vergoed. Mensen betalen zelf nog 15 euro per dag.’ Het pension is wat romantischer ingericht dan een ziekenhuiskamer. Er zijn een- en tweepersoonskamers. Gasten kunnen gebruik maken van een maaltijdservice wanneer ze willen. Je mag er maximaal vijf weken zijn, maar ook een kort verblijf van een paar dagen is mogelijk. Bijvoorbeeld een alleenstaande die een chemokuur moet ondergaan en daar enkele dagen erg veel last van heeft. Of de hulpbehoevende partner van een mantelzorger, zodat deze laatste even op adem kan komen. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.