Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

De schaamte voorbij

De zorg komt er met miljarden aan bezuinigingen slecht vanaf in het tweede kabinet Rutte. Een van de hele goede maatregelen van het nieuwe kabinet is de aanpak van de topsalarissen in de publieke sector, en dus ook in de zorg. Abvakabo FNV stelt al langer dat deze topsalarissen, die soms zelfs hoger zijn dan die van onze eigen minister-president, ongewenst en ongepast zijn. Ongewenst omdat het zeker geen vetpot is in de zorg en elke euro dus hard nodig is in de directe zorg. Ongepast omdat dit belastinggeld is dat bedoeld is voor zorg en niet voor zorgdirecteuren met salarissen van een paar ton per jaar. Niemand kan uitleggen waarom het besturen van een zorginstelling complexer is dan het besturen van een heel land.
De schaamte voorbij

Het is dus goed dat de overheid nu ingrijpt en paal en perk stelt aan de topsalarissen. Hoe schrijnend is echter de reactie van de zorgbestuurders. Hun voorzitter, de heer Lapré, stelt dat dit ‘nog erger is dan wij in onze ergste nachtmerries konden vermoeden’. Je zou denken dat de zorgbestuurders hier spreken over de ruim miljard euro die bezuinigd wordt op de thuiszorg door dit kabinet. Hierdoor raken tienduizenden thuiszorgers hun baan kwijt en minstens zoveel cliënten hun thuishulp. Maar nee, de ergste nachtmerrie van de zorgbestuurders is niet deze kaalslag van de sector. Hun ergste nachtmerrie is dat hun eigen topsalarissen worden aangepakt! Het is pijnlijk gênant. ‘Er wordt zomaar ingegrepen in een contract!’, huilen de zorgbestuurders. Maar toen dit het afgelopen jaar tienduizenden thuiszorgers overkwam, hoorde je deze teveelverdieners niet. De thuiszorgers moesten, door goedkoop aanbesteden van zorg door gemeenten, van de ene op de andere dag een kwart van hun salaris inleveren. Dit gaat dan niet over de keuze tussen een Audi A6 of A4. Nee, dit gaat over dreigende armoede. Het ontstaan van werkende armen. Thuiszorgers die geen 12 euro meer per uur verdienen, maar soms nog maar 9 euro. Bruto.

Topsalarissen

Van links tot rechts zijn we het in Nederland met elkaar eens: topsalarissen in de zorg horen niet. Abvakabo FNV stelde de afgelopen twee jaar de ‘Actiz 50’ op. Een ranglijst met de 50 teveelverdieners uit de ouderenzorg. Zelden kregen we als vakbond zoveel reacties op een onderzoek: de Nederlanders zijn de topsalarissen in de zorg beu! In de cao verpleeghuizen en thuiszorg wilden we de topsalarissen aan banden leggen. De zorgbestuurders wilden niet meewerken. Sterker nog, de zorgbestuurders vallen niet eens onder een cao!

Publieke functionaris

Daar gaat het al mis. Waarom zou je als bestuurder van een zorginstelling niet gewoon onder de cao vallen, net zoals je medewerkers? Maar de zorgbestuurders, zo stelt ook Lapre, vinden zichzelf eigenlijk niet eens een publieke functionaris. Nee, zij spreken liever van ‘publiek-privaat’. Daarom zou ook de Raad van Toezicht, waar vaak veel collega zorgbestuurders in zitten, hun salaris moeten bepalen. Een aantal keer sprak ik met Raden van Toezicht en ook hier hoor je steeds meer de opvatting: ‘We moeten wel, want in de markt liggen de salarissen ook zo hoog!’. En dat is dus het punt: de zorg is geen markt! En daarom hoeven we in de zorg ook geen marktsalarissen te betalen. En zorgbestuurders die graag een marktsalaris van een paar ton per jaar willen, is de zorg liever kwijt dan rijk!

Lilian Marijnissen, bestuurder Abvakabo FNV

17 reacties

 • no-profile-image

  Jules

  andere invalshoek, de interim-bestuurders. Mogen maar 6 maanden meer in 1 opdracht zijn. Waar gaat het nu om: inkomensbegrenzing (prima) of beroepsverbod (dom)?

 • no-profile-image

  Jema

  Geldt dat nu ook voor de exorbitant hoge salarissen van bestuurders bij de zorgverzekeraars? Van onze premie vullen zij hun zakken, terwijl wij steeds meer betalen en minder zorg ontvangen. Hieronder volgt de top drie van grote graaiers.
  1. Wim van der Meeren, CZ: € 415.000 euro per jaar

  2. Roger van Boxtel, Menzis:
  € 391.000 euro per jaar

  3. Martin Duvivier, VGZ:
  € 390.000 euro per jaar

  Chris Oomen van DSW schijnt zelfs in de Quote 500 te staan.

  Zou dat ook niet eens aangepakt mogen worden?

 • no-profile-image

  caren

  als bestuurder in de zorg 8 jaar RvT voorzitter geweest en 5 jaar Commissaris. Omzet vele miljoenen. Wij, RvT, hadden de afspraak "geen vergoeding", maar we delen de kennis die we hebben c.q. opdoen voor patient, goed beleid en verantwoord veldwerk. Zolang ik bestuurder was kreeg ik te horen "jij bent GEK!". Ben er trots op zo te hebben gewerkt..maar makkelijk was het niet !

 • no-profile-image

  AnnA

  Wat een gebaar en goodwill, als de zorgbestuurders ze vrijwillig als geste in deze ernstige financiele en zorg crisis per 1-1 2013 alles boven de Balkeneinde norm terugsluizen in hun zorginstelling. kan het verschil maken, voor cliënten structureel.

 • no-profile-image

  Andere Kees

  Die laatste reactie is zeker van de heer Rutte?

 • no-profile-image

  Mark

  Had Abva niet een Quote50? 50 van de paar 1.000 bestuurders die heel veel verdienen. Graag het perspectief bliven zien en niet aanzetten tot een hetze tegen veel mensen die ook hard werken en zich ook inzetten voor zorgbehoeftigen. Advies aan mevrouw Marijnissen, bewijs het tegendeel en start zelf een zorgorganisatie.

 • no-profile-image

  Amiz Delft

  Ik ben zelden persoonlijk in mijn reactie. Maar nu wordt het toch te gortig. Meneer Lapre, U begrijpt het echt niet. Onbegrip is reden voor vertrek. Zorgvisie: U werkt indirect mee aan de renumeratie. U looft prijzen uit voor Zorgmanagers van het Jaar. Nog al wat winnaars genieten topinkomens.

 • no-profile-image

  Jan C

  Ik heb die Lilian Marijnissen al vaker op TV gehoord. Standbeeld voor die vrouw. En van Wijngaarden zegt: "Strafkamp, bijv de goelag". Mijn reactie is gewist; kun je nagaan wat ik die crimies toegewenst heb.

 • no-profile-image

  menno

  even voor de goede orde: ik vind de inkomens van deze bestuurders buiten proportie, maar ze zijn niet in alle gevallen vergelijkbaar met politici (waarvoor geen opleidingseis geldt en alleen lidmaatschap van een politieke groepering voldoende kwalificatie is), die na het maken van "vergissingen" die invloed hebben op het bestaan van heel veel mensen in dit land, sorry zeggen en langurig met een riant wachtgeld vertrekken.

 • no-profile-image

  Martijn

  Van welk niveau ook, 30% inleveren is veel. Nu dat gepaard gaat met adhesie betuigingen die n de middeleeuwen niet zouden misstaan, geeft te denken. Eerder heeft iemand becijferd dat het halveren van het directeurssalaris een paar minuten zorg per dag kan opleveren. Dus, wat is dan de echte oplossing. De zorg geen markt? Philips medical, bouwondernemingen, banken, uitzendbureaus, zzp-ers, Buurtzorg, pharmaceuten, rolstoel en bedden fabrieken, etc. Allemaal BV's en NV's met aandeelhouders of zelfstandig ondernemers die aan de zorg verdienen. Hoezo geen markt? Graag dan het hele plaatje. En, wie wil er nu een land leiden voor 193.000? die zijn op twee handen te tellen. Het zijn helden, die 7x24 uur kei en keihard werken en hun sociale leven in de ijskast zetten. Stel dat de bestuurders onder de Cao zouden vallen en de inkomens zouden met 30% dalen, zit je dan bij AbvaKabo goed als lid?

 • no-profile-image

  cor

  Als de zorg niet commercieel mag zijn, dan mag ook geen enkele zorgverlener meer dan een minister verdienen. De focus alleen richten op de bestuurders is te beperkt.

 • no-profile-image

  chantal

  De zorg hoord niet comercieel te zijn daarom zo,n fiasco in de zorgsector het gaat hier over mensen en niet over matrialen dan hoor je op z,n minst je hart te laten spreken en zorgen dat er ook echt zorg word verleend en niet zo inhalig zijn met geld en dat is de enige echte realliteit dus conclusie weg met al die top functionarissen op ieder unit zitten er soms wel meerdere dan noodzakelijk is en korten op salaris van de top is voor de hand liggend en wel zo eerlijk

 • no-profile-image

  Kees

  Beste Rob,

  Er zijn legio voorbeelden van bestuurders die de afgelopen jaren zijn beloond voor hun rampzalig beleid. Niet durven ingrijpen omdat de witte jassen dan hun steun opzeggen, alles per se in je eentje willen doen zodat je meer loon kan opstrijken met alle gevolgen van dien. Dealtjes sluiten voor tv-programma's over de rug van de patiënt.
  Om dan nu te gaan zitten mekkeren over "straf" toont mijns inziens de "ivoren toren" visie waar de zorg in Nederland al jaren onder gebukt gaat.

  Vind ik.

 • no-profile-image

  Rob

  vind ik

 • no-profile-image

  Rob

  Zelfs als bestuurder in de zorg vindt ik dit een mooi polemisch stukje, ook al mag niemand onderschatten hoe erg het is om van een A6 naar een A4 te moeten gaan. Dat is het natuurlijk niet, maar wel als jij als enige bestuurder terug moet, of als iedereen denkt dat je gestraft wordt voor slecht werk. Ontwikkel een eerlijke regeling die voor allen geldt, en maak duidelijk, ook naar de maatschappij toe, dat de slariskorting geen gevolg is van slecht presteren, maar van de slechte financiele situatie in de zorg. Zorg dat de bestuurders met opgeheven hoofd in hun A4 kunnen stappen. Ze doen mooi en belangrijk werk, en ze doen het omdat ze van de zorg houden. Als ze zouden werken voor het geld dan waren ze wel naar een andere sector gegaan.

 • no-profile-image

  j.v.d. wijngaarden

  schandpaal.ik zou eerder zeggen een strafkamp b.v. de goelag

 • no-profile-image

  J.C. Karman

  Schitterend stuk, nagel ze maar aan de schandpaal!

Of registreer u om te kunnen reageren.