Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Hup NMa

Beleid, management en politiek zijn de aandachtsgebieden van Eric Bassant. Voor Zorgvisie becommentarieert hij trends en thema's.
Vier jaar na dato bijt de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) definitief in het stof.
Hup NMa

Deze week is duidelijk geworden dat de toezichthouder geen nader onderzoek doet om te onderbouwen waarom vijf thuiszorginstellingen zich schuldig gemaakt zouden hebben aan kartelvorming. Ze kregen in 2008 een boete van in totaal ruim 14 miljoen euro. Dat heeft geleid tot veel ophef, tot aan Kamerdebatten toe. Met de jongste actie lijkt de NMa, wat de zorg betreft, verworden tot een papieren tijger die hard brult maar in de praktijk weinig klaar maakt. De enige winnaars in de strijd om de boetes zijn de advocatenkantoren die de thuiszorginstellingen voor tonnen hebben bijgestaan. De vraag is ook wat er straks nog over is van de boete van 7,7 miljoen euro die de NMa begin dit jaar uitdeelde aan huisartsenvereniging LHV. Komt de rechter over vier jaar ook hier tot de conclusie dat de boete onterecht is?

Geroeptoeter

De NMa heeft het moeilijk. Voormalig bestuursvoorzitter Pieter Kalbfleisch die jarenlang een grote mond had over de aanpak van kartelvorming en marktbeperkende afspraken in de zorg wordt door het Openbaar Ministerie vervolgd wegens meineed. Hoewel de NMa hier geen schuld aan heeft, straalt deze zaak af op het imago van de toezichthouder. Voeg daarbij het ouderwets politieke ‘geroeptoeter’ van SP en PvdA over het terugdraaien van marktwerking in de zorg en je zou haast concluderen dat de NMa haar langste tijd heeft gehad. Ik vraag me de laatste tijd af of de toezichthouder zich bewust afzijdig houdt van de samenwerkingsgesprekken tussen ziekenhuizen over de uitruil van functies en de concentratie van zorg. Onder en boven de radar van de NMa worden allerlei allianties gesloten. In de hoofstad bijvoorbeeld smeden het AMC en het VU Medisch Centrum een academische alliantie die rakelijks langs de mededingsregels scheert. Leidt zo’n alliantie tot betere zorg of gaat het de maatschappij straks veel geld kosten omdat een nieuwe monopoliepositie wordt gecreëerd? De bewaker van de zorgmarkt moet niet nu al het hoofd in de schoot werpen, maar zich herpakken. Hup NMa. (Eric Bassant)

Lees meer:

Weblogs Eric Bassant

6 REACTIES

  1. @Rob: ‘En naar de burger toe is het niet te verkopen dat er tientallen miljarden in de stelselwijziging zijn gestopt, en dat de stekker er uit wordt getrokken voordat de schakelaar aan ging. ”
    Volkomen mee eens. Met miljarden smijten op onze kosten, om een hobby van een enkeling te betalen: dat kan zomaar anno 2012 in NL. Schandalig.
    En: als in 2006 de schakelaar aan ging, en in 2012 is er nog steeds geen licht…..gaat er dan bij jou ook geen lampje branden?

  2. Lees alle reacties
  3. De bovenstaande reacties zijn prima Nederlanders worden wakker .EINDELIJK worden ook andere Kalbfleischjes onder de loep genomen. Ik zie het zwartboek a.s. vrijdag van klokkenluiders, met dank aan helden als AD BOS en FRED SPIJKERS over STRUCTURELE overheidsmisstanden en doofpotten met vreugde en droefenis tegemoet.

  4. Helemaal mee eens. Vanaf het moment dat de NMa aangaf dat samenwerking mocht mits onder de vlag van kwaliteit of doelmatigheid is het hek van de dam. Alles samenwerkingsvormen zijn weer mogelijk, en worden in mijn omgeving ook dagelijks voorgesteld. Ik heb nooit een tijd gekend waarin er meer samenwerkingsinitiatieven werden gestart dan nu. En laat ik volledig duidelijk zijn: het eerste, tweede en derde motief is steeds het uitschakeling van concurrentie. Als deze situatie nog veel langer voortduurt, dan is de stelselwijziging van 2006 volledig mislukt. Vanuit VWS zie ik nu ook al initiatieven in de richting in de richting van regionale ziekenfondsen. Ik weet niet of dat beter of slechter is, maar ik weet wel dat elke stelselwijziging zal mislukken als deze halverwege de uitvoering wordt gestopt. En naar de burger toe is het niet te verkopen dat er tientallen miljarden in de stelselwijziging zijn gestopt, en dat de stekker er uit wordt getrokken voordat de schakelaar aan ging.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.