Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

‘Thomas op kamers’ in de maak

Hans van Putten, initiatiefnemer van de Thomashuizen, werkt met franchiseorganisatie De Drie Notenboomen aan een project voor de kleinschalige opvang van licht verstandelijk gehandicapten. Werknaam van het project is ‘Thomas op kamers’.
‘Thomas op kamers’ in de maak

“De opvang is bestemd voor gehandicapten met een lichtere zorgvraag die niet beschikken
over een adequaat sociaal netwerk”, aldus Van Putten. Hij verwacht voor circa duizend mensen een oplossing te kunnen bieden. “Wij denken aan opvang in wooneenheden met vijf à zes grote kamers. Geen gemeenschappelijke woonkamer, maar wel een begeleider die altijd beschikbaar is op de achtergrond.” In 2010 moet het project verder vorm krijgen.

Financiering via persoonlijke budgetten

Van Putten wil het project financieren via persoonsvolgende budgetten. Deze budgetten, waarin ook een vergoeding voor huisvesting is opgenomen, gaan van het zorgkantoor rechtstreeks naar een zorgaanbieder. De Thomashuizen en zusterorganisatie Herbergier maken een sterke groei door. Er zijn momenteel ongeveer 69 Thomashuizen geopend waar twee ondernemers een kleinschalige woonvoorziening voor verstandelijk gehandicapten runnen. In de woonvoorziening wonen zes tot acht mensen. De franchiseorganisatie zorgt voor de locatie, helpt bij het opstellen van ondernemingsplannen en regelt de financiering. De Herbergier heeft dezelfde aanpak. Dit is een kleinschalige woonvoorzieningen voor maximaal vijftien ouderen met dementie. (Zorgvisie – Eric Bassant)

Lees ook:

Licht gehandicapte jeugd wacht jaar op behandelplek
Huisvesting gehandicapten is verbeterd

Zorgvisie magazine

Meer weten? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Peter Geerts

    Geachte Zou het mogelijk zijn kontakt te nemen
    0032 475 38 16 78
    Ivm eventueel starten zorghotel in Beveren bij Antwerpen

Of registreer u om te kunnen reageren.