Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Mensen met dementie kunnen langer thuis wonen

Mensen met dementie kunnen met een paar kleine aanpassingen twee tot drie jaar langer thuis blijven wonen. Dat meldt de uitgave Zorg & Zeggenschap van de landelijke ouderenorganisatie LOC. Uit onderzoek van Joost van Hoof, die aan de Technische Universiteit Eindhoven is gepromoveerd op een studie naar dementie en wonen, blijkt dat met eenvoudige aanpassingen dementerende mensen veel langer zelfstandig kunnen blijven wonen.
Mensen met dementie kunnen langer thuis wonen

Uit het onderzoek van Van Hoof komt onder andere naar voren dat ongeveer tweeduizend euro nodig is om een huis aan te passen voor mensen met dementie. Dit betekent volgens Zorg & Zeggenschap niet alleen dat dementerenden een menswaardigere toekomst hebben, maar ook dat kan worden bezuinigd op de zorg. De aanpassingen die nodig zijn, betreffen vooral maatregelen op het gebied van comfort, veiligheid, structuur en herkenbaarheid. Maar uiteindelijk zal het thuis wonen van mensen met dementie ook voor een groot gedeelte afhangen van het uithoudingsvermogen van familie en vrienden die de zorg op zich moeten nemen.

Site

Van Hoof heeft in samenwerking met Kenniscentrum Vilans, Hogeschool Utrecht en Alzheimer Nederland de website thuiswonenmetdementie.nl gelanceerd met daarop diverse tips. In Nederland lijden 200.000 mensen aan een vorm van dementie. Naar verwachting is dat aantal in 2050 verdubbeld. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

UVIT vergoedt cursus mantelzorgers dementiepatiënt
Nieuwe online zoekmachine dementiehulpmiddelen gelanceerd
Dementiedebaas.nl wint internationale prijs
Observaties verbeteren dementiezorg

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Gerelateerde tags

3 reacties

 • Jan C

  Hoe kun je nu een dementerende THUIS houden. Die moet 24 uur toezicht hebben.
  Ik woon in een flat en we zijn al een keer gigantisch goed weggekomen omdat een aankomende dementerende (bij de familie nog nauwelijks bekend) de zaak in de fik zette.
  Ik schrijf een aangetekende brief naar de gemeente dat ik met een claim kom als men onverantwoord een dementerende terugzet naar de thuissituatie.
  Ik hoef toch gvd niet te bloeden voor het feit dat een bovenlaag zich gruwelijk wil verrijken en daarom dementerenden niet opneemt in een verpleegtehuis.

 • no-profile-image

  Jaap

  Volgens mij soms wel goed mogelijk. Maar blijft de financiering dan ook via de AWBZ?
  Als het dan overgeheveld zou worden naar de WMO, zal er dan ook geld naar de gemeenten moeten gaan. Anders is het weer een niet zo frisse truc v.d. Rijksoverheid.

 • no-profile-image

  f.vanleeuwen@laurens.nl

  graag abonnement op zorvisie

Of registreer u om te kunnen reageren.