Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

UMCG gaat 1.700 woningen verwarmen

Restwarmte van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) zal in de toekomst 1700 woningen in de stad Groningen gaan verwarmen. Hiertoe heeft UMCG samen met woningcorporatie Nijestee, netbeheerder Rendo Duurzaam en de gemeente Groningen een intentieverklaring getekend.
UMCG gaat 1.700 woningen verwarmen

De vier partijen gaan een uniek systeem ontwikkelen waarin de restwarmte van het UMCG wordt gecombineerd met een ondergrondse warmteopslag en een warmtepomp waarmee de woningen verwarmd en gekoeld kunnen worden. De vier partijen verwachten na de zomer van 2011 de haalbaarheidscijfers te presenteren.

Restwarmte

Bij de energie-opwekking in het UMCG komt een grote hoeveelheid warmte vrij die niet nuttig ingezet kan worden in de bedrijfsvoering. Dit heet restwarmte. “Omdat ook het UMCG zijn verantwoordelijkheid wil nemen als het gaat om duurzaamheid heeft zij de gemeente gevraagd om mee te denken over duurzaam hergebruik van deze restwarmte”, staat in de persverklaring te lezen. “Deze samenwerking met Rendo en Nijestee is daaruit voortgekomen. Het UMCG is zeer verheugd dat op deze manier geen energie verloren gaat, dat alle energie hergebruikt kan worden en dat het zo een steenje bijdraagt aan de duurzaamheid van de stad Groningen.”

Resultaten

De ondertekenaars van de intentieverklaring zijn Bert Bruggeman, voorzitter raad van

bestuur UMCG, Pieter Bregman, algemeen directeur/bestuurder Nijestee, Richard Woldering, algemeen directeur Rendo en Frank de Vries, wethouder Ruimtelijke Ordening gemeente Groningen. Bij de ondertekening hebben de vier bestuurders uitgesproken dat dit project concrete resultaten moet opleveren. Dit met het vooruitzicht dat dit concept ook toegepast kan worden in andere delen van de stad.

Speciale editie

In de speciale editie van Zorgvisie over de toekomst van de zorg die deze maand is uitgekomen, staat een achtergrondverhaal over energiebesparing in de ziekenhuissector. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Biogasinstallatie gaat Refaja Ziekenhuis opwarmen

Diaconessenhuis krijgt nieuwe en energiezuinige computerruimte

UMCG start kerstactie voor speeltuin bij ziekenhuis

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

  1. 1. Centrale industriele restwarmte distribueren naar decentrale woningen is een wat achterhaald principe van duurzaam energie gebruik, dat vooral wordt gepropageerd door netwerkbeheerders, de “transporteurs”.
    2. Er zijn tot op heden geen succesvol renderende restwarmte projecten waar de eindgebruiker voordeel van heeft ondervonden.
    3. UMCG kan veel beter de eigen restwarmte omzetten in eigen electriciteit voor eigen gebruik. Dit voordeel kan worden doorberekend ten gunste van de patient.
    4. Dit restwarmte project lijkt meer op een duurzaamheids imagoproject, zoals er nu veel in Nederland(uit de hand) lopen.
    5. In het algemeen kun je stellen dat een bedrijf/organisatie dat duurzaam wil doen moet beginnen met reduceren van de eigen energie verspilling in plaats van deze verspilling te distribueren als voordeel voor “iemand” anders.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.