Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Herbestemmen lege kantoren voor zorg goed mogelijk

Mark van Dorresteijn
Leegstaande kantoorpanden zijn vaak goed te gebruiken voor zorgfuncties. Architecten zijn relatief snel in staat om te onderzoeken of herbestemming daadwerkelijk mogelijk is. Dat blijkt uit een onderzoek van de TU Delft en BNA, de algemene architectenvereniging van Nederland.
Herbestemmen lege kantoren voor zorg goed mogelijk

In Nederland staat circa veertien procent van de kantoren leeg. Daarnaast is het voor zorginstellingen moeilijk om geschikte plekken in de stad te vinden. Het gebruik van de kantoren voor zorgfuncties kan een oplossing zijn, menen de onderzoekers. Voor het onderzoek werden elf panden onderzocht.

Herbestemming

Als herbestemming mogelijk is, moet gekeken worden naar de ligging. Bij voorkeur ligt het pand dichtbij de binnenstad of voorzieningen in de buurt. In het pand zelf moet gekeken worden in hoeverre aanpassingen nodig zijn, bijvoorbeeld aan liften of vluchtroutes. Gemeenten spelen ook een rol, zij moeten de herbestemming goedkeuren. De onderzoekers verwachten dat de gemeenten in de meeste gevallen zullen meewerken. Tot slot speelt het financiële plaatje nog een rol. De beoogde doelgroepen kunnen of willen veelal niet extra betalen voor een hoogwaardige afwerking. De opbrengsten uit huur of verkoop verschillen per functie en zijn lastig te bepalen, waarschuwen de onderzoekers.

Onderzoek

Het onderzoek geeft aan wat de mogelijkheden en beperkingen zijn voor inpassing van zorgprogramma’s voor verschillende doelgroepen in bestaande kantoorgebouwen. Ook levert het onderzoek een instrument op waarmee snel inzicht verkregen kan worden in de kansen, obstakels en randvoorwaarden voor een dergelijke herbestemming, waarbij functionaliteit en kostenefficiëntie belangrijke aandachtspunten zijn. Het onderzoek is vanuit het gebouw opgezet om de haalbaarheid snel inzichtelijk te maken. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees meer:

Rapport: Zorg voor leegstand; herbestemmen van leegstaande kantoren naar zorgfuncties (PDF)

Lees ook:

Herontwikkeling van zorgvastgoed loont

‘Zorgsector interessante markt voor vastgoedbeleggers’

Martini Ziekenhuis presenteert Green Building Monitor

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

4 REACTIES

  1. Toevallig heb ik het rapport zelf goed gelezen en moet zeggen dat dit bericht van Zorgvisie niet klopt. De conclusie van het rapport is dat architecten goed *onderzoek* kunnen doen naar herbestemming van kantoorgebouwen. Maar er is niet geschreven dat de *feitelijke* herbestemming goed mogelijk is. Hier heeft uw redacteur een essentieel onderdeel niet goed gezien. Waardoor veel partijen wellicht onjuiste ideeën vormen. Reden voor een verheldering/correctie door uw redactie?

  2. Lees alle reacties
  3. Jammer dat er nu weer een artikel verschijnt met een mooie koptekst, maar zonder een gedegen financiële of functioneel onderbouwde conclusie.
    In theorie is er veel mogelijk, zeker bij architecten, maar indien ook de functionele zorginhoudelijke kant bij het verhaal wordt betrokken is de praktijk een stuk weerbarstiger.
    Ten eerste is het gros van de leegstaande kantoorgebouwen door stand en ligging volstrekt niet geschikt voor enige vorm van zorg.
    Ten tweede is de intrinsieke waarde van het onderliggende vastgoed, ondanks jarenlange leegstand, in veel gevallen (nog) te hoog. De noodzakelijke verbouwingskosten verhoogd met BTW verhogen de noodzakelijke huur te veel om boekwaarde goed te maken of de bank tevreden te houden. Bovendien zijn veel vastgoedbeleggers huiverig om zorgspecifiek te verbouwen.
    Bovenstaande geldt overigens met name voor zorgvastgoed waar een woonfunctie of zorgspecifieke infrastructuur dient te worden gerealiseerd. Voor 1e-lijnsgezondheidszorg of soortgelijke functies zijn de alternatieve gebruiksmogelijkheden veel gemakkelijker in te passen.
    Feddo Bosveld is adjunct-directeur van de afdeling Healthcare bij DTZ Zadelhoff, de grootste vastgoedadviseur van Nederland.

  4. Leegstand is uiteindelijk ook een kans voor vernieuwing en innovatie. Het onderzoek en ontwerp De Vakman Centraal zet in op integrale en gecombineerde aanpak binnen grootstedelijke problematiek die veel wijken kennen. Het draagt bij aan zowel sociale, economische als fysieke vraagstukken binnen de integrale stadsvernieuwing en speelt in op de culturele karakteristiek van steden. Hierbij wordt ingezet op het stimuleren van de economische vitaliteit van binnenstedelijke woongebieden.
    De focus ligt op bestaand, verouderd en / of leegstaand vastgoed in deze woonwijken en richt zich op de functiemenging in de bestaande woonomgeving, ten behoeve van de huidige bewoner en toekomstige gebruiker van de wijk.
    De mix van de functies (wonen / werken / (wijk)voorzieningen) binnen bestaande gebouwstructuren is hierbij de oplossing voor verouderde en leegstaande (woon/kantoor)gebouwen en biedt een impuls voor de vitaliteit van woonwijken en steden. Door middel van het combineren van woonprogramma’s met functies die aansluiten op de vraag en behoefte uit de wijken, wordt er gestreefd naar multifunctionaliteit, waarbij de kwaliteit van de woonomgeving wordt versterkt door diversiteit.
    Met deze integrale aanpak wordt de werkgelegenheid gestimuleerd en krijgt de wijkeconomie de impuls die het nodig heeft. Hiermee sluit de aanpak ook aan bij de jeugd uit de wijk door het creëren van scholing, stageplekken en leer-werkplekken in de bedrijvigheid die er ontstaat. Met als doel het leven, wonen, werken, vermaken, studeren, wandelen, genieten, lachen en oud worden in de eigen woonwijk en woonomgeving gemakkelijk te maken!
    Ontwikkeling transitie-model De Vakman Tool > het transitie-model De Vakman Tool is een instrumentarium voor de implementatie van de visie en de strategie van het onderzoek De Vakman Centraal in bestaand verouderd en / of leegstaand vastgoed (industrieel erfgoed / kantoren / woongebouwen)
    http://www.devakmancentraal.nl

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.