Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Schippers blijft vaag over kinderoncologie

Verwarring alom: tijdens een werkbezoek aan het UMC Groningen heeft minister Schippers gezegd niets te voelen voor concentratie van alle kinderoncologie in één centrum in Amsterdam. Dat schrijft tenminste het Dagblad van het Noorden.
Schippers blijft vaag over kinderoncologie

Volgens haar woordvoerder vindt Schippers concentratie van kinderoncologie op één locatie te kwetsbaar. De conclusie van het UMCG is dat hun kinderoncologie behouden blijft. Schippers heeft ‘goed geluisterd’ naar de argumenten van het UMCG, zegt de woordvoerder.

Netwerk

Het UMCG noemt zich voorloper op het gebied van kinderoncologie in Nederland. Het voelt niets voor één kinderoncologisch centrum in Amsterdam, maar wil een netwerk van centra. De Nederlandse Federatie van umc’s is ruim een jaar in discussie met de initiatiefnemers
van het Amsterdamse kinderoncologisch centrum in oprichting (NKOC). Beide partijen
willen de zorg voor kinderen met kanker concentreren, maar verschillen van mening over het aantal centra. De NKOC, vooral kinderoncologen van naam en ouders van patiëntjes, wil één expertisecentrum omdat alleen zo de overlevingskansen van kinderen met kanker zijn te verhogen.

Steun?

Daaromheen zou een netwerk van shared care centra komen. Na een stroef begin, zitten KOC en NFU sinds kort op dezelfde lijn. Tot nu toe steunde het ministerie van VWS deze visie. Schippers wekt nu de indruk daarvan af te wijken. De woordvoerder wil dit bevestigen noch ontkennen. De minister zal NFU en NKOC op korte termijn uitnodigen op het ministerie. (Zorgvisie - Carina van Aartsen)

Lees ook:

Umc’s gaan door met concentratie centra kinderoncologie
Kinderoncologisch centrum komt in Amsterdam

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Of registreer u om te kunnen reageren.