Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties19

Staatssecretaris wil fokuswoning overhevelen naar AWBZ

Vrijwel de voltallige Tweede Kamer heeft gisteren tijdens een debat over de AWBZ staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten (VWS) opgeroepen af te zien van haar voornemen om de fokuswoning onder te brengen in de AWBZ. Het overhevelen zou volgens de Kamerleden de zorg voor de bewoners van de fokuswoning ernstig versplinteren. De staatssecretaris garandeerde een ‘zachte landing’ in de AWBZ voor de bewoners.
Staatssecretaris wil fokuswoning overhevelen naar AWBZ

De fokuswoning is een woning waar mensen met een ernstige lichamelijke handicap toch zelfstandig kunnen wonen. Dat is mogelijk omdat er een intercomconnectie is met een hulppost in de buurt waar 24-uurszorg aanwezig is. Dit geheel wordt nu vanuit een aparte subsidiepot gefinancierd. Als deze aparte pot niet zou bestaan, zou de zorg in de fokuswoning vanuit een heleboel verschillende domeinen gefinancierd moeten worden, zoals de Wmo, de Zvw en de AWBZ. Veldhuijzen van Zanten wil nu toch proberen het geheel onder de koepel van de AWBZ te krijgen.

Schade

De voltallige oppositie en coalitiegenoot VVD uitte bezorgdheid over de overheveling. Esmé Wiegman van de Christen Unie zei: “In het verleden is al zes keer geprobeerd de fokuswoning onder te brengen bij de AWBZ. De conclusies van die onderzoeken waren telkens weer dat het niet mogelijk was zonder schade voor de bewoners. Ik vraag mij af waarom de huidige staatssecretaris denkt dat het nu wel mogelijk is.”

Zachte landing

In haar termijn antwoordde Veldhuijzen van Zanten: “Ik ga de financieringsstructuur verhelderen en zorg voor een zachte landing in het systeem voor de bewoners van fokuswoningen.” In juni komt de staatssecretaris met een aparte brief aan de Kamer over de fokuswoningen. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

‘Geen oplossing voor wegvallen zorg uit AWBZ’

Ggz mag AWBZ-geld meenemen naar cure

CDA: Kosten AWBZ worden onbeheersbaar

Cliëntenraden protesteren tegen IQ-knip AWBZ

Zorgmanager van het Jaar

Registreer u voor het congres Zorgmanager van het Jaar 2011 op 7 april.

19 REACTIES

  1. Ik ben een ongeruste moeder,laat de verzorging in een Fokuswoning a.u.b.blijven.Graag zou ik willen,dat mijn dochter in mijn woonplaats zou kunnen blijven wonen,maar daar is geen plaats voor deze mensen.Ik ben inmiddels ook 68 jaar en ik probeer dag en nacht voor mijn dochter klaar te staan.Er wordt nog steeds meer mantelzorg gevraagd?? Maar het moet wel kunnen?? Ik probeer het zolang mogelijk vol te houden!Mijn dochter gaat voor alles!Maar dan zou ik ook graag willen,dat de overheid daar ook een steentje bij zal dragen??Ik ben wel tot de conclusie gekomen,dat het per gemeente heel verschillend is!!!Waar ligt dat nu aan?? Ik hoop dat mijn dochter nog lang zelfstandig mag blijven wonen en hopenlijk krijgt zij de hulp,die zij zo hard nodig heeft.Dat verdienen deze jonge mensen,zij moeten al zoveel inleveren.Zij hebben daar ook niet om gevraagd.Minister,denk er maar eens goed overna!!!Ik hoop,dat U dit zal lezen??

  2. Lees alle reacties
  3. ik woon in en fokuswoning,heb een rekening gehad,om 9000 euro te betalen.ik heb van mijn 14de verjaardag al MS.Hoe kan dat??ik heb een minimaal inkomen. ik ben voor 100% afgekeurd.kan niet meer werken. moet ik dan maar naar een verpleeghuis?ik ben 44 jaar en wil toch nog graag zelfstandig wonen a.u.b.

  4. Wil me juist laten inschijven voor een Fokus woning omdat ik me niet meer kan redden met de Thuiszorg en hulp op afroep( omdat ook deze instanties samengevoegd zijn) Het werkt niet Bellen voor hulp kan 2 uur duren voor je iemand ziet, want ze zaten in vergadering Na jaren een gevecht met jezelf te hebben gehad om te proberen je lichamelijk te verzorgen, op allerlei mogelijke manieren zou een Fokus woning juist een grote uitkomst zijn. Dat alles na een mislukte operatie en vele jaren hersteloperaties die je hoop gaven maar alleen maar meer ellende. De staatssecretaris weet niet wat het is om gehandicapt te zijn, en/of de hele dag pijn te hebben. Gehandicapt zijn en afhankelijk te zijn van de hele dag zorg. Laat Focuswoningen blijven en ook de zorg voor alle anderen die het nodig hebben. Is het zo moeilijk voor haar om zich in te leven of is zij eigenlijk meer voor pasieve euthanasie

  5. Wil me juist laten inschijven voor een Fokus woning omdat ik me niet meer kan redden met de Thuiszorg en hulp op afroep( omdat ook deze instanties samengevoegd zijn) Het werkt niet Bellen voor hulp kan 2 uur duren voor je iemand ziet, want ze zaten in vergadering Na jaren een gevecht met jezelf te hebben gehad om te proberen je lichamelijk te verzorgen, op allerlei mogelijke manieren zou een Fokus woning juist een grote uitkomst zijn. Dat alles na een mislukte operatie en vele jaren hersteloperaties die je hoop gaven maar alleen maar meer ellende. De staatssecretaris weet niet wat het is om gehandicapt te zijn, en/of de hele dag pijn te hebben. Gehandicapt zijn en afhankelijk te zijn van de hele dag zorg. Laat Focuswoningen blijven en ook de zorg voor alle anderen die het nodig hebben. Is het zo moeilijk voor haar om zich in te leven of is zij eigenlijk meer voor pasieve euthanasie

  6. Misschien is het toch goed om wat verhalen te vertellen over mensen die in Fokus wonen. Dan weten we waar we het over hebben. Ik woon al meer dan 20 jaar bij Fokus omdat ik zeer ernstig gehandicapt ben. Ik kan niet zelfstandig eten en drinken. Als ik in bed gelegd ben en mijn armen boven de dekens wil, heb ik hulp nodig. In mijn dagelijks leven ben ik psychotherapeut. Ik werk bij een instelling en heb een eigen praktijk. Een drukke baan dus. In mijn dagelijks leven betekent mijn handicap dat ik veel hulp nodig heb. Letterlijk elk boek wat ik wil lezen/ elke pen die gevallen is of elke afstandsbediening die ik nodig heb, moet mij door anderen worden aangereikt. Als mijn handen koud zijn kan ik zelfs mijn afstandsbediening met tiptoetsen niet meer bedienen om de deur open te krijgen. Zoals de AWBZ nu is, zou ik vanaf 1 januari niet meer bij Fokus kunnen wonen. Stel nou toch voor dat ik me verslik en iets wil drinken en ik niet vooraf een afspraak met de thuiszorg heb gemaakt?. Of dat ik verkleumd voor de deur sta en er is niemand om mij te helpen om de deur open te doen? Of gewoon: mijn pen is gevallen. Wachten tot er morgen weer iemand komt om ‘m op te rapen? Ik ben er trots op dat ik een eigen inkomen heb. Ik vind het logisch dat ik een hoge eigen bijdrage heb voor mijn zorg. Zoals de nieuwe regelgeving gaat worden denk ik echter niet meer dat ik kan werken. Tafeltje dekje, bezorgt alleen overdag en je moet thuis zijn om je maaltijd te ontvangen. Helaas.

  7. Ik woon in een Fokuswoning en ben beleidsmedewerker op het gebied van de WMO. Een interessante combi, omdat ik vanuit mijn werk geneigd ben afstand te bewaren tot de problematiek van individuele personen en nu zelf met een probleem geconfronteerd word, waar ik geen afstand van kan nemen, omdat het voor mij een totale levensverandering inhoudt. Als Fokus tot de AWBZ gaat behoren en de plannen die er nu liggen, worden uitgevoerd, houdt dat voor mij een aantal zaken in: ik kan ’s ochtends nog wel aangekleed worden, maar mijn brood moet door de thuiszorg gesmeerd worden, die dan ook de gordijnen moet opendoen en de katten moet eten geven. Als ik nog iets wil eten of drinken, moet dat perfect aansluiten op de fokuszorg: zij doen nl.mijn jas aan, terwijl de hulp van buitenaf voor mijn ontbijtje zorgt. ’s Avonds weer thuis, kan Fokus mij naar het toilet helpen, moet er weer een naadloze aansluiting zijn met hulp van buitenaf die helpt met het opwarmen van eten, wat de Fokushulp dan weer aan mij te eten geeft! Later op de avond, als ik iets wil drinken, moet ik de hulp van buitenaf weer laten komen, die vervolgens het drinken aan de Fokushulp geeft die mij dan weer met het drinken kan helpen. Afgezien van de vermoeiende toestanden die al die ‘wisselende contacten’op een dag voor mij in zullen houden, is deze vorm van afstemming ondenkbaar in de zorg. Zodra bij mij de fokushulp klaar is, moet die weer naar de volgende. Heeft de hulp van buitenaf mijn kopje thee gezet, kan ik weer opnieuw hulp van fokus inroepen en wachten tot ik aan de beurt ben.
    Als Fokus alleen de functie AWBZ gaat vervullen, houdt dat onherroepelijk voor mij in dat ik niet meer kan blijven wonen op een zelfstandige manier. En dat zal voor meer mensen gelden. Dat kan toch niet de bedoeling zijn van dit plan?

  8. Ik werk bij fokus, bij de bewoners met veel plezier helaas is het management verhard waardoor het bijna onmogelijk word om liefde voor het vak te houden. De bewoners zijn ziek van de zorgen over hun toekomst. waarom niet minder geld uitgeven aan goede doelen in het buitenland, zorg eens voor de nederlanders. nee ik ben geen pvv er

  9. Fokus onder de AWBZ? Prima. Alle bewoners kunnen met een PGB of ZIN toch de uren inkopen die zij nodig hebben? Alleen omdat het op afroep is, wellicht wat duurder. Dus moet de bewoner zorgen dat zij/hij met de uren of het geld uitkomt: Is dat niet het toppunt van zelfstandigheid?

  10. Hier dan een afnemer van de Fokusdienstverlening. De AWBZ spreekt van termen als ‘efficient en doelmatig’. Dit houdt bijvoorbeeld in dat men het ‘veilig en verantwoord’ acht dat deze ‘zorg’ inhoudt dat de client 1x per dag 10 minuten mag douchen. De discussie zou moeten zijn. Achten wij het redelijk dat mensen die dit niet zelf kunnen zorg ontvangen bij het douchen wanneer het zich aandient? Voorbeeld: is het warm, ben ik bezweet of voel ik mij ziek, doen douch ik, net als u, wellicht wel 2x per dag. Toets ik deze, in mijn ogen redelijke menselijke behoefte aan de AWBZ kaders, dan is dit niet mogelijk. Neemt u van mij aan dat mensen die volledige afhankelijk zijn voor hun verzorging van derden niet meer zorg vragen dan noodzakelijk.

  11. Waarom moet deze hele maatschappij ondergeschikt worden aan de vraag; wel of niet rendabel? De zorg kost. Fokus is uniek net als haar clienten. Waarom draaien we het niet om. Waarom word de zorg niet wat meer clientgericht en wat minder kostengericht. Kostenbesparing en dus zorg verschraling is walgelijk en typisch een opvatting van mensen die geen band (lees familie/vrienden) hebben die een of andere manier van zorg nodig hebben.

  12. Waarom Fokus dwingen om onder het juk van de AWBZ te moeten gaan werken, als de staatsecretaris ook onder die AWBZ versoepeling voor Fokus wil bedingen?
    Waarom niet gewoon heel makkelijk een FAWBZ maken c/q houden?
    Fokus heeft een eigen stijl, een eigen manier an werken die anders is dan de reguliere zorg, en de financiering past dus ook niet in de reguliere zorg. Accepteer het of verbied het, maar ga niet lopen trutten mevrouw de staatsecretaris!
    want alleen dan weet iedereen waar die aan toe is!

  13. Aan J. Veldt, we zijn het er over eens dat Focus erg goed werk doet en voorziet in een behoefte. Echter we hebben allemaal met tarieven en indicaties te maken vanuit een helder oogpunt: adequate en betaalbare zorg die toegankelijk is voor iedere Nederlander. Niet de organisatie maar de zorgvraag is het uitgangspunt, daar past geen status aparte voor een organisatie bij.

  14. Tegenvraag: waarom moet alles onder de AWBZ? Als we het erover eens zijn dat Fokus goed werk doet, dan is het toch prima dat daar een subsidie voor is?
    Fokus is duurder dan AWBZ zorg omdat ze meer doen. Breng je ze onder bij de AWBZ, gaat dat dus niet meer.

  15. Als de Fokuswoningen er niet zouden zijn, zouden deze jonge! mensen aangewezen zijn op verblijf in een verpleeghuis. Dat kost toch nog veel meer! En wat blijft er dan nog aan kwaliteit van leven over? Daar moet je toch niet aan denken als je bijv. een afgestudeerde twintiger bent met bijv. een (hoge)dwarslaesie!

  16. Dat Fokus een unieke vorm van Zorg levert, daar zijn we ons allen van bewust. Geplande en ongeplande zorg leveren aan mensen met een lichamelijke beperking die zoveel mogelijk zelfstandig hun leven leiden: laat buiten kijf staan dat zoiets een mooi initiatief was.
    Toch vraag ik me af waarom Fokus dan in een uitzonderingspositie geplaatst moet worden en niet onder de AWBZ kan vallen waar alle andere zorgvragers wél onder vallen!
    Als ik dan weet dat er voor een uur “Fokus”-dienstverlening ruim 57 euro per uur betaald wordt door de overheid, terwijl normale AWBZ Zorg tussen 40 en 45 euro per uur ligt, worden de verhoudingen m.i. wel erg scheef getrokken en valt de Fokus zorg niet onder zorg maar onder subsidie.

  17. Hier is een correctie op zijn plaats. Een fokuswoning is voor mensen die ZELF de regie over hun eigen leven kunnen voeren, en daardoor dus niet geschikt voor mensen met een ernstige verstandelijke of psychiatrische handicap.Dat is wat Fokus zo uniek maakt, dat (vaak jonge) mensen met een zware lichamelijke handicap toch hun eigen leven kunnen leiden.

  18. Ik ben het absoluut oneens met G Hek. Uitgangspunt moet zijn welke zorg je wilt en kunt verlenen. Hek maakt net als de staatssecretaris de zorg ondergeschikt aan het financieringssysteem.
    Fokus voorziet duidelijk in een behoefte en er is volgens de staatssecretaris geen bezuinigingsdoelstelling, waarom dan al die zorgvragers in de kou zetten?
    We willen toch juist organisaties die denken vanuit de behoeften van de klant, liefst op een ondernemende, innovatieve manier? Biedt daar dan ruimte voor, anders krijg je eenheidsworst.

  19. Sorry hoe hard ook, een status aparte voor de focus is geen eerlijke optie. Er zijn veel mensen met een complexe zorgvraag die wel met de versplintering te maken hebben.
    Een aparte status voor 1 individuele organisatie is niet te verkopen in 2011.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.