Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties9

Bezuinigingen zorg sluiten een vakantievilla niet uit

Redacteur KinderopvangTotaal
Een eigen villa aan de Costa Blanca en een verbouwde pastorie in Zuid-Holland. Zorgorganisatie Frankelandgroep uit Schiedam heeft een flinke investering ‘in stenen gedaan’. “Wij hebben een intrinsieke drive om te werken aan het welzijn van onze cliënten.”
Bezuinigingen zorg sluiten een vakantievilla niet uit

“De organisatie moet zijn core business, de zorg, op orde hebben. Ook financieel. Dan heb je tijd en ruimte om in dit soort projecten te steken”, aldus Anne-Marie van der Linden, directeur zorg Frankelandgroep. Zij heeft als directeur in het vakantieproject aan de Costa Blanca geïnvesteerd. “Ook wij hebben het afgelopen jaar te maken gehad met minder inkomsten door de omslag naar het zzp-systeem (financiering naar zorgzwaartepakketten). Maar dat sluit dit soort financiering niet uit. Wij willen iets toevoegen aan de zorg door ook voor het welzijn van ouderen te gaan.”

Gratis

Elke bewoner van zorgorganisatie Frankelandgroep mag jaarlijks twee dagen gratis naar De Pastorie in Rockanje, Zuid-Holland. De zorg gaat gewoon mee. Voor de villa aan de Costa Blanca moeten cliënten, familie of willekeurig elke andere oudere die er gebruik van wil maken, 30 tot 50 euro per nacht betalen. Het landgoed van Frankeland in Spanje wordt door twee vrijwilligers, die de ‘kleine villa’ bewonen, bestierd.

Aparte stichting

Zes jaar geleden heeft Van der Linden de investering in Spanje geregeld. Er wordt geen AWBZ-geld gebruikt, verzekert ze. ‘We hebben het landgoed voor een goede prijs kunnen kopen, daarvoor een aparte stichting opgezet en subsidies en fondsen van lokale partijen voor dit project kunnen aantrekken. Daarnaast maken we gebruik van de waarde van de 150 eigen woningen van het verzorgingshuis, die vrij van hypotheek zijn.” Een deel van het geld komt ook uit de “activiteitenpot” van de zorgorganisatie, aldus de directeur zorg. “Wij willen een bijdrage leveren aan het welzijn van onze cliënten. We krijgen te maken met een groep ouderen die andere wensen hebben als het gaat om de dingen die ze willen doen.”

Weldaad

De vakantiewoningen zijn volgens Van der Linden een groot succes: “Als je naar de uitslagen van de enquêtes kijkt, word je helemaal blij zo enthousiast zijn de cliënten. Ze ervaren de vakantie als een weldaad, krijgen nieuwe sociale contacten.” De investeringen moeten natuurlijk wel verantwoord gebeuren, aldus Van der Linden, dus geen AWBZ-geld gebruiken. “Dat betekent dat je als organisatie stevig in je schoenen moet staan; de zorg en je financiën goed op orde moet hebben. Het vraagt veel tijd en energie, je moet er intern niet zaken voor los hoeven te laten.” (Zorgvisie – Carolien Stam)

Lees ook

EU akkoord over vergoeding zorg in buitenland

9 REACTIES

  1. Rekenaar: Ik neem aan dat mw Anne een goed salaris verdient. Haar werk goed doet. Dan vind ik niet meer dan normaal. De gehele bonuscultuur is verrot. Absurd dat bestuurders extra geld krijgen omdat ze hun werk goed doen. Sterker nog, zij krijgen het ook als ze hun werk niet goed doen! Hoezo prestatiegericht!

  2. Lees alle reacties
  3. waarom mag een zorgbestuurder niet ondernemen. dit wil men toch. In Frankenland Nederland is alles op orde. Kijk hoe hoog de organisatie steeds eindigt in rankings, en dan ook dit kunnen realiseren. Petje af. En als de bestuurder de laan uit wordt gestuurd, dan verdient deze net als alle Nederlanders een goede vertrekregeling. Zie wat zij jaren lang voor de zorg heeft betekent.

  4. Geweldig dat Anne dit allemaal kan. Maar zij is niet aansprakelijk. Wat een echte ondernemer wel is! Als het mis gaat dan gaat ze met een bonus de deur uit. Je moet je ook afvragen of dit soort investeringen wel ‘mogen’ met overheidsgeld!? Hier kunnen verschillende belangen meetellen. Echt zuiver is het nooit. Geweldig dat klanten hier gebruik van kunnen maken. Maar het is ook een investering. Je moet je afvragen of zorginstellingen dit wel kunnen en mogen doen met overheidsgeld. Wij als belastingbetaler betalen nu dit vakantiepark! Het is maar hoe je het bekijkt!

  5. Anne-Marie van der Linden laat al langere tijd zien dat ze met succes van de reguliere paden in zorgland afwijkt. Wanneer ze deze projecten met geld uit haar steunstichtingen financiert, is dit ook weer een blijk van goed ondernemerschap. Helaas ontbreekt dit laatste bij veel zorgbestuurders.

  6. Het klink allemaal fantastisch. En zolang de klant tevreden is zijn we allemaal blij. En zolang de financien op orde zijn hoor je ook niemand. Maar owé als het mis gaat. Ik hoor iets te veel berichten van zorginstellingen die met OVERHEIDSGELD in vastgoed investeren en dat dit uiteindelijk mis gaat. Het vastgoed wordt dan met dik verlies van de hand gedaan. Zorginstellingen moeten zich bezig houden met hun corebusiness: ZORG!! Dit soort investeringen zijn leuk, zolang het goed gaat. Hoe kunnen zorginstellingen uberhaupt dit soort aankopen doen. Wanneer komt hier nu eens verstandig toezicht op vanuit de overheid. We zijn op allerlei manieren aan het bezuinigen en toch kunnen dit soort investeringen worden gedaan. Schiet mij maar lek!!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.