Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Direct actie nodig om brandveiligheid in de zorg

Redacteur KinderopvangTotaal
Bijna een derde van de zorginstellingen moet direct iets doen aan de brandveiligheid. Dat is de conclusie van een landelijk onderzoek, dat minister Schippers naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
Direct actie nodig om brandveiligheid in de zorg

Bij 30 procent van de onderzochte zorginstellingen moet direct actie ondernomen worden, vooral op bouwkundig gebied én ten aanzien van de bedrijfshulpverlening. De brandveiligheid was hier ernstig in het geding. Maar ook de meeste andere zorginstellingen, uitgezonderd de sector ziekenhuizen en jeugdzorg, schieten tekort. Het bewustzijn over maatregelen voor brandveiligheid binnen de instelling moet worden geborgd, vindt minister Schippers. Bestuurders en directie moeten hierop sturen en leiding geven aan verbetering ervan.

Veilig

Dat staat te lezen in een brief over het rapport ‘Brandveiligheid van zorginstellingen’, die minister Schippers naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Van groot belang is dat patiënten, bezoekers en medewerkers het pand veilig kunnen verlaten, schrijft de minister. Dat blijkt dus bij bijna een derde van de zorginstellingen niet het geval.

Toezicht

De gemeenten dienen veel strikter toe te zien op de naleving van de bouwkundige brandveiligheid, aldus het rapport. Instellingen zijn de eerstverantwoordelijken, de gemeenten zijn verantwoordelijk voor het toezicht. De koepelorganisaties in de zorg moeten, aldus de aanbeveling, de voorzitters van de raden van bestuur en toezicht aanspreken op de uitkomsten van de rapportage. Koepelorganisatie ActiZ heeft inmiddels voor de VV&T-sector in kaart gebracht in hoeverre technische oplossingen een bijdrage kunnen leveren aan een verhoogd niveau van brandveiligheid.

Nieuwe regels

Opmerkelijk is dat de onderzoekers aanbevelen om een heldere en dekkende regelgeving op te tuigen: “Specifieke wetgeving, waarbij rekening wordt gehouden met risicogedrag van patiënten en cliënten (zoals roken), zou moeten leiden tot instellingsbeleid voor bijvoorbeeld de aanschaf van brandvertragend meubilair.” De minister is echter van mening dat nieuwe regels de brandveiligheid niet gaan verbeteren. Dit beleid wordt al gevat in de bestaande wet- en regelgeving RI&E (risico-inventarisatie en evaluatie).

Brandveiligheidsmatrix

Overigens is er een instrument dat objectief de brand(on)veiligheid op de bouwkundige en installatietechnische staat van het zorggebouw in beeld kan brengen: de brandveiligheidsmatrix. Het instrument is vernieuwd, nadat instellingen het als te technisch en arbeidsintensief beoordeelden. (Zorgvisie – Carolien Stam / foto: ANP Lex van Lieshout)

Lees ook:

Brandveiligheid zorginstellingen niet in orde

Brand in po-spoeler ziekenhuis Amersfoort

Brand in zorgcentrum Merenhoef in Maarssen

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.